Boli si daunatori la ridichi. Cum sa combati si ce tratamente aplici
Boli si daunatori la ridichi. Cum sa combati si ce tratamente aplici

Boli si daunatori la ridichi. Cum sa combati si ce tratamente aplici


Boli si daunatori la ridichi. Afla cum sa protejezi ridichile din gradina ta, dar si care sunt bolile sau daunatorii care pot afecta cultura. Cum sa combati si care sunt cele mai bune tratamente pe care le poti aplica.

Boli si daunatori la ridichi. Cum sa combati si ce tratamente aplici – Cuprins:

Boli si daunatori la ridichi. Care sunt si cum sa combati

Boli si daunatori la ridichi
Boli si daunatori la ridichi

Boli si daunatori la ridichi. Daca si tu ai in gradina o cultura de ridichi sau planuiesti sa le cultivi, ar trebui sa stii care sunt cele mai intalnite boli si ce daunatori pot afecta aceste legume.

Cea mai intalnita boala este alternarioza, produsa de Alternaria brassicae, un agent patogen ce poate afecta rosiile, cartofii, capsunii, castravetii, varza sau broccoli.

Boala poate fi recunoscuta destul de usor datorita petelor circulare de culoare bruna, care apar pe frunze. Pe masura ce infectia evolueaza, petele se vor mari si vor fi inconjurate de o margine galbena. Ulterior, frunzele se vor usca si vor cadea.

Pentru a combate alternarioza la ridichi va fi necesar un tratament cu un fungicid precum Ortiva Top sau Zoxis 250 SC.

Desigur, ar fi bine sa stii si cum sa previi aparitia bolii la ridichi. In primul rand, semintele trebuie dezinfectate inainte de plantare. Tine cont si de rotatia culturilor de legume, pentru ca nu poti cultiva ridichi pe aceeasi suprafata de teren doi ani la rand ci doar o data la 2-3 ani.

Alternarioza
Alternarioza

Expertii ne sfatuiesc sa nu irigam ridichile prin aspersiune, pentru ca in acest fel frunzele vor ramane ude si favorizezi aparitia agentului patogen.

In cazul in care ai observat plante care au fost infectate cu aceasta boala este recomandat sa le elimini imediat. Boala se poate raspandi rapid, asa ca mare atentie!

O alta boala ce afecteaza cultura de ridichi este ofilirea fuzarioza, produsa de Fusarium oxysporum. Aceasta ciuperca va ofiliz frunzele inferioare ale ridichilor, iar ulterior acestea se usuca si cad. Boala va avansa si va distruge intreaga planta.

Pentru a combate ofilirea fuzarioza se pot folosi funcigidele Ortiva Top sau Zoxis 250 SC. Prevenirea inseamna dezinfectarea semintelor si eliminarea plantelor afectate din cultura de ridichi.

Rugina alba se gaseste pe aceasta lista deoarece poate afecta ridichile din gradina. Produsa de ciuperca Albugo candida, boala poate fi indentificata usor datorita petelor de culoare galbuie ce apar pe frunze. Pe partea inferioara se va gasi o pasla de culoare alba. Lasata netratata, boala va afecta frunzele si ulterior acestea se vor usca si vor cadea.

Din nou, se va aplica un tratament cu Ortiva Top sau Zoxis 250 SC. Ca si prevenire, se recomanda dezinfectarea semintelor si eliminarea plantelor afectate din cultura.

Daunatori ridichi
Daunatori ridichi

La capitolul daunatori, ridichile sunt afectate cel mai des de afide. De regula, afidele se vor observa pe partea inferioara a frunzelor, dar si pe lastari sau flori.

Daca ai de a face cu un atac al afidelor trebuie sa aplici rapid un tratament deoarece plantele nu vor mai creste, frunzele si lastarii se vor ingalbeni. De asemenea, frunzele vor fi lipicioase si trebuie sa stii ca acelea sunt excrementele  acestor insecte.

Pe langa faptul ca ataca plantele, afidele atrag si furnicile, dar in acelasi timp favorizeaza dezvoltarea ciupercilor. Pentru a combate, iti recomandam sa folosesti Fytomax PM.

Si musculita alba de sera poate afecta cultura de ridichi. Poti observa foarte usor prezenta acestui daunator, care de regula se gaseste pe partea inferioara a frunzelor. Combaterea se poate face aplicand un tratament cu Benevia sau Fytomax PM.

Citeste si: Cultivarea ridichilor de luna in gradina. Cum sa o faci si care sunt perioadele

Musca ridichilor este un daunator ce poate afecta cultura destul de serios. Adultii apar primavara, iar larvele acestora vor sapa galerii in radacinile ridichilor. Iti recomandam sa aplici un tratament cu Trika Expert.

Si molia verzei poate ataca ridichile, iar adultii vor depune ponta pe partea inferioara a frunzelor. Larvele aparute vor ataca frunzele, care vor capata o culoare gri inchis. Pentru combatere este recomandat sa aplici un tratament cu Benevia.

Viermii sarma, adica larvele gandacilor pocnitor pot compromite recolta de ridichi in totalitate. Acestia pot fi tinuti la distanta cu Trika Expert, dar in acelasi timp asigura-te ca faci dezinfectia solului si ca strangi resturile vegetale dupa recoltare. Nu uita nici de dezinfectarea semintelor utilizate.