De ce se usuca tulpina la rosii. Cum sa procedezi in acest caz
De ce se usuca tulpina la rosii. Cum sa procedezi in acest caz

De ce se usuca tulpina la rosii. Cum sa procedezi in acest caz


De ce se usuca tulpina la rosii. Afla care sunt cauzele pentru  care plantele sunt afectate, dar si cum sa procedezi in cazul in care ai patit asta. Ce trebuie sa stii si care sunt cele mai bune metode de combatere!

De ce se usuca tulpina la rosii. Cum sa procedezi in acest caz – Cuprins:

De ce se usuca tulpina la rosii. Cum sa tratezi plantele

Phytophthora infestans tomate
Phytophthora infestans tomate

De ce se usuca tulpina la rosii. Daca si tu ai intampinat aceasta problema la tine in gradina, atunci ar trebui sa stii ca de regula exista o infectie cu un agent patogen.

Cea mai intalnita problema o reprezinta Phytophthora infestans, o ciuperca ce poate provoca mana rosiilor. Primele semne ale unei posibile Infectii va aparea pe frunze, sub forma unor pete de culoare verde-cenusiu.

Pe masura ce boala va avansa va ataca toate organele plantei, iar intr-un final va fi afectata si tulpina. Drept urmare,  planta se poate rupe.

Fuzarioza reprezinta o alta problema des intalnita, o boala cauzata de ciuperca Fusarium oxysporium, ce poate infecta plantele prin radacini si va coloniza vasele xilemului.

Acest agent patogen va cauza pagube insemnate si pe masura ce boala avanseaza cresterea va fi incetinita, frunzele se vor ofili, iar tulpina va capata o culoare maronie si va putrezi.

Fuzarioza tomate
Fuzarioza tomate

Totodata, poate fi vorba si de Rhizoctonia solani, o ciuperca ce cauzeaza putregaiul fructelor de tomate. Aceasta ciuperca se gaseste in sol in permanenta sub forma de miceliu, iar terenurile infectate si se poate raspandi destul de repede si usor in toata cultura cu ajutorul apei atunci cand irigi sau uneltelor de lucru.

O alta boala ce poate cauza uscarea tulpinilor este Patarea pustulara a fructelor de tomate, cauzata de ciuperca Pseudomonas syringae.

Boala se transmite destul de usor prin seminte infectate, dar si de la un an la altul prin resturile de plante infectate care nu au fost curatate si au ramas in sol. Drept urmare, vei putea transmite boala intr-o cultura de tomate cu ajutorul apei, dar si a uneltelor de lucru.

Desigur, la baza acestei probleme mai pot fi si daunatorii precum viermele sarma. Acesta va ataca radacina, iar apoi isi va face drum prin tulpina. Plantele se vor ingalbeni, iar apoi vor incepe sa se usuce.

Cum sa previi uscarea tulpinilor la tomate

De ce se usuca tulpina la rosii
De ce se usuca tulpina la rosii

De ce se usuca tulpina la rosii. Acum ca stii care sunt cauzele, ar fi bine sa stii si cum sa actionezi daca plantele tale sunt afectate.

In primul rand, asigura-te ca solul are un drenaj foarte bun. Daca apa va stagna, atunci umiditatea excesiva din pamant va favoriza dezvoltarea bolilor.

Totodata, si temperaturile inalte in combinatie cu umiditatea excesiva pot favoriza aparitia bolilor. Tocmai de aceea, este bine sa monitorizezi in mod constant umiditatea din solarii sau sere si sa actionezi in consecinta.

In acelasi timp, pentru a putea lupta cu bolile, plantele au nevoie si de fertilizare. Asadar, mare atentie la acest aspect si aplica ingrasamintele la timp.

Pentru tratarea fuzariozei iti recomandam sa faci un tratament cu Dithane M-45 sau Beltanol. Fuzarioza rezista in sol pana la 10 ani, iar asta inseamna ca va trebui sa dezinfectezi pamantul cu produse chimice. In acest scop te sfatuim sa utilizezi Nemasol 510.

Citeste si: Cum sa combati antracnoza la tomate si cum previi boala

Mana tomatelor poate fi tinuta sub control aplicand un tratament cu Folpan 80 WDG, Cabrio Top, Ortiva Top, Previcur Energy, Fertipen sau Merpan 80 WDG. Totusi, si in acest caz trebuie sa iei in calcul dezinfectia solului.

In cazul putregaiului fructelor de tomate, iti recomandam sa aplici un tratament cu Folpan 80 WDG, Merpan 80 WDG, Amistar, Dagonis sau Dynamic.

Patarea pustulara a fructelor de tomate poate fi tinuta sub control cu tratamente precum Champ 77 WG, Funguran OH 300 SC sau Dithane M45.

Viermele sarma poate fi combatut facand un tratament cu Force Evo sau Trika Expert. Daca ai intampinat aceasta problema, ar fi bine ca in anul urmator sa faci si o dezinfectare a solului cu Nemasol 510.