Cum sa dezactivezi mesajele RO-ALERT de pe telefoane cu Android sau iOS
Cum sa dezactivezi mesajele RO-ALERT de pe telefoane cu Android sau iOS

Cum sa dezactivezi mesajele RO-ALERT de pe telefoane cu Android sau iOS


Sistemul de avertizare RO-ALERT a fost creat pentru a putea avertiza cetatenii Romaniei de situatii de urgenta care ne pot pune viata in pericol. Totusi, nu de multe ori ne-am confruntat cu testari ale platformei sau cu mesaje in miez de noapte care anuntau pericole cum ar fi incendii de vegetatie.

Desi pot aparea pericole oricand, aceste alerte pot fi dezactivate rapid, daca nu mai doresti sa le primesti. Este extrem de simplu sa scapi de mesajele de la RO-ALERT.

Cum functioneaza, de fapt, sistemul RO-ALERT in Romania?

Conform site-ului oficial ro-alert.ro, sistemul permite trimiterea mesajelor de tip Cell Broadcast pentru a avertiza si alarma populatie in caz de situatii de urgenta.

Sistemul poate fi folosit doar in situatii majore in care viata sau sanatatea cetatenilor sunt puse in pericol. Cazurile care intra in aceasta descriere sunt fenomenele meteo extreme, inundatii amenintaroare, atacuri teroriste sau alte situatii care ameninta grav comunitatile.

De implementarea acestui sistem in Romania s-a ocupat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), ca urmare a Ordonantei de urgenta nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare prin RO-ALERT, operatorul sistemului are la dispozitie o harta digitala pe care poate selecta sau desena zona in care va trebui trimisa avertizarea.

Sistemul RO-ALERT are la baza tehnologia Cell Broadcast care permite ca antenele de comunicatii mobile din zona selectata sa trimita mesajul de avertizare tuturor telefoanelor care functioneaza in aria de acoperire a acestora. Nu este cunoscut numele si numarul de telefon al utilizatorilor telefoanelor mobile din acea zona.

Telefoanele care sunt compatibile cu tehnologie Cell Broadcast si care sunt functionale in zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afisa continutul mesajului in mod automat.

Mesajele RO-ALERT pot fi receptionate pe intreg teritoriul Romaniei, atata timp cat exista semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesara instalarea unei aplicatii, nu conteaza daca aveti abonament sau cartela prepay si nu se percep costuri sau taxe pentru receptionarea acestor mesaje.

Cum sa dezactivezi mesajele RO-ALERT pe telefoanele cu Android

Nu toate dispozitivele cu Android primesc mesajele de la serviciul RO-ALERT, insa cei care sunt deranjati de ele nu trebuie decat sa urmeze pasii pe care ii vom explica in cele ce urmeaza.

Iata ce trebuie sa faci pentru a dezactiva mesajele RO-ALERT pe un smartphone cu Android:

  • Acceseaza sectiunea „Settings/Setari”
  • Selecteaza meniul „Aplicatii si notificari/Apps & notifications”
  • Selecteaza meniul „Alerte de urgenta wireless/Wireless emergency alerts”
  • Dezactiveaza optiunea „Alerte Amber/Amber Alerts”
  • Dezactiveaza optiunea „Pericole extreme/Extreme threats”
  • Dezactiveaza optiunea „Pericole grave/Severe threats”

Dupa ce ai dezactivat toate optiunile, nu vei mai primi mesaje de la RO-ALERT. Daca intre timp te razgandesti, trebuie sa urmezi pasii de mai sus si sa activezi toate optiunile.

Cum sa dezactivezi primirea mesajelor RO-ALERT pe dispozitivele cu iOS

Daca folosesti un iPhone, atunci lucrurile vor fi un pic diferite, insa iarasi extrem de simple.

Iata ce trebuie sa faci pentru a dezactiva primirea mesajelor de la serviciul RO-ALERT pe un iPhone:

  • Acceseaza sectiunea „Configurari/Settings”
  • Selecteaza meniul „Notifications/Notificari”
  • Dati scroll pana ajungeti in partea de jos a meniului
  • In sectiunea „Alerte guvernamentale/RO-ALERT” glisati toate cele trei butoane spre stanga, pentru a le dezactiva. Asta inseamna „Alerta Amber/Alerta extrema/Alerta severa” sau „Extreme Alert/Orange Alert/Severe Alert”

Dupa ce ai urmat acesti pasi, nu o sa mai primesti mesajele RO-ALERT pe niciun dispozitiv cu iOS. Daca intre timp te razgandesti, este nevoie sa urmezi pasii de mai sus si sa reactivezi optiunile.

Afla si cum sa activezi Dark Mode pe iPhone sau cum sa transformi vechiul tau intr-o telecomanda pentru propria casa!