Tratamente rasaduri legume. Cum sa ai grija de plante si ce produse sa utilizezi
Tratamente rasaduri legume. Cum sa ai grija de plante si ce produse sa utilizezi

Tratamente rasaduri legume. Cum sa ai grija de plante si ce produse sa utilizezi


Tratamente rasaduri legume. Afla cum sa ai grija de plantele tale, dar si ce produse ar trebui sa utilizezi pentru a le asigura cresterea si pentru a le proteja de boli sau daunatori. Ce trebuie sa stii si tu!

Tratamente rasaduri legume. Cum sa ai grija de plante si ce produse sa utilizezi – Cuprins:

Tratamente rasaduri legume. Cum sa ai grija de plante, produse recomandate

Tratamente rasaduri legume
Tratamente rasaduri legume

Pentru a te asigura ca obtii plante de calitate pe care pe urma le vei planta in gradina sau in solar, ar trebui sa te asiguri ca aplici si tratamentele potrivite. Iata ce tratamente au nevoie noile tale rasaduri de legume si cand se aplica acestea.

Totodata, trebuie sa stii ca tratamentele la rasaduri se vor aplica in trei faze si anume dupa ce acestea au rasarit, la repicare si inainte de a le planta in gradina sau in solar.

Dupa cum spuneam, rasadurile trebuie protejate de boli sau daunatori. Cele mai frecvente boli sunt mana, putregaiul cenusiu si mai ales caderea plantutelor. Daunatorii rasadurilor sunt afidele, acarienii, tripsii sau Tuta Absoluta.

Asadar, primul tratament care se va aplica la rasaduri dupa ce acestea au rasarit va fi cu un fungicid. Tratamentul are ca scop sa protejeze rasadurile si sa tina la distanta caderea plantutelor. In aceasta faza, iti recomandam sa faci un tratament cu Previcur Energy, Proplant sau Folpan ori Merpan.

In acelasi timp, este recomandat sa folosesti si un ingrasamant pentru a ajuta sistemul radicular (radacinile) sa se dezvolte mai bine. Tratamentul se va aplica la nivel radicular, ceea ce inseamna ca va fi nevoie sa uzi rasadurile folosind solutia respectiva. Mare atentie atunci cand uzi plantele, pentru a nu atinge varfurile acestora cu solutia.

Repicarea rasadurilor
Repicarea rasadurilor

Urmatorul tratament ce se va aplica la rasaduri va fi in faza de repicare. Pentru cei ce nu stiu, este momentul in care rasadurile de legume se vor muta in ghivece separate.

In acest stadiu, expertii recomanda sa aplicam un tratament cu fungicid, la nivel radicular. Asta inseamna ca vei uda plantele cu unul din urmatoarele produse: Beltanol, Previcur Energy, Proplant sau Folpan ori Melpan.

Este recomandat sa folosesti si un ingrasamant precum Sprintene, doar in conditiile in care acest produs se poate utiliza in combinatie cu fungicidul respectiv. Totodata, mare atentie cand aplici solutia cu fungicid, evita sa atingi varfurile de crestere ale plantelor.

Preventiv, in faza de repicare se mai poate aplica un tratament cu Ortiva Top pentru a proteja rasadurile de legume de boli precum mana sau putregaiul cenusiu.

Afide
Afide

Rasadurile trebuie sa fie protejate si impotriva daunatorilor, dupa cum am mentionat mai sus. Principalii daunatori vor fi afidele, iar in aceasta situatie recomandam sa aplici un tratament foliar (rasadurile se stropesc) cu Mospilan, Mavrik sau Closer.

Impotriva daunatorilor precum tripsii, poti aplica o stropire a rasadurilor folosind Laser, Mospilan sau Vertimec. Totodata, poti face si un tratament la nivel radicular (radacina), udand rasadurile cu Minecto Alpha.

Citeste si: Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. Cum sa procedezi

Tuta Absoluta sau molia tomatelor reprezinta o mare problema pentru rasadurile de rosii, asa ca iti recomandam sa aplici o stropire cu Coragen, Minecto Alpha sau Affirm. Alternativ, se poate face un tratament la nivel radicular, asa ca poti uda rasadurile folosind Minecto Alpha.

Ultimul tratament la rasadurile de legume va fi inainte de plantare. Expertii recomanda sa aplici o stropire cu Vertimec sau Switch. Se poate face si un tratament la nivel radicular, iar in acest caz este recomandat sa folosesti Beltanol.