Cum sa combati fainarea la castraveti si ce tratament sa folosesti
Cum sa combati fainarea la castraveti si ce tratament sa folosesti

Cum sa combati fainarea la castraveti si ce tratament sa folosesti


Cum sa combati fainarea la castraveti. Afla ce tratament sa folosesti, dar mai ales ce provoaca aceasta boala si cum poti sa o previi. Care sunt conditiile favorabile pentru dezvoltarea acestei boli si ce trebuie sa stii.

Cum sa combati fainarea la castraveti si ce tratament sa folosesti – Cuprins:

Ce cauzeaza aceasta boala si care sunt conditiile favorabile

Fainarea la castraveti
Fainarea la castraveti

Daca inca nu stiai, fainarea la castraveti este cauzata de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Fainarea cucurbitaceelor poate afecta culturile de castraveti, dar si de pepeni, iar pagubele pe care le poate produce sunt insemnate. Boala poate afecta culturile din camp, dar si din sere.

Mai trebuie sa stii ca fainarea poate afecta plantele in orice faza de dezvoltare, insa atacul se desfasoara mai ales pe frunze, dar si pe tulpina (vrej). Drept urmare, boala afecteaza calitatea fructelor, dar in acelasi timp si productia.

Citeste si: Cum sa combati fainarea la rosii cu un tratament natural

Fainarea la castraveti apare atunci cand temperaturile depasesc 20 de grade Celsius si cand nivelul de umiditate este de 75%. Primele semne care apar atunci cand plantele sunt atacate vor fi acele pete albe, pe frunze.

Petele au un aspect fainos, de aici si numele bolii, iar diametrul acestora este intre 5 si 10 milimetri. Daca nu se aplica tratamente, boala evolueaza destul de repede si poate acoperi frunzele in totalitate.

Pe masura ce evolueaza boala, frunzele se vor ingalbeni, vor capata o culoare maronie si apoi se vor usca. Asadar, trebuie luate masuri destul de rapid, asta daca nu vrei ca intreaga productie sa fie afectata.

Cum sa combati fainarea la castraveti

Tratament fainare castraveti
Tratament fainare castraveti

In primul rand, trebuie sa stii cum sa previi fainarea la castraveti, inainte sa o tratezi. Asadar, ia in considerare rotatia culturilor, dezinfectia solului, dar si cultivarea de plante care rezista la aceasta boala.

Totodata, plantele care s-au ofilit complet trebuie scoase din cultura, iar resturile trebuie distruse. Mai mult, ar trebui sa ai grija si la cantitatile de ingrasaminte chimice care pot creste aciditatea solului.

Citeste si: Cum sa combati fainarea la trandafiri si ce tratamente sa aplici

Pentru a combate fainarea la castraveti iti recomandam sa folosesti Kumulus, un fungicid cu actiune de contact si actiune prin vapori. Acest produs poate fi folosit de la formarea lastarilor laterali si pana la coacere, insa tratamentele trebuie sa fie aplicate la un tratament cuprins intre 7 si 19 zile.

Ia in vedere si timpul de pauza, care va fi de 3 zile. Daca inca nu stii, timpul de pauza se refera la numarul de zile care trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament si pana la recoltare, in vederea consumului. Nu iti recomandam sa consumi castravetii daca timpul de pauza nu a trecut!

Ca o alternativa, poti folosi si Dagonis. Ia in considerare faptul ca poti aplica cel mult 3 tratamente pe sezon, iar intervalul intre acestea trebuie sa fie de 7 zile. Timpul de pauza va fi de 3 zile!