Cum sa ai grija de gradina ta in luna noiembrie. 10 lucruri pe care trebuie sa le faci
Cum sa ai grija de gradina ta in luna noiembrie. 10 lucruri pe care trebuie sa le faci

Cum sa ai grija de gradina ta in luna noiembrie. 10 lucruri pe care trebuie sa le faci


Iarna aproape ca a sosit in luna noiembrie, asa ca nu ar strica sa stii cum sa ai grija de gradina ta in aceasta luna si ce trebuie sa faci pentru a avea grija de plante si pomi. Nu uita ca luna noiembrie vine si cu temperaturi scazute asa ca tine cont de aceste 10 lucruri pe care trebuie sa le faci.

Strange frunzele uscate

Frunze uscate stranse
Frunze uscate stranse

Primul pas pentru a iti aranja curtea in luna noiembrie este sa strangi toate frunzele uscate. Recunoastem, culorile frunzelor sunt extrem de frumoase, insa nu uitati ca acestea pot putrezi, bacteriile se vor forma, iar asta inseamna ca acestea vor afecta calitatea solului de la tine din curte.

Daca vrei sa faci ceva folositor cu ele, atunci ar trebui sa stii cum sa faci compost. Folosindu-te si de alte resturi vegetale precum petale, tulpini etc. poti face compost si sa folosesti acest ingrasamant natural cand vine primavara.

Daca nu vrei sa te chinui prea tare cu stransul frunzelor, atunci poti apela la ajutorul unei masini de tuns iarba, care va toca si frunzele si le va stoca in acel sac. Varsa continutul sacului in locul unde faci compost si treaba este ca si rezolvata.

Nu uita nici de frunzele de pe acoperisul tau sau de cele din burlan, pentru ca acestea pot creea probleme din cauza ca mentin umezeala. Umezeala favorizeaza si aparitia mucegaiului, asa ca nu vrei sa te lovesti de aceasta problema.

Florile din ghivece trebuie si ele protejate

Anthurium (Floare-Flamingo) in ghiveci
Anthurium (Floare-Flamingo) in ghiveci

Primavara plantam diverse flori in ghivece, infrumusetam curtea si le udam constatant pentru a le tine in viata. Totusi, cum procedam iarna? Ce facem cu ele?

Ei bine, florile care nu rezista la frig se vor muta in casa, unde au caldura si sunt ferite de inghet. Daca nu le puteti muta, atunci nu ar fi rau sa le inveliti, pentru a le proteja de frig. Daca ati invelit plantele, sa nu uitati ca aceastea trebuie udate din cand in cand, insa nu o faceti daca se anunta temperaturi sub 0 grade Celsius.

De asemenea, daca ghivecele sunt prea mari si plantele rezista la frig, expertii recomanda sa ridicati ghivecele plantelor la 10 cm de pamant, pentru ca acestea sa nu stea in apa. Totodata, iarna ar fi indicat sa nu folositi farfurii pentru ghivece.

Un alt sfat este sa nu udati plantele ca pe timpul verii, trebuie doar sa mentinem pamantul umed si sa evitam uscarea acestuia.

Planteaza bulbi de lalele

Bulbi de lalele
Bulbi de lalele

Lalelele sunt printre cele mai frumoase flori atunci cand vine primavara, iar luna noiembrie este ideala pentru a planta bulbii acestor flori. Plantarea bulbilor se face la o adancime de 2-3 ori mai mare decat marimea acestora, asa ca mare atentie pentru ca daca sunt prea la suprafata atunci vor ingheta. In acelasi timp, daca sunt plantati prea adanc, acest lucru duce la intarzierea infloririi sau la neinflorire.

Mai trebuie sa stiti si ca pana la momentul plantarii, bulbii de lalele trebuie pastrati la loc uscat si rece, adica sub 7-8 grade Celsius, insa temperatura nu trebuie sa scada sub 4 grade Celsius.

Taierea trandafirilor

Taierea trandafirilor uscati
Taierea trandafirilor uscati

Trandafirii sunt printre cele mai frumoase flori, care infloresc din primavara pana toamna tarziu. Totusi, toamna trebuie sa avem grija de acestia pentru ca florile ofilite trebuie eliminate, proces care favorizeaza stimularea infloririi. Conform expertilor, se numara doua noduri in jos, iar apoi se taie florile ofilite.

Toamna se vor face doar taieri de curatare si intretinere, se scurteaza ramurile sanatoase pana cand se ajunge la „lemnul alb”, se elimina lastarii din centru si cei anemici, iar taietura se face pe orizontal deasupra unui mugure care se afla in exteriorul tufei.

Evitati taierea pana la radacina, pentru ca riscul de inghet este foarte mare, iar acest lucru poate omora tufa de trandafiri. Taierea la trandafirii de tip tufa se face la o inaltime de minimum 60-70 de centimetri deasupra solului, evitati sa faceti taierea mai jos.

Inveleste plantele sensibile la frig

Arbusti inveliti pe perioada iernii
Arbusti inveliti pe perioada iernii

Daca ai in curte smochini, palmieri sau arbusti decorativi care sunt sensibili la frig, atunci trebuie neaparat sa ii invelesti, daca vrei sa ii mai ai si la primavara.

Pentru a ii inveli ai nevoie de rogojini sau de materiale rezistente la frig pe care le gasesti la magazinele de specialitate. Mare atentie la radacina, pentru ca acolo trebuie sa protejati foarte bine, nu vrei ca inghetul sa strice tot.

Foloseste benzi adezive pentru pomi si protejeaza-i impotriva insectelor

Banda adeziva protectie insecte pomi
Banda adeziva protectie insecte pomi

Benzile adezive sunt extrem de folositoare si combat daunatorii pomilor fructferi. Astfel, va veti proteja pomii impotriva omizilor moliilor de iarna, omizilor altor geometride, furnici, afide, dar si a altor daunatori ai pomilor fructiferi.

Banda se infasoara in jurul trunchiurilor, dar si pe stalpii de sustinere, iar cand aceasta va fi acoperita cu insecte trebuie sa o schimbati. Lipiciul nu se va scurge si se va mentine proaspat pentru o perioada lunga de timp. Banda trebuie fixata la circa 60-80 cm inaltime pe trunchiul pomilor.

Ai grija si de pasarele pe timpul iernii

Macaleandru
Macaleandru

Poate crezi ca acest lucru nu are legatura cu gradina ta, insa si vietatile sunt extrem de importante, asa ca pasarelele de care te bucuri pe perioada verii au si ele nevoie de hrana in iernile friguroase.

Hraneste pasarile pentru ca acestea sa poata rezista frigului, asa ca poti cumpara un mix de seminte pentru a le oferi o dieta perfecta. Sigur vei bucura toata vrabiile, cintezoii, pitigoii si alte specii de pasarele. Nu uita nici de apa, pentru ca este extrem de importanta pentru aceste pasari.

Perioada perfecta pentru a face compost

Compost
Compost

Dupa cum am spus la inceputul articolului, luna noiembrie este perfecta pentru a face compost pentru ca in aceasta perioada aduni frunzele uscate, dar poti pune si iarba proaspat taiata, resturile vegetale din bucatarie, balegarul (daca este cazul) sau plante al caror ciclu de viata a trecut. Nu uitat ca puteti pune si materie lemnoasa precum crengile taiate, rumegus, hartie sau carton.

Totusi, compostul cel mai bun este format din cantitati egale de materie verde si restul deseurilor, asa ca nu va bazati doar pe resturile verzi, deoarece acestea pot mirosi urat. Resturile vegetale si iarba tocata poate fi amestecata cu frunzele uscate. Gasesti aici totul despre compost.

Curata uneltele pe care le-ai folosit pe toata perioada anului

Unelte de gradinarit
Unelte de gradinarit

Pentru ca toate uneltele si-au facut treaba pe toata perioada anului, atunci trebuie sa ai grija si de ele, asta in cazul in care vrei sa le folosesti si la anul. Bineinteles, trebuie sa ungi si sa cureti toate uneltele pentru a le proteja si a le folosi pe o perioada mai lunga de timp.

O alta metoda interesanta este sa folosesti o galeata pe care o umpli cu nisip, in care adaugi si ulei. Urmatorul pas este sa bagi uneltele in acel amestec, dupa care vor iesi curate si vor avea si un strat de ulei, ceea ce inseamna ca nici nu vor rugini.

Goleste instalatiile de irigat

Instalatie de irigat
Instalatie de irigat

Daca folosesti instalatii de irigat, acestre trebuie golit. In cazul in care temperaturile vor scadea sub 0 grade Celsius, atunci acestea se pot sparge pentru ca apa din ele isi va mari volumul. Acelasi lucru este valabil si pentru cismele, al caror robinet se poate strica din cauza aceleiasi probleme.