Dezinfectarea solului cu sulfat de cupru. Afla cum sa faci asta in mod corect, dar si cand este indicat sa se efectueze dezinfectia pamantului din gradina. Care este cea mai buna perioada si de ce trebuie sa efectuezi aceasta operatiune!
Cum sa faci dezinfectarea solului cu sulfat de cupru
Dezinfectarea solului cu sulfat de cupru. De regula, sulfatul de cupru sau piatra vanata este utilizata ca si fungicid sau bactericid.
Tratamentele se efectueaza pentru a combate bolile fungice sau bacteriene la legume, pomi fructiferi sau vita de vie. Sulfatul se amesteca impreuna cu varul nestins, deoarece poate arde plantele sau cu var stins, iar atunci se obtine zeama bordeleza.
Totodata, sulfatul de cupru poate fi utilizat ca si ingrasamant, dar si in acvacultura pentru a preveni infectiile fungice si parazitare la pesti.
Mentionam faptul ca sulfatul de cupru poate contribui la aportul de cupru in sol, insa daca dozele sunt prea mari structura solului se poate modifica si asta va duce la cloroza in plante. Drept urmare, plantele si recoltele pot fi afectate.
Dezinfectarea solului se face toamna si poate fi efectuata atat in gradina, cat si in sere sau solarii. Asadar, o poti face dupa ce ai terminat treaba cu gradina si sezonul rece se apropie.
Pentru a dezinfecta solul din gradina ta, va fi nevoie sa prepari zeama bordeleza. O sa ai nevoie de sulfat de cupru, var si apa, insa tine minte sa utilizezi neaparat galeti de plastic pentru ca solutia este coroziva.
O sa fie nevoie sa prepari o solutie cu concentratia de 1%, iar pentru asta inseamna ca o sa utilizezi 100 g sulfat de cupru, 10 litri de apa si 120 grame de var stins sau lapte de var.
Atunci cand prepari zeama bordeleza ar fi bine sa urmezi acesti pasi. Amesteca prima data 5 litri de apa calduta impreuna cu sulfatul de cupru, pentru ca acesta sa se dizolve repede. Apoi, amesteca varul cu 5 litri de apa. La final, amesteca cele doua solutii, pana ce compozitia devine omogena.
Citeste si: Dezinfectarea solului cu var. Cum sa procedezi si care sunt pasii
Dezinfectia solului se va efectua la temperaturi cuprinsa intre 5 si 20 de grade Celsius. Tine minte sa alegi o zi in care nu bate vantul!
Primul pas va fi sa indepartezi complet resturile vegetale sau orice alte frunze de pe suprafata de pamant pe care vrei sa o dezinfectezi. De asemenea, se vor indeparta si buruienile sau radacinile plantelor ramase in pamant. Apoi, solul se va afana si nivela.
Dezinfectarea solului cu zeama bordeleza se poate face prin pulverizare sau prin stropire. Nu este foarte greu de facut si daca o sa faci asta o sa vezi beneficiile in sezonul urmator.