Cum sa cresti gaini de matase japoneza. Caracteristici si pret
Cum sa cresti gaini de matase japoneza. Caracteristici si pret

Cum sa cresti gaini de matase japoneza. Caracteristici si pret


Cum sa cresti gaini de matase japoneza. Afla ce caracteristici are aceasta rasa de gaini, cat de sensibile sunt la conditiile de mediu, cum si cu ce trebuie sa le hranesti, dar si ce pret au daca vrei sa ai si tu asa ceva in curte. Iata ce trebuie sa stii si cat de buna este carnea acestora.

Cum sa cresti gaini de matase japoneza. Caracteristici, conditii de crestere si pret – Cuprins:

De unde provin aceste pasari. Caracteristici

Gaini de matase japoneza
Gaini de matase japoneza

Desi locul exact nu este clar, expertii spun ca aceste gaini de matase japoneza provin din vestul Indiei, sudul Chinei, dar si o parte a Japoniei. Ce se mai esti este ca vorbim despre o rasa foarte veche, mentionata chiar din secolul IV inainte de Hristos chiar de Aristotel.

De asemenea, aceasta rasa de gaini a fost mentionata si de Marco Polo, iar in Europa au fost aduse de marinarii olandezi. Totodata, carnea acestora care este de culoare neagra era considerata de unii oameni ca fiind otravitoare, iar de altii ca avand proprietati miraculoase ce puteau vindeca boli.

Gainile din rasa matase japoneza se pot recunoaste foarte usor datorita penajului care seamana cu o blana moale. Mai mult, picioarele acestora au cu un deget mai mult (3 degete in fata/2 degete in spate) si sunt acoperite de pene.

Penele gainilor pot fi de culoare alba, neagra, albastra sau galbena. De asemenea, gainile au o piele cu nuante brun-albastrui, in timp ce oasele si muschii sunt de culoare neagra.

Gainile pot atinge o greutate de pana la 2-2.1 kg atunci cand sunt la maturitate, iar productia anuala de oua se situeaza undeva la 80-120 pe an. Fiecare ou are o greutate cuprinsa intre 35 si 45 grame. Pasarile incep sa depuna oua de la varsta de 6 luni.

Datorita faptului ca gainile au o carne de culoare neagra, acestea reprezinta o delicatesa, mai ales in restaurantele de lux. Totusi, la gust este la fel ca si a altor rase.

Cum sa cresti gaini de matase japoneza, ce pret au si cu ce le hranesti

Gaini matase japoneza
Gaini matase japoneza

Daca si tu vrei sa cumperi gaini de matase japoneza, ar trebui sa stii ca acestea nu sunt deloc pretentionase si pot fi crescute fara probleme in orice gospodarie. Totusi, trebuie sa acorzi atentie la anumite aspecte.

In primul rand, trebuie sa feresti gainile de excesul de umezeala. In caz contrar, penajul pasarilor se uda, iar gainile se pot imbolnavi. Mai mult, aspectul acestora va deveni neingrijit.

Pentru a le mentine penajul curat si uscat, pasarile au nevoie de un asternut de calitate superioara, ce trebuie schimbat in mod regulat.

Din cauza faptului ca gainile de matase nu pot zbura, va trebui sa le faci un cotet la o inaltime mai joasa si sa le pui la dispozitie si o scara.

Un alt aspect important este ca pasarile rezista destul de bine la temperaturi scazute, insa daca vrei ca productia de oua s nu fie afectata pe durata iernii este recomandat sa instalezi surse artificiale de caldura, dar si de lumina.

La capitolul alimentatie, ar trebui sa stii ca pasarile nu au nevoie de o dieta speciala, ci pot fi hranite la fel ca si alte pasari pe care le ai deja in gospodaria ta.

Carne neagra de gaina
Carne neagra de gaina

Totusi, este indicat ca gainile sa primeasca 120 grame de combifuraj pe zi, iar portiile sa fie impartite in trei parti egale. De asemenea, va fi necesar sa folosesti hrana nealterata sau mucegaita, pe care sa o imbunatatesti si cu proteine de origine animala si nutreturi de origine vegetala.

Hrana acestor gaini de matase japoneza mai poate sa includa rame, coji de cartofi, legume care au frunze verzi sau chiar paine inmuiata.

Citeste si: Cum sa cresti gaini Brahma si ce pret au aceste pasari

In cazul in care vrei sa cumperi pui din aceasta rasa, afla ca acestia au dimensiuni mai mici decat cei din rasele traditionale. Mai mult, acestia sunt mai sensibili la schimbarile de temperatura.

Expertii spun ca prezenta mamei closca va permite puilor sa fie mai sanatosi, iar daca ouale sunt clocite de o gaina indicele de ecloziune se ridica undeva la 90%.

Pretul unei gaini de matase japoneza poate pleca de la 100 de lei si poate ajunge la 250-300 de lei sau chiar mai mult. Un ou poate costa de la 7 lei.