Cum sa incepi o afacere in mediul rural. 10 idei de afaceri la tara
Cum sa incepi o afacere in mediul rural. 10 idei de afaceri la tara

10 idei de afaceri la tara. Cum sa incepi o afacere in mediul rural


10 idei de afaceri la tara. Afla cum sa incepi o afacere in apropierea unui oras. Mediul rural poate fi locul ideal daca vrei sa incepi o afacere pe cont propriu. In cazul in care esti in pana de idei, o sa iti aratam cum sa incepi o afacere in mediul rural si iti vom da 10 idei de afaceri la tara.

Orasele deja sunt suprasaturate de magazine, asa ca ar fi momentul sa profiti de terenurile disponibile la tara, de aerul curat si sa te pui pe treaba pentru a iti dezvolta propria afacere. Bineinteles, poti face acest lucru accesand fonduri europene sau cu banii pe care i-ai economisit.

Cultura de lavanda

Camp de lavanda
Camp de lavanda

10 idei de afaceri la tara. Lavanda este o minunatie a naturii, insa nu multi stiu ca aceasta planta iti poate aduce si profituri semnificative. Nu ar fi rau sa iei in considerare cultivarea lavandei, dar trebuie sa stii ca acest lucru necesita bani si timp.

Pentru a cultiva un hectar de lavanda o sa ai nevoie de aproximativ 10.000 euro pentru a cumpara butasii, a ii planta si a ii intretine timp de 2 ani. Dupa ce a ajuns la imunitate, planta va avea o inaltime de pana la 2 metri si va fi imuna la buruieni.

Nu mai trebuie sa iti spunem ca atunci cand o sa o recoltezi, lavanda poate fi vanduta pentru florile ei frumos mirositoare, pentru obtinerea de uleiuri volatile, in timp ce mierea de lavanda este o delicatesa.

Idei de afaceri la tara. Microferma de prepelite

Prepelita
Prepelita

In cazul in care vrei sa investesti mai putin, atunci iti propunem o microferma de prepelita. Ouale acestor pasari sunt pline de mineral, vitamine si proteine, iar popularitatea lor creste pe zi ce trece. Chiar si carnea prepelitelor incepe sa fie cautata si la noi in tara.

Pentru a incepe aceasta afacere o sa ai nevoie de un spatiu de 20 de metri patrati, care trebuie pozitionat intr-o zona ferita de zgomote. Initial, poti incepe cu 100-200 de pasari, iar rezultatele o sa le vezi destul de repede pentru ca o prepelita poate face aproximativ 30 de oua pe luna.

Ar trebui, totusi, sa te asiguri ca prepelitele au lumina si o temperatura constanta, pentru ca aceste doua elemente sunt esentiale pentru productia de oua. Totodata, ia in considerare si construirea unor custi.

Afacere cu sapunuri naturale

Sapun natural de lavanda
Sapun natural de lavanda

Ti-am aratat cum sa faci sapun de casa, insa ce ai spune daca ai face din acest produs o afacere? Stim cu totii ca produsele din comert sunt pline de substante chimice, iar lumea a inceput sa caute alternative naturale. Si aceasta afacere intra pe lista celor 10 idei de afaceri la tara.

Investitia pentru o fabrica de sapunuri se ridica la aproximativ 3.000 de euro, pentru ca vei avea nevoie de ingrediente si ustensile. Daca ai luat in considerare si o cultura de lavanda, atunci poti imbina aceste doua afaceri si sa faci sapunuri naturale care contin planta minune.

Tine minte ca ai neboie de rabdare si timp, iar banii nu o sa vina peste noapte pentru ca va trebui sa creezi un produs ce te va reprezenta. Incearca sa gasesti reteta perfecta, testeaza si vei ajunge sa vinzi cel mai bun produs.

Cultura de plante medicinale

Cultura de musetel
Cultura de musetel

Ce ai spune daca ai cultiva plante medicinale pentru ceaiuri? Pentru ca majoritatea ceaiurilor de la noi din comert provin din import, nu ar fi o idee rea sa cultivi plante medicinale precum menta sau musetelul.

Investitia pentru o plantatie de un hectar se ridica la aproximativ 1.000 de euro, iar plantele nu sunt sensibile si rezista la conditiile de mediu. La o plantatie de menta poti obtine circa 7-8 tone la hectar, in timp de dintr-o plantatie de musetel obtii in jur de 2-3 tone la hectar.

De asemenea, nu inseamna ca trebuie sa te rezumi la aceste plante, pentru ca mai poti cultiva galbenele, echinaceea, armurariu, ricin sau soc.

Daca vrei sa mergi mai departe, poti ambala propriul tau ceai, insa acest lucru inseamna o investitie mai mare decat cea initiala. Vei avea nevoie de o linie de productie, dar si de o campanie de marketing.

Cultura de capsuni

Capsuni
Capsuni

Afacerile cu capsuni pot aduce bani seriosi pentru cei ce se aventureaza in acest domeniu. Investinia initiala se ridica undeva la 600 euro pentru o suprafata de 600 mp. La inceput, va trebui sa cumperi stoloni, instalatia de picurare, folia de mulcire, dar si dolomita amorfa care va fi folosita ca si ingrasamant.

Profitul nu va veni imediat! Abia in al treilea an de plantare aceste fructe iti vor aduce si bani. Pentru a cultiva capsunile o sa ai nevoie de un teren plan sau cu o planta usoara, dar si o protectie pe timp de iarna.

Cand se coc, capsunile pot fi vandute in hypermarket-uri, online sau in piete. Fructele au mare cautare, mai ales in primele luni ale anului. Si capsunile intra pe lista cu 10 idei de afaceri la tara.

Cultivarea cartofilor mov. Idei de afaceri la tara

Cartofi mov
Cartofi mov

Cu toate ca nu multa lume stie acest lucru, o cultura de cartofi mov iti poate aduce printre cele mai mari profituri din agricultura. O plantatie de un hectar inseamna un profit de aproximativ 150.000 euro.

Bineinteles, nu este atat de usor sa cultivi cartoful mov, pentru ca acesta e destul de greu de aclimatizat. Investitia initiala este de a cumpara 3 tone de tuberculi, care costa circa 30 lei/tubercul. Totusi, la un hectar veti putea recolta aproape 30 de tine de cartofi mov.

Mai trebuie sa luati in calcul si ingrijirea culturii de cartofi mov, pentru ca acestia pot fi atacati de gandacii de Colorado. Mare atentie daca iei in considerare aceasta afacere de pe lista cu 10 idei de afaceri la tara.

Afacere cu miere de albine

Apicultor
Apicultor

Mierea de albine este la mare cautare, asa ca ia in considerare si acest tip de afacere. Apicultura este una dintre cele mai vechi meserii din lume si poti incepe o afacere cu miere de albine investinf aproximativ 1.000 de euro.

Pentru inceput, o sa ai nevoie de 5-10 familii de albine, insa pe langa acestea trebuie sa achizitionezi si fagurii, ramele pentru stupi, dar si tratamente pentru diverse boli. Toate aceste costuri se ridica undeva la 300 de lei.

Foarte important este sa aveti acces la o baza melifera, adica acele resurse de nectar din raza de zbor a stupinei. O familie de albine poate produce undeva la 25 de kilograme de miere, asa ca puteti obtine o productie de peste 200 kilograme.

Ferma de porci din rasa Mangalita

Porci din rasa Mangalita
Porci din rasa Mangalita

Porcii din rasa Mangalita pot aduce profituri pentru cei ce locuiesc la tara. Vorbim strict de cresterea acestora, fara a include activitatea de procesare. Un porc din rasa Mangalita are o perioada de crestere de doi ani, iar cand atinge aceasta varsta va avea o greutate de aproximativ 120 kg.

Investitia initiala pentru o ferma de porci din rasa Mangalita se ridica undeva la 12.000 euro, incluzand si amenajarea adapostului, dar si un tarc pentru ca porcii sa aiba loc sa se miste. Unde mai adaugam si faptul ca acesti porci au o carne ce contine acizi grasi de tip omega 3, iar procentul de acizi grasi nesaturati ajunge la 70%, similar cu cel intalnit in uleiul de masline sau somon.

Cultivarea sofranului. Idei de afaceri la tara

Flori de sofran
Flori de sofran

Sofranul poate fi cultivat si in Romania, iar profitul obtinut poate fi destul de mare. Avantajul este ca nu o sa ai nevoie de un teren foarte mare, 250 mp sunt de ajuns. Investitia initiala include 3.000 de bulbi de sofran, care costa undeva la 0.6 euro/bulb, adica in jur de 1.800 euro.

Pentru a obtine un kilogram de sofran, vei avea nevoie de peste 200.000 de flori. Mai trebuie sa stii ca nu vei obtine imediat profit, pentru ca sofranul va atinge potentialul sau cel mai mare abia in al treilea an.

Sofranul se cultiva la sfarsitul lunii iulie, pentru ca radacina acestuia sa se poata dezvolta pana la sosirea sezonului rece. Inflorirea si recoltarea sofranului se face intre lunile octombrie si noiembrie. Florile se recolteaza dimineata.

Cultura de legume bio

Legume bio
Legume bio

Incheiem acest articol cu o idee nu tocmai noua, insa care are mare cautare: cultivarea legumelor bio. Stim cu totii ca produsele ecologice sunt mai scumpe si mai sanatoase, iar aceasta diferenta de pret se explica prin faptul ca si costurile de obtinere a produselor ecologice este mai mare.

Comparativ cu o cultura traditionala, vei obtine o cantitate cu 40% mai mica, pentru ca nu vei folosi ingrasaminte chimice, iar cele folosite sunt pe baza de alge marine si vermicompost. Totodata, pentru combaterea bolilor si daunatorilor vei folosi doar produse preventive.

Investitia pentru o cultura de legume bine include solarii, linie de ambalare si echipamente de protectie, iar totalul cheltuielilor se poate ridica la 40.000 de euro. Vei putea obtine si fonduri europene pentru o astfel de afacere, asa ca sfatul nostru este sa profiti de acest lucru!