Cum sa faci calirea rasadurilor si care sunt pasii
Cum sa faci calirea rasadurilor si care sunt pasii

Cum sa faci calirea rasadurilor si care sunt pasii


Cum sa faci calirea rasadurilor. Afla care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si in ce consta aceasta operatiune. De ce este absolut necesar sa faci asta inainte sa plantezi rasadurile, iata ce trebuie sa stii!

Cum sa faci calirea rasadurilor si care sunt pasii – Cuprins:

Calirea rasadurilor. Cum sa ajuti plantele sa devina mai rezistente

Calirea rasadurilor

Dupa cum bine stim, rasadurile cresc intr-un mediu controlat, asa ca plantele trebuie sa devina mai rezistente pentru diferentele de temperatura, umiditate scazuta, vanturi puternice sau soare puternic.

Tocmai de aceea, calirea rasadurilor este absolut necesare pentru a intari plantele vulnerabile si pentru a le ajuta sa se adapteze la noul mediu. Nu de alta, dar daca o sa plantezi rasadurile direct in camp, exista riscul ca plantele sa moara inainte de a prinde radacini.

Trebuie sa stii ca plantele au nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a fi calite, asa ca este indicat sa faci calirea cu aproximativ 2 saptamani inainte de plantare.

Primul pas va fi ca plantele sa ia contact cu aerul de afara, asa ca le poti pune in dreptul unui geam intredeschis timp de 1-2 ore, in jurul pranzului, atunci cand temperaturile sunt mai ridicate.

Cel de-al doilea pas va fi sa scoti plantele la aer, insa mare atentie la temperaturile exterioare. Rasadurile de rosii, castraveti, ardei, vinete sau pepeni au nevoie de temperaturi cuprinse intre 12 si 14 grade Celsius.

In cazul in care ai rasaduri de salata, varza sau telina, acestea pot fi scoase afara si daca temperaturile sunt cuprinse intre 6 si 8 grade Celsius. Calirea rasadurilor trebuie facuta doar de la aceste temperaturi in sus!

Rasadurile trebuie sa stea in aer liber in jur de 2-3 ore, iar timpul trebuie sa creasca in fiecare zi cu 1-2 ore. Asadar, inainte de plantare, rasadurile trebuie sa stea afara pentru cel putin 6-8 ore.

Rasaduri de salata
Rasaduri de salata

Cu 1-2 zile inainte de plantare, rasadurile trebuie lasate doar afara. Doar in cazul in care temperaturile scad sub valorile recomandate mai sus, plantele trebuie bagate la interior pentru a fi protejate. Asadar, mare atentie cand faci calirea rasadurilor!

Dupa cum spuneam, plantele trebuie sa se obisnuiasca si cu lumina, asa ca pentru inceput va trebui sa le tii la umbra. Lumina soarelui poate arde frunzele plantelor, iar acestea trebuie protejate.

La inceput, rasadurile trebuie protejate de lumina soarelui in jurul pranzului, atunci cand este mai puternica, insa pe masura ce timpul trece perioada la care acestea trebuie expuse trebuie sa creasca.

Citeste si: Tratamente rasaduri dupa plantare. Cum sa le protejezi impotriva daunatorilor

La fel ca si mai sus, cu 1-2 zile inainte de plantare rasadurile se vor lasa la soare toata ziua. Doar in cazul vanturilor puternice se vor proteja.

Umiditatea trebuie redusa atunci cand faci calirea rasadurilor, asa ca va fi necesar sa uzi plantele la un interval mai mare. Scaderea umiditatii va face rasadurile mai puternice si mai rezistente, dar in acelasi timp le va dezvolta si mai bine radacinile.

Ultimul sfat pe care ti-l dam este legat de fertilizarea rasadurilor, o operatiune recomandata cu aproxiativ o saptamana inainte de a planta rasadurile in camp. Iti recomandam sa folosesti un ingrasamant pentru rasaduri, cumparat de la magazinele de specialitate.