Tratament pentru caderea rasadurilor. Cum sa protejezi plantele
Tratament pentru caderea rasadurilor. Cum sa protejezi plantele

Tratament pentru caderea rasadurilor. Cum sa protejezi plantele


Tratament pentru caderea rasadurilor. Afla cum sa iti protejezi plantele, de ce se intampla acest fenomen, dar mai ales cum poti sa previi aceasta problema des intalnita. Ce trebuie sa stii daca te pasioneaza gradinaritul.

Tratament pentru caderea rasadurilor. Cum sa protejezi plantele – Cuprins:

De ce cad rasadurile?

Rasaduri de ardei
Rasaduri de ardei

Inainte de toate, trebuie sa lamurim ca atunci cand vorbim despre un caderea rasadurilor, ne referim la culcarea plantelor. Acestea nu reusesc sa ajunga la maturitate si daca nu se intervenim la timp acestea pot muri. Asadar, va fi necesar de un tratament pentru caderea rasadurilor.

Caderea rasadurilor este un fenomen des intalnit la tomate, ardei, vinete sau varza. Acest fenomen este cauzat de o ciuperca pe nume Pythium ultimum care ataca tulpina si provoaca leziuni de culoare maro, dar si radacinile plantelor.

Ciuperca apare din cauza umiditatii excesive, dar si a temperaturii ridicate din substrat. Totodata, este cauzata si de un pH acid al solului si in acelasi timp de lumina insuficienta.

Odata instalata boala, plantele pot parea verzi, insa radacinile acestora pot fi deja atacate sau putrezite. Abia dupa aceea, plantele se vor prabusi la pamant si se vor vedea efectele.

Boala poate ataca din momentul in care plantele au rasarit din pamant si pana ce acestea ajung sa aiba 3-4 frunze adevarate. Asadar, mare atentie si la acest aspect, pentru ca trebuie sa le verifici in mod constant!

Tratament pentru caderea rasadurilor. Cum sa ai grija de plantele tale

Tratament pentru caderea rasadurilor
Tratament pentru caderea rasadurilor

Pana sa vorbim despre un tratament pentru caderea rasadurilor, ar fi bine sa stii si cum poti sa previi acest fenomen des intalnit de cei care obisnuiesc sa se ocupe cu gradinaritul.

Ei bine, in primul rand ar trebui sa eviti udarea excesiva a rasadului. Poate ca datorita temperaturilor exterioare, plantele nu au nevoie de atat de multa apa, asa ca testeaza foarte bine pamantul inainte de a le uda.

Mai mult, ar fi bine sa eviti si fertilizarea excesiva a rasadurilor folosind azot. Nu faci decat sa fortezi cresterea acestora, ceea ce duce la alungirea plantelor, iar apoi caderea rasadurilor. Daca faci acest lucru, atunci cu siguranta plantele vor avea nevoie de un tratament.

Citeste si: Tratamente rasaduri dupa plantare. Cum sa le protejezi impotriva daunatorilor

Bineinteles, ar fi bine sa verifici si pH-ul substratului, care trebuie sa fie cuprins intre 5.6 si 6.5. De asemenea, ar fi bine sa decompactezi periodic substratul, pentru a il oxigena.

Daca si tu vrei sa aplici un tratament pentru caderea rasadurilor, ar fi bine sa stii ca poti utiliza unul dintre urmatoarele produse: Folpan, Merpan, Previcur Energy, Amistar, AMN Promot sau Proplant.

Mai trebuie sa stii ca aceasta boala nu apare la toate rasadurile, asa ca verifica-le periodic si daca depistezi boala aplica unul din tratamentele mentionate mai sus.

Produsele se pot cumpara de la orice farmacie fitosanitara, insa intotdeauna este recomandat sa citesti recomandarile de pe eticheta si sa respecti cantitatile recomandate de producator.