Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare in gradina
Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare in gradina

Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare in gradina


Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare. Ce trebuie sa stii inainte sa pui rasadurile in pamant, dar si ce greseli trebuie sa eviti pentru ca plantele tale sa se prinda in noul mediu. Care sunt greselile pe care ar trebui sa le eviti.

Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare in gradina – Cuprins:

Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare

Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare
Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare

Cu aproximativ doua saptamani inainte de plantare, incepe pregatirea rasadurilor. Acest lucru trebuie sa fie facut deoarece rasadurile trebuie sa fie pregatite pentru conditiile meteo din exterior.

Daca pana acum au trait in casa sau in sera, momentul in care faci transplantarea rasadurilor este extrem de important. Nu vrei sa produci un soc plantelor, asa ca acestea trebuie expuse gradual la conditiile de afara.

Citeste si: Distanta de plantare ardei capia in solar. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

Recomandam aceasta operatiune pentru toate tipurile de rasaduri, fie ca sunt de legume sau de flori. Toate pantele care si-au inceput viata la interior, trebuie sa fie pregatite pentru mediul exterior.

Rasadurile trebuie scoase afara dupa ce a trecut pericolul de inghet. In fiecare zi, trebuie expuse cate putin la lumina, iar timpul trebuie sa creasca treptat.

Rasaduri de salata
Rasaduri de salata

Totusi, ar fi bine sa urmaresti si prognoza meteo, deoarece nu e o idee buna sa lasi rasadurile in vant puternic sau in soare puternic. In caz contrar, rasadurile tale ar putea fi afectate de conditiile climatice.

Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare. In prima faza, rasadurile trebuie scoase dupa masa si puse intr-un loc unde nu beneficiaza de lumina directa a soarelui. Tine-le acolo timp de cateva ore. Iti recomandam sa iti setezi si o alarma la telefon pentru a iti aminti sa le scoti si sa le bagi la timp in casa sau in sera.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoi de pasare ca ingrasamant pentru rosii

In cea de-a doua faza, trebuie sa maresti timpul de expunere. Daca in prima saptamana ai bagat rasadurile la adapost pe perioada noptii, in cea de-a doua saptamana ar trebui sa le lasi si pe perioada noptii.

In primele zile le poti acoperi cu o patura sau o carpa, insa spre finalul perioadei ar trebui sa le lasi si pe toata durata noptii.

In cazul in care ploua, ninge sau sunt vanturi puternice, baga rasadurile pe perioada noptii in casa sau in sera. Nu risca sa fie afectate de frig, deoarece sunt extrem de fragile si pot muri.

Cum sa plantezi rasadurile

Cum sa plantezi rasadurile
Cum sa plantezi rasadurile

Cum sa pregatesti rasadurile pentru plantare. Trebuie sa treaca doua saptamani pana ce rasadurile se vor obisnui cu conditiile climatice de la exterior, asa ca dupa aceea le poti planta fara nicio problema.

Tine minte sa le uzi si sa le protejezi daca vin ploi sau vanturi puternice, deoarece plantele inca se obisnuiesc cu noul mediu.

La plantarea in camp a rasadurilor, trebuie sa iei in considerare ca temperatura solului sa depaseasca 10 grade Celsius. Asta inseamna ca in jurul lunii mai, le poti planta fara nici o problema.

Citeste si: Cum sa faci ingrasamant natural pentru rasadurile de castraveti

Poti folosi un plantator, o lopatica sau orice alt obiect care te va ajuta sa faci o mica adancitura in pamant. Si daca tot am adus vorba de adancime, trebuie sa stii ca rasadurile se planteaza la aproximativ 10-15 cm in pamant.

Iti recomandam sa pastrezi si cateva rasaduri de rezerva, pentru a le inlocui pe cele care nu se vor prinde. Daca plantele se vor ofili, sunt destul de slabe sansele ca acestea sa isi mai revina.

Nu uita nici de aplicarea ingrasamintelor, iar aici iti recomandam sa folosesti un fertilizator facut in casa. Astfel, o sa ai plante bio, de care se poate bucura toata familia ta si eviti folosirea pesticidelor si a ingrasamintelor chimice.