Cum sa faci o ferma de gaini free-range. Reguli de baza
Cum sa faci o ferma de gaini free-range. Reguli de baza

Cum sa faci o ferma de gaini free-range. Reguli de baza


Cum sa faci o ferma de gaini free-range. Daca si tu vrei sa incepi o afacere cu pasari, ar trebui sa stii care sunt regulile de baza atunci cand vrei sa construiesti o astfel de ferma, dar si cum sa stabilesti numarul de pasari. Ce trebuie sa stii!

De ce carnea si ouale provenite de la aceste gaini sunt mai sanatoase

Gaini crescute in aer liber
Gaini crescute in aer liber

In cazul in care nu ai mai auzit pana acum de aceasta metoda, afla ca ferma de gaini free-range consta in cresterea pasarilor intr-un anumit perimetru. Practic, cresti pasarile asa cum o faceau bunicii la tara.

Gainile nu sunt tinute in custi si au acces la o zona destul de mare pe unde se pot misca. Asadar, pasarile beneficiaza de vitamina D de la soare, iar asta inseamna ca vor fi mai sanatoase.

In acelasi timp, inaripatele au parte de miscare, ceea ce inseamna ca ofera o carne de calitate inalta. Pasarile au loc sa se miste, ceea ce inseamna ca beneficiaza de mai multi nutrienti, iar aici amintim vitaminele A, B si D, dar si de nutrienti precum potasiu si sodiu.

Desigur, pasarile dintr-o ferma de gaini free-range produc si oua mai bune si mai sanatoase. Acestea contin mai putin colesterol, mai putine grasimi saturate, mai multa vitamina A si E, mai multa Omega 3 si mai mult beta caroten. Si inca ceva, culoarea galbenusului este mult mai intensa, iar ouale sunt mai mari.

Carnea provenita de la aceste pasari are mai putina grasime in tesuturile musculare si in piele. Probabil ai observat ca atunci cand gatesti un pui cumparat din supermarket, dimensiunea acestuia se reduce foarte mult.

Ei bine, datorita faptului ca gainilor crescute intr-o ferma free-range nu li se dau suplimente alimentare si hormoni de crestere, carnea acestora isi pastreaza dimensiunile chiar si atunci cand e gatita.

Ferma de gaini free-range. Cum sa o faci in mod corect

Ferma de gaini free-range
Ferma de gaini free-range

Acum ca stii ce avantaje ofera aceasta metoda, ar fi bine sa stii si cateva reguli de baza pentru o ferma de gaini free-range. Cum sa amenajezi zona in care cresti pasarile si cum sa stabilesti numarul de gaini.

Conform regulamentului stabilit de Uniunea Europeana, poti creste un numar de 2000-3000 de pasari intr-un adapost. Spre exemplu, Bio Suisse (organizatie ecologica din Elvetia) spune ca poti creste pana la 2000 de pasari intr-un adapost, iar ferma poate sa aiba maximum doua hale.

Mai mult, poti creste 6 pasari pentru fiecare metru patrat si suprafata minima a padocului este de 4 metri patrati pentru fiecare pasare. Distanta maxima de la adapost trebuie sa fie de 150 m.

Numarul maxim de niveluri pentru cresterea pasarilor in voliere este de maximum 3, inclusiv nivelul podelei.

Fiecare adapost pentru pasari trebuie sa aiba podea cu asternut, iar pentru asta poti folosi paie, surcele, nisip, turba sau rumegus. Dupa asta, vei avea nevoie de cuibare, care trebuie sa aiba un asternut moale, cu o grosime de aproximativ 15 cm. Ouale se colecteaza in fiecare zi, manual.

Ferma de gaini free-range. In adaposturile pentru gaini ouatoare va trebui sa lasi o suprafata destul de mare din podea pentru colectarea dejectiilor de la pasari. Nu uita nici de stinghii, care trebuie sa stea deasupra placii de dejectii.

Totodata, gainile pot sa beneficieze si de iluminare artificiala, insa durata zilei prelungite nu trebuie sa depaseasca 16 ore. Gainile trebuie sa aiba parte de odihna cel putin 8 ore.

Nu uita nici de ventilatia naturala, care trebuie proiectata de specialisti. Aceasta trebuie sa asigura circulatia aerului, sa tina sub control nivelul de praf, dar si temperatura, umiditatea si concentratia de gaze. Este foarte important sa te ocupi si de izolarea sau incalzirea adapostului.

Ferma de pasari cu adapost
Ferma de pasari cu adapost

Bineinteles, suprafata in aer liber dintr-o ferma de gaini free-range va ramane cea mai importanta, pentru ca va fi folosita mai mult de pasarile din ferma. Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca o mentii uscata si poti face asta acoperind suprafata cu materiale de scurmat. In acest fel, tii sub control si dezvoltarea bacteriilor.

Padocul unde vor sta pasarile trebuie sa existe arbori sau arbusti, dar si de o zona de regenerare a vegetatie care va fi ingradita, un gard viu si tuneluri de trecere. Vegetatia din padoc reprezinta o sursa de hrana proaspata pentru gaini, asa ca nu trebuie sa lipseasca!

Citeste si: Tratament pentru gaini care mananca oua. Cum sa procedezi

In zonele unde iarba se rareste va trebui sa pui din nou samanta si apoi sa o acoperi cu plasa pentru a permite vegetatiei sa se dezvolte din nou. Expertii recomanda sa semanam un amestec de trifoi si graminee.

Este bine sa eviti plante precum hrisca sau naut, pentru ca provoaca fotosensibilitate, sulfina deoarece poate provoca hemoragii interne si cruciferele din cauza faptului ca ouale pot capata un miros urat.

Nu uita nici de pradatori, asa ca este absolut necesar ca gardul care inconjoara spatiul protejat sa aiba o inaltime de 1.8-2 metri. Mai mult, trebuie sa ingropi gardul 20 cm in pamant, pentru a preveni aparitia pradatorilor precum dihorul.