Cum sa pregatesti groapa pentru plantarea pomilor fructiferi
Cum sa pregatesti groapa pentru plantarea pomilor fructiferi

Cum sa pregatesti groapa pentru plantarea pomilor fructiferi


Cum sa pregatesti groapa pentru plantarea pomilor fructiferi. Care sunt dimensiunile pe care trebuie sa le ai in vedere, dar si cu cat timp inainte trebuie sa pregatesti locul. Iata ce trebuie sa stii pentru a planta pomi fructiferi in mod corect!

Dimensiunile pe care trebuie sa le aiba groapa

Dimensiuni groapa pomi
Dimensiuni groapa pomi

Pentru a sapa groapa pentru plantarea pomilor fructiferi, trebuie sa stii in primul rand ce dimensiuni trebuie sa aiba aceasta.

O sa incepem cu adancimea. Daca inca nu stiai, adancimea minima a unei gropi pentru plantarea unui pom fructifer trebuie sa fie de minimum 50 de centimetri. Totusi, tine minte ca aceasta nu trebuie sa depaseasca 80 de centimetri!

De asemenea, gropile trebuie sa aiba o lungime de 50 cm si o latime de 50 cm. Daca pomul urmeaza sa fie plantat pe un teren aflat in panta, atunci dimensiunile trebuie sa fie cu 5 cm mai mari pentru latime si lungime. Mai mult, adancimea trebuie sa fie cu 5 centimetri mai mica, daca solul are o umiditate ridicata.

Nu uita de punctul de altoire al pomului fructifer, pentru ca acesta trebuie sa fie la 2-3 cm deasupra nivelului solului. In acest fel, te asiguri ca nu vor aparea radacini din portaltoi.

Groapa pentru plantarea pomilor fructiferi. Cum sa o sapi si cu cat timp inainte

Groapa pentru plantarea pomilor fructiferi
Groapa pentru plantarea pomilor fructiferi

Conform expertilor, groapa pentru plantarea pomilor fructiferi trebuie sa fie facuta cu aproximativ 2 luni inainte de a pune pomul in pamant. Acest lucru are ca scop aerisirea acesteia, dar si eliminarea microorganismelor.

Practic, daca vei sapa groapa cu 2 luni inainte de plantare te asiguri ca sterilizezi locul in care urmeaza sa pui pomii fructiferi.

Asadar, atunci cand incepi saparea gropii, asigura-te ca pui in partea dreapta acesteia primul strat de pamant, adica primii 25-30 cm. Acela este stratul roditor si il vei folosi la plantare pentru radacinile pomului fructifer.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Stratul care urmeaza, adica restul de 25 cm este pamantul de adancime si va fi folosit doar pentru umplerea gropilor. Iti sugeram sa il pui in partea stanga a gropii. Esential este sa pastrezi primul strat si sa nu uiti ca l-ai pus in partea dreapta a gropii!

Cu doua saptamani inainte de plantare va trebui sa pui pe fundul gropii 20 cm de pamant de adancime, adica cel din partea stanga. Dupa aceea, completeaza cu pamant din stratul roditor pana ce umpli 2/3 din groapa. Astfel, radacinile vor beneficia de nutrientii aflati in stratul de pamant roditor.

La final, mai mentionam faptul ca pomii fructiferi se pot planta toamna si primavara. Totusi, avantajul celor plantati toamna este ca vor intra in perioada de vegetatie cu 10 zile mai devreme decat cei pe care ii plantezi primavara.

Asadar, pomii se pot planta cu succes din luna octombrie si pana in luna aprilie-mai. Tine minte ca pamantul nu trebuie sa fie inghetat si temperatura minima nu trebuie sa fie sub -4 grade Celsius.