Cum sa faci repicarea rasadurilor in mod corect
Cum sa faci repicarea rasadurilor in mod corect

Cum sa faci repicarea rasadurilor in mod corect


Repicarea rasadurilor de legume este operatiunea prin care plantutele din rasadnite, cu doua frunze bine formate, se rasadesc pentru a permite o dezvoltare optima. Afla ce presupune tehnologia transplantarii si ce tratament fitosanitare sunt necesare.

Cum sa faci repicarea rasadurilor

Repicarea rasadurilor
Repicarea rasadurilor

Transplantarea sau repicarea rasadurilor se face cu multa atentie si delicatete, in stadiul de plantuta. Inainte de a te apuca de repicare, trebuie sa uzi plantutele din abundenta si cand le extragi din substrat sa ai grija sa le preiei cu mult pamant pentru a nu le rupe din radacini.

In momentul cand faci repicarea, trebuie sa realizezi o gaura in substrat suficient de larga pentru a putea sa introduci planta usor in pamant.

Substratul in care le fixezi poate fi un amestec de pamant de padure cu turba. In lipsa turbei, poti folosi si mranita (trebuie sa ai grija sa fie descompusa foarte bine).

Este ideal sa fie vorba de mranita de ovine sau bovine, dar in cantitate moderata (raportul ideal este 1/4 sau 1/5). In substrat este bine sa adaugi si perlit horticol care va aera substratul si va absorbi apa pe care ulterior o va elibera in mediul ambient.

Citeste si: Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare in gradina

Tot acum este indicat sa folosesti si ingrasamintele, cele mai bune fiind cele cu eliberare lenta de 4 sau 6 luni. Acestea trebuie aplicate nu doar acum, in momentul repicarii, ci constant, la fiecare irigare in parte.

Poti folosi fie ingrasaminte minerale NPK echilibrate (10-20 grame la 10 litri de apa), fie agronutrienti, adica fertilizatori de ultima generatie de calitate superioara.

Dupa acest moment trebuie sa le uzi cu un pulverizator. Pentru urmatoarele zile este vital si sa le feresti de caldura prea mare.  Este indicat sa le asiguri pentru o zi sau doua o temperatura constanta zi/noapte de 22-24 de grade Celsius. Astfel, permiti plantutelor sa-si reia rapid dezvoltarea.

Cum sa faci repicarea rasadurilor de legume, in mod corect. Dupa cele doua zile, este bine sa revii la alternanta de zi/noapte a temperaturilor (5-7 grade Celsius intre noapte si zi), dar fara sa fie mai scazuta de 7 grade Celsius noaptea.

De retinut este si faptul ca temperatura mai mare noaptea fata de zi va provoca dezvoltarea tulpinii in detrimentul dezvoltarii vegetative normale. Dupa ce trece perioada de inghet, poti trece la faza de aclimatizare pentru ca mai apoi sa le poti muta in gradina.

Greseli de evitat in momentul repicarii

Greseli in repicarea rasadurilor
Greseli in repicarea rasadurilor

Cum sa faci repicarea rasadurilor de legume, in mod corect. Pentru a te asigura ca faci corect repicarea, trebuie sa stii ca exista cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le respecti. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este momentul cand faci manevra. Intervalul optim pentru trasplantare este la 20-30 de zile de la semanare.

Ai grija sa faci acest lucru doar cand plantuta are doua frunzulite bine formate. Acest lucru te asigura ca planta este dezvoltata suficient pentru a suporta manevra.

Important este si sa faci  repicarea rasadurilor de legume doar in ghivece de culoare inchisa, mate si individuale pentru fiecare plantuta in parte (pot fi rotunde sau patrate).

Citeste si: Cum sa fertilizezi rasadurile si cand trebuie sa o faci

Razele soarelui nu trebuie sa ajunga la radacinile firave pentru ca vor incetini functiile specifice de absortie a apei si a substantelor nutritive si le vei pierde.

Poti utiliza si tavi alveolare cu 28 de celule sau cele patrate de 7x7x8. Pentru obtinerea rasadurilor de tomate, spre exemplu, este indicat sa folosesti ghivece rotunde cu diametrul de 9 centimetri.

De asemenea, trebuie sa stii ca este foarte important sa nu amani nicio zi procedura de transplatare. Daca faci acest lucru, risti ca radacinile sa se incalceasca si sa le rupi, iar sansele ca planta sa se dezvolte scad drastic.

Nu in ultimul rand, trebui sa stii ca este necesar un volum mare de substrat atunci cand fixezi planta.

Tratamente fotosanitare dupa transplantarea rasadurilor

Tratamente fitosanitare rasaduri
Tratamente fitosanitare rasaduri

Dupa ce ai facut repicarea rasadurilor si operatiunea a fost dusa la bun sfarsit, trebuie sa stii ca grija fata de rasaduri nu s-a incheiat in totalitate. Trebuie sa ai in vedere sa fie constant udate, fertilizate si sa aplici tratamente impotriva daunatorilor.

Insectele mici, cum pot fi Tizanopterele (cunoscute popular sub numele de tripși) pot crea probleme plantutelor. Daca in anii anteriori a fost depistata prezenta lor acolo, fii sigur ca si acum te vei confrunta cu aparitia lor.

Cand exista o temperatura ideala pentru tripsi ( de la 8 grade Celsius incolo), incep sa-si faca simtita prezenta, indiferent de anotimp. Ca sa protejezi rasadurile este obligatoriu sa ai in spatiul respectiv capacane pentru insecte.

Tratamentele impotriva insectelor se fac foliar, dupa repicare, la intervale de 2 saptamani cu un amestec format din 300 ml Boundary, 150 ml Hunter, 400g zahar si 80 litri apa (pH apa=6-6.5) . Pentru dezvoltarea aparatului radicular al plantei se utilizeaza QUIK-LINK.