Mulcirea capsunilor. Cum sa o faci si ce metode exista
Mulcirea capsunilor. Cum sa o faci si ce metode exista

Mulcirea capsunilor. Cum sa o faci si ce metode exista


Mulcirea capsunilor. Afla cum sa faci aceasta operatiune in gradina ta, dar si ce metode exista. Ce trebuie sa stii daca si tu cultivi capsuni. Nu este o metoda grea, asa ca va putea sa o faca oricine.

Mulcirea capsunilor. Cum sa o faci si ce metode exista – Cuprins:

Mulcire capsuni. Avantaje si dezavantaje

Mulcire capsuni
Mulcire capsuni

Despre mulcirea capsunilor am mai discutat, insa nu in detaliu, reprezinta o lucrare de acoperire a solului cu un strat protector. Inainte de a iti explica pasii pe care trebuie sa ii respecti, ar fi bine sa stii si cate ceva despre avantaje sau dezavantaje.

In primul rand, mulcirea capsunilor (Fragaria) inseamna reducerea evaporarii apei din pamant. Drept urmare, o sa uzi plantele mai rar, ceea ce inseamna si o economie de bani, dar si de timp.

Poate cel mai mare avantaj este ca vei tine sub control aparitia buruienilor, asa ca nu o sa mai fie nevoie sa aplici tratamente pentru a le combate. Iarasi, vorbim despre un avantaj din punct de vedere financiar.

In cazul in care optezi pentru o folie neagra de mulcire inchisa la culoare (nragra sau gri), afla ca aceasta va invalzi solul, ceea ce ineamna ca plantele din gradina ta vor creste mai repede si vei avea parte mai devreme de recolta.

Ca si principal dezavantaj este factorul financiar, pentru ca asta inseamna costuri suplimentare. Bineinteles, daca gandim in detaliu, vom salva cheltuielile cu tratamentele, erbicidele, irigarea si alte operatiuni necesare.

Un alt dezavantaj este ca atunci cand folosesti un mulci anorganic, adica o folie, aceasta nu este biodegradabila. Drept urmare, dupa ce cultura a fost defrisata, va trebui sa o indepartezi.

Cum sa faci mulcirea capsunilor

Mulcirea capsunilor
Mulcirea capsunilor

Ar trebui sa stii ca mulcirea capsunilor se poate face cu o folie speciala, cu agrotextil sau cu paie. In randurile ce urmeaza, o sa iti explicam ce avantaje are fiecare metoda pe care o poti folosi pentru cultura de capsuni.

In cazul in care te decizi sa folosesti paie, afla ca acestea nu numai ca vor ajuta cultura de capsuni, dar o vor si proteja in conditii de inghet (pana la temperaturi de pana la -7 grade Celsius).

Stratul de mulci trebuie sa aiba o grosime cuprinsa intre 8 si 15 cm. Mai mult, mulcirea se poate face si in perioada de repaus vegetativ, dar si in perioada de vegetatie, insa daca alegi ultima perioada afla ca stratul trebuie sa fie mai subtire ( 2-5 cm).

Citeste si: Putregaiul cenusiu la capsuni. Cum sa il combati si ce tratamente sa aplici

Daca alegi sa faci mulcirea capsunilor cu folie neagra, atunci trebuie sa stii ca aceasta operatiune se face in momentul plantarii capsunilor. Dupa cum spuneam, marele avantaj este ca folia neagra ajuta la incalzirea solului, asa ca vei putea culege primele capsuni mult mai devreme.

Mulcirea se mai poate face si cu agrotextil, un material asemanator cu folia, insa care rezista pentru o perioada mai lunga de timp.

O alternativa mult mai ieftina este sa folosesti carton. Acesta se utilizeaza doar primavara si vara, iar metoda este destul de simpla. Pe carton se va pune un strat de pamant de aproximati 10-15 cm, dupa care se lasa acolo timp de o saptamana.

Dupa ce a trecut o saptamana, va trebui sa faci gaurile de plantare, in care se pun capsunii. Imediat dupa plantare va trebui sa si uzi plantele, nu uita de acest lucru esential!