Daunatori la capsuni. Cum sa ii combati cu metode naturale
Daunatori la capsuni. Cum sa ii combati cu metode naturale

Daunatori la capsuni. Cum sa ii combati cu metode naturale


Daunatori la capsuni. Cum sa ii tii la distanta folosind metode 100% naturale. Astfel, te asiguri ca o sa obtii o recolta bio, de care sa se bucure toata familia ta. Ce trebuie sa faci si cum poti sa protejezi capsunii din gradina.

Daunatori la capsuni. Cum sa ii tii la distanta cu metode naturale – Cuprins:

Daunatori la capsuni. Cum sa ii combati si sa obtii fructe bio

Daunatori la capsuni
Daunatori la capsuni

Exista mai multe metode de a tine acesti daunatori departe de capsuni, asa ca haide sa incepem cu cei mai usor de identificat. Dupa cum banuiti si voi, vorbim despre pasari. Ca si in cazul graurilor, exista mai multe metode de a tine pasarile la distanta.

Nu vorbim de sperietori, pentru ca acestea sunt folositoare mai mult intr-un cires. Cea mai simpla metoda este sa legi niste CD-uri vechi cu sfoara si sa o agati deasupra culturii de capsuni. Este cea mai eficienta metoda.

Citeste si: Stropiri capsuni. Cum sa aplici un program de tratamente

Bineinteles, poti sa folosesti si o pasare de prada din plastic… insa aceasta va functiona doar pentru o scurta durata de timp. CD-urile functioneaza diferit, deoarece vantul bate, acestea se misca si reflecta lumina in mod constant. Asadar, CD-urile sunt mult mai eficiente decat o sperietoare.

Daunatori la capsuni. Dupa ce vei fi scapat de pasarile care iti pun in pericol cultura de capsuni, este timpul sa ne indreptam atentia catre daunatorii de dimensiuni mai mici. Asadar, insectele sunt cele pe care ne vom concentra.

Galbenele
Galbenele

Cea mai eficienta metoda de a tine daunatorii la departare este sa folosesti plante companion, adica acelea menite sa creeze confuzie. Drept urmare, te sfatuim sa te folosesti de urmatoarele plante sau legume: busuioc, menta, ceapa, usturoi sau arpagic.

Daca te lovesti de invazia nematozilor, atunci este momentul sa plantezi galbenele. Acestea vor atrage daunatorii precum nematodul capsunului (Aphelenchoides fragariae). Odata ce se vor indrepta catre radacinile galbenelelor, acestia vor muri si nu se vor putea reproduce, ceea ce inseamna ca si numarul acestor daunatori la capsuni va fi redus.

Citeste si: Cultivarea capsunilor. Cum sa o faci si care este cea mai buna perioada

Dupa ce ai plantat galbenelele, iti sugeram sa plantezi si alte flori in apropierea culturii de capsuni. Recomandam acest lucru deoarece florile vor atrage si alte insecte precum viespele, buburuze, paianjeni sau neuropterele. Aceste insecte benefice vor tine toti daunatorii la departare. Poti invata mai multe despre plante companion citind acest articol.

Un insecticid natural cu sapun de casa este o folutie ideala pentru a tine la departare afidele. Nu uita ca afidele atrag si furnicile, asa ca ar fi bine sa stii cum sa le tii la departare. Daca buburuzele nu isi fac treaba sau inca nu au ajuns in gradina ta, ar fi bine sa prepari un insecticid natural dintr-o lingura de sapun de casa ras, amestecat cu un litru de apa.

Aplica acest insecticid dimineata devreme sau dupa masa, nu in timpul zilei. O sa vezi ca vei scapa destul de repede de afide, asa ca vei obtine si o recolta pe masura.

Melci la capsuni
Melci la capsuni

Daunatori la capsuni. Cea mai mare problema a capsunilor raman melcii, iar pentru a stopa un posibil atac al acestora iti recomandam sa folosesti banda de cupru. Mucusul limacsilor (melci fara cochilie) sau al melcilor va reactiona cu acest meta si se va produce un mic soc electric.

Desigur, poti folosi si o capcana cu bere, dar parca nu suntem de acord sa ii omori! Daca totusi vrei, trebuie sa stii ca este necesar sa sapi o mica groapa in pamant, cat sa faci loc unei caserole de plastic.

Caserola trebuie sa fie la nivelul solului, iar jumatate din aceasta plina cu bere. Bere va atrage melcii sau limacsii, iar acestia nu vor mai putea sa iasa de acolo si se vor ineca!

O metoda 100% eco este sa folosesti o plasa protectoare. Astfel, plasa va tine la departare toti daunatorii si va permite accesul aerului, luminii si a apei de ploaie. Nu uita sa ingropi bine marginile acestei plase, pentru a te asigura ca vanturile puternice nu o vor misca si ca daunatorii nu isi fac loc pe sub aceasta.

Foarte important! Plasa trebuie ridicata timp de 2-3 ore in fiecare zi, pentru ca albinele sa se ocupe de polenizare.