Cum sa previi alungirea rasadurilor si care sunt cauzele
Cum sa previi alungirea rasadurilor si care sunt cauzele

Cum sa previi alungirea rasadurilor si care sunt cauzele


Cum sa previi alungirea rasadurilor. Afla ce trebuie sa faci pentru ca rasadurile tale sa creasca in mod corect, dar mai ales care sunt cauzele care duc la acest tip de crestere.

Cum sa previi alungirea rasadurilor si care sunt cauzele – Cuprins:

Care sunt cauzele alungirii rasadurilor

Rasaduri de rosii
Rasaduri de rosii

Inainte de toate, ar fi bine sa lamurim cate ceva despre alungirea rasadurilor. Pentru cei ce nu stiu, alungirea se refera la accelerarea procesului de crestere a rasadurilor, iar acest lucru poate fi cauzate de temperaturile exterioare, de factorii de mediu, dar si de folosirea hormonilor de crestere.

Principala cauza care duce la cresterea neuniforma a rasadurilor este cauzata de lumina, mai exact lipsa acesteia. Daca rasadurile duc lipsa de lumina, atunci acestea se vor alungi pentru a ajunge la zonele luminoase.

Conform specialistilor, horminii numiti auxina si giberelina care se afla in planta vor accelera cresterea tulpinii pentru ca aceasta sa ajunga la zonele cu mai multa lumina.

Asadar, mare atentie la locul unde pui rasadurile pentru ca acestea au nevoie de lumina. Totodata, asigura-te ca foliile pe care le folosesti sunt curate sau nu sunt imbatranita si ca asigura lumina necesara pentru devoltarea corecta a rasadurilor.

Bineinteles, temperatura din mediul de crestere este iarasi extrem de importanta. Rasadurile au nevoie de o temperatura de 24-26 grade Celsius pe timpul zilei, iar temperaturile de pe timpul noptii nu trebuie sa scada sub valoarea de 16 grade Celsius. In caz contrar, va aparea si fenomenul numit alungirea rasadurilor.

Daca obisnuiesti sa folosesti multa apa la udarea rasadurilor, ar fi bine sa te opresti. Excesul de apa duce la alungirea acestora, asa ca mare atentie si la acest aspect!

Mare atentie si la repicatul rasadurilor, pentru ca acesta trebuie facut la timp! Nu uita ca daca rasadurile se vor alungi, acestea se vor rupe mai repede si tot procesul de crestere va fi dereglat.

Cum sa previi alungirea rasadurilor

Alungirea rasadurilor
Alungirea rasadurilor

Primul pas pentru a evita alungirea rasadurilor va fi sa te asiguri ca acestea sunt expuse la lumina. Asadar, asigura-te ca tavile alveolare sa fie puse intr-un loc unde rasadurile au parte de lumina pe toata perioada zilei.

Pentru ca rasadurile sa creasca in mod corect, ar fi bine sa nu exagerezi nici cu cantitatea de ingrasaminte, precum azotul. Daca vei folosi prea mult, rasadurile vor avea o tulpina prea lunga, asa ca ar fi bine sa te limitezi la folosirea ingrasamintelor pe baza de fosfor.

De asemenea, rasadurile trebuie puse in locuri special amenajate, unde nu exista fluctuatii de temperatura si unde temperaturile pe perioada noptii nu scad atat de mult.

Citeste si: Cum sa folosesti nisip pentru a avea rasaduri sanatoase

De exemplu, rasadurile de rosii au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 22 si 26 grade Celsius pe perioada zilei, iar noaptea temperatura nu trebuie sa scada sub 16 grade Celsius. La fel si rasadurile de fasole verde, care au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 22 si 26 grade Celsius, chiar si pe perioada noptii.

Bineinteles, daca o sa ai rasaduri de salata verde sau de varza, acestea pot creste fara probleme chiar si la temperaturi de 10-14 grade Celsius.

Sa nu uitam nici de udarea rasadurilor, care ar trebui sa fie facuta in fiecare zi, cu o cantitate mica de apa. Totodata, iti recomandam si aplicarea unor ingrasaminte in functie de fenofaza plantei. In acest sens, poti folosi ingrasaminte precum MineralGold sau Floramec.