Udarea castravetilor. Cum sa o faci corect, perioade si cantitati de apa necesare
Udarea castravetilor. Cum sa o faci corect, perioade si cantitati de apa necesare

Udarea castravetilor. Cum sa o faci corect, perioade si cantitati de apa necesare


Udarea castravetilor. Cum sa uzi castravetii in mod corect. Afla care sunt perioadele de irigare, dar si de cata apa este nevoie pentru a produce castraveti deliciosi, de gradina, solar sau sera. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Temperatura apei

Irigare prin picurare
Irigare prin picurare

Daca esti legumicultor la inceput de drum, afla ca nu doar cantitatea de apa are un cuvant de spus in dezvoltarea castravetilor, ci si temperatura ei.

Niciodata nu trebuie folosita apa foarte rece. Exista riscul sa-si piarda fertilitatea. Lichidul vital trebuie sa fie caldut in momentul cand se face udarea.

Este nevoie de pricepere, pentru ca este exclusa apa prea calda. Trebuie folosita la temperatura ideala, astfel incat excesul sa se evapore rapid. 

Temperatura ideala a apei trebuie sa aiba in jur de 20 de grade Celsius. O poti tine intr-un butoi sub razele soarelui si sa o folosesti atunci cand este necesar.

Se vor evita udarile in zilele reci sau cand este nor afara. Radacinile castravetilor nu vor absorbi din apa oferita si exista riscul sa putrezeasca.

Mai mult decat atat, exista riscul ca in periodele reci sau cu nor sa se dezvolte si anumite ciuperci extrem de daunatoare plantelor.

Cand se uda castravetii

Rasaduri de castraveti udate
Rasaduri de castraveti udate

Nevoia de apa este strict legata de soiul lor, cat si de conditiile de crestere. Se poate ajunge pana la 98%. Mai simplu spus, castravetii nu pot exista fara apa si daca irigarea nu este suficienta, se va vedea in recolta. Acestia vor fi seci si amari. 

Cunoscatorii stiu ca exista soiuri amare, special create in acest sens, dar asta nu are nimic in comun cu lipsa apei. Nevoia de irigare este ceva mai restransa, insa, nu absenta!

Conditiile meteo vor dicta frecventa cu care se va face udarea. Daca vorbim de zile de vara calduroase, cu seceta, se vor face udari zilnice, iar in perioade cu ploaie putina se vor uda de doua ori pe saptamana.

In sezon ploios, udarile suplimentare se stopeaza. Se spune ca „cine se scoala de dimineata, departe ajunge”. Vorbele bunicilor par sa fie si pe placul castravetilor, asa ca cel mai bine este sa-i uzi de dimineata, inainte de ora 9.00. Daca respecti aceasta conditie, asiguri plantelor umiditate si pe parcursul zilei, aerul din jurul plantelor devenind si el umed.

Daca udarea din zori de zi este imposibila, afla ca poti face asta si seara, cu aproximativ doua ore inainte de apusul soarelui.

Udarea castravetilor. Cum sa o faci in mod corect

Udarea castravetilor
Udarea castravetilor

Modalitatea in care efectuezi udarea propriu-zisa are si ea tehnica ei. Este necesra sa uzi plantele la baza, evitandu-se cu orice pret udarea frunzelor (pot dezvolta boli).

In momentul udarii se va avea grija ca pamantul sa fie umed si in adancimea lui, pana la 20 de centimetri si pe o raza cu 5 centimetri mai mica, folosind un flux slab pentru a nu provoca  daune radacinii (este infipta destul de putin in substrat).

Daca udarea manuala nu este pe gustul tau, poti folosi irigarea prin picurare, utilizand o instalatie special creata in acest sens.

Daca vrei sa eviti investitia, dar te incanta ideea, iti poti confectiona propriul sistem de irigare care functioneaza pe acelasi principiu. Vei utiliza sticle de plastic in care faci mici gaurele si care sunt asezate in pamant, intre randuri.

Ai grija ca la irigare sa nu folosesti apa dura. Ca sa rezolvi problema apei dure, va trebui sa adaugi cenusa de lemn. La fiecare 10 de litri de apa sunt necesare 60 de grame de cenusa.

Ingrasaminte aplicate la udare

Ingrasaminte pentru castraveti
Ingrasaminte pentru castraveti

Daca vrei sa hranesti usor castravetii, atunci, la udare adauga si ingrasaminte. Este indicat sa folosesti nitrat de amoniu la o saptamana si jumatate de la plantare  .

In perioada de fructificare trebuie adaugat nitrat de potasiu sau superfosfat.

Fertilizarea incepe imediat dupa ce apare prima pereche de frunzulite. Si se va repeta la fiecare doua saptamani.

In sezonul de crestere sunt necesare patru fertilizari. Poti folosi ingrasamant natural, cum ar fi balegarul. La un kilogram de balegar se adauga 10 litri de apa si se lasa la dizolvat timp de trei zile.

Inainte de a-l pune la radacina castravetilor, preparatul se imbogateste cu cenusa de lemn si superfosfat. Solutia va trebui diluata cu apa, intr-un raport de 1/6.

In concentratie ceva mai mica, preparatul se poate folosi si pe frunze.

Poti folosi si un alt preparat. Este vorba despre o solutie formata din 20 g de sulfat de potasiu, 15 g de uree si 25 g de superfosfat, dizolvate toate in 10 litri de apa. Peparatul se lasa la infuzat pentru cateva ore si apoi se va turna la baza plantelor.

Cum sa obtii umiditate mai buna

Folie de mulcire pentru castraveti
Folie de mulcire pentru castraveti

Dupa cum am mentionat, castravetii sunt mari iubitori de umiditate. Daca vrei sa aiba parte de umiditate mai buna, atunci va trebui sa te folosesti de mulcire. Pentru asta, foloseste iarba tocata, paie, turba, rumegus sau folie de plastic.

Mulciul mai are o calitate importanta: protejeaza plantele si de boli si daunatori. Necesitatea irigarii in functie de stadiul de dezvoltare

Irigarea incepe cu momentul de dinaintea semanarii. Este important ca inainte de semanare, solul sa fie bine irigat si fertilizat cu minerale. Pentru a dezinfecta substratul in care vor fi puse semintele, paturile lor trebuie udate bine folosind apa calduta si solutie de permanganat de potasiu (solutie slaba).

In momentul cand rasadurile sunt transferate in locurile definitive, fie ca este vorba despre gradini sau sere, solul va trebuie pregatit cu 3-4 ore inainte de transplatare, prin udare riguroasa. 

Imediat dupa plantare se face prima udare in locul unde raman definitiv. La fiecare metru patrat de substrat se vor folosi cate 2 litri de apa.

Citeste si: Cum sa culegi castravetii in mod corect si in ce perioada

Dupa aparitia lastarilor, udarea se va face doar in momentul cand pamantul de la suprafata se usuca, tinandu-se cont de varsta si stadiul de dezvoltare.

Plantele tinere au nevoie de aproximativ 2.5 litri de apa la metrul patrat, in timp ce plantele adulte au nevoie de mult mai multa, adica de 6.5 litri.

Udarile se vor face la fiecare 4-5 zile din momentul cand apar primele frunze, fiind nevoie de 4.5 litri la metrul patrat. 

Se va face udare zilnica pe perioada cand castravetii infloresc. Necesarul de apa creste in perioada aceasta la 8 litri la metrul patrat.

In perioada de fructificare activa, nevoia de apa scade pentru a nu da ocazia varfurilor plantei sa se dezvolte inutil.

Udarea castravetilor de gradina

Udarea castravetilor de gradina
Udarea castravetilor de gradina

Necesarul de apa a castravetilor de gradina tine si de conditiile meteo, dar si de gradul de evaporare al apei. De regula, trebuie udati de doua ori pe saptamana, necesarul de apa fiind de 4,5 litri pe metrul patrat de sol.

Este evident ca daca vorbim de perioade cu ploaie, udarea suplimentara se va sista.

Frecventa udarilor va creste la trei udari pe saptamana dupa ce apar florile. Se mentine obiceiul pana in momentul recoltarii lor. Necesarul de apa este de 8-12 litri pe metrul patrat.

De la mijlocul ultimei luni de vara, castravetii trebuie udati zilnic cu 7, cel mult 8 litri de apa pe metrul patrat. Daca vorbim de zile fara prezenta soarelui, udarea lor se poate face si la radacina, dar si foliar. Se evita udarea frunzelor cand este soare pentru ca foile se vor arde si exista riscul ca planta sa piara.

Udarea castravetilor in sera sau solar

Udarea castravetilor in sera
Udarea castravetilor in sera

Daca detii castraveti in sera sau solar, tehnica de udare este cu totul alta, si asta datorita temperaturii care este mai ridicata decat cea din exterior.

Va trebui sa ai grija ca inainte de inflorire, pe vreme insorita, sa asiguri udare zilnica. Au nevoie de 3-5 litri de apa pe metrul patrat, in functie de gradul de evaporare din sol. Pe masura ce plantele cresc, udarea va trebui adaptata in functie de nevoile lor.

Se va reduce frecventa udarilor daca vremea este rece si innorat, avand grija ca solul sa fie in permanenta afanat si sa nu faca crusta deasupra.

Dupa ce isi fac aparatia ovarele, udarea se va face la fiecare 2-3 zile cu 10-14 litri pe metrul patrat. Metoda se mentine si pe timpul recoltarii lor.

De la jumatatea ultimei luni de vara si pana la sfarsitul sezonului se va uda o data, cel mult de doua ori pe saptamana, tot cu 10-14 litri pe metrul patrat.