Cum sa faci un cotet pentru gaini. Iata ce trebuie sa ai in vedere daca si tu te-ai decis sa faci un adapost pentru pasarile tale, pentru ca acestea sa se simta protejate si sa faca oua in mod regulat.
Cum sa faci un cotet pentru gaini. Lucruri pe care sa le ai in vedere
Daca te-ai decis sa cresti pasari in gradina ta si vrei ca acestea sa fie protejare, o sa iti spunem ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa faci un cotet. Sfaturi pentru incepatori.
Primul lucru pe care trebuie sa il stii atunci cand vrei sa faci un cotet pentru gaini este ca acesta ar trebui sa nu fie lipit de pamanti.
Pune-l pe niste piloni, pentru ca in acest fel vei evita acumularea de apa sau umezeala ridicata.
Citeste si: Cum sa scapi de animalele si pasarile care traiesc in cosul casei tale
Totodata, ia in considerare faptul ca un cotet de gaini trebuie construit aproape de casa sau intr-o zona pe unde circuli des. Astfel, vei tine pradatorii la distanta si gainile tale vor fi in siguranta.
Mai mult decat atat, locatia trebuie sa fie departe de vegetatia densa, deoarece vei evita pradatorii.
Cotet pentru gaini. Un alt lucru pe care trebuie sa il stii este dimensiunea cotetului pe care vrei sa il construiesti.
Dimensiunile sunt esentiale pentru numarul de pasari pe care il ai, iar sa tii gainile intr-un spatiu mic nu este indicat deoarece acestea se vor bate mai des si vor avea acces limitat la mancare si apa.
Un cotet mic si cu prea multe gaini creste si riscul de boli, deoarece gainatul si bacteriile vor mari sansele ca parazitii sa isi faca loc in acest adapost si sansele ca pasarile sa se imbolnaveasca.
Conform cercetatorilor, o gaina are nevoie de un spatiu de 20 cm patrati in cotet, asta in cazul in care exista si o curte unde pasarile se pot plimba in voie.
Atunci cand nu exista un o curte exterioara, o gaina o sa aiba nevoie de 30 cm patrati de spatiu.
Doar asa o sa poti sa faci un cotet pentru gaini unde acestea sa se simta protejare si nu prea inghesuite.
Citeste si: Cum sa cureti gainatul de pasare de pe masina ta
Materialele pe care le folosesti la construirea cotetului sunt foarte importante, asa ca o sa iti recomandam sa folosesti placajul.
Nu este un cel mai ieftin material, insa este unul dintre cele mai durabile. Un alt avantaj este ca poti sa faci gauri destul de usor, pentru a asigura si ventilatia cotetului.
In cazul in care exista sectiuni mai largi, asigura-te ca folosesti o plasa de sarma care nu va lasa gainile sa iasa, dar in acelasi timp va tine si pradatorii la distanta si pasarile vor fi in siguranta.
Cotet pentru gaini. Si daca tot am vorbit de pradatori, asigura-ta ca acestia nu pot intra pe dedesubt. Ar fi bine sa faci si o fundatie de beton si nu uita ca adapostul trebuie pozitionat deasupra solului.
Bineinteles, ar trebui sa ingropi o plasa de sarma in pamant, pentru a te asigura ca pradatorii nu isi fac aparitia pe sub gardul sau plasa protectoare.
In cazul in care un astfel de pradator va trece de acea plasa, este indicat sa pui o usa solida, de care acesta nu poate trece.
Citeste si: Cum sa incepi o afacere in mediul rural. 10 idei de afaceri la tara
Si locatia cotetului este importanta si iti recomandam ca aceasta sa fie indreptata catre sud, deoarece asigura lumina si caldura.
Deoarece gainile se simt cel mai bine la o temperatura de 12 grade Celsius, iti recomandam sa instalezi cateva guri de aerisire in partea de sus a cotetului.
Tine minte, un cotet nu trebuie sa fie complicat, asa ca poti folosi si lemne pe care le ai deja prin curte.
Acoperisul poate fi compus dintr-o bucata de placaj sau poate fi o bucata de tabla. Nu este necesar sa te complici.