Patarea alba la capsuni. Cum sa combati, schema de tratamente
Patarea alba la capsuni. Cum sa combati, schema de tratamente

Patarea alba la capsuni. Cum sa combati, schema de tratamente


Cum sa combati patarea alba la capsuni (Mycosphaerella fragariae), in ce conditii apare, dar mai ales ce schema de tratamente trebuie sa aplici pentru a te asigura ca recolta nu va fi afectata.

Patarea alba la capsuni. Cum sa combati, schema de tratamente – Cuprins:

Mycosphaerella fragariae. Primele semne ale bolii

Mycosphaerella fragariae
Mycosphaerella fragariae

Daca si tu iei in considerare o cultura de capsuni sau ai deja una in gradina, ar fi bine sa stii ca patarea alba este una dintre cele mai raspandite boli la capsun. Aceasta poate aparea atata in spatiile protejate (sere, solarii sau tunele joase), cat si la culturile in camp.

Boala este provocata de ciuperca Mycosphaerella fragariae, insa vestea buna o reprezinta faptul ca atacul se poate observa foarte usor. Semnele bolii includ aparitia unor pete al caror centru are o culoare cenusie.

Lasata netratata, boala va afecta frunzele plantelor, iar acestea se vor rasuci si se vor usca. Mai mult decat atat, productia de capsuni va fi afectata, asa ca iti recomandam sa respecti schema de tratamente pentru a nu te lovi de aceasta problema.

Tratamentele se pot face si preventiv, asta in cazul in care nu vrei sa risti ca productia de capsuni sa fie afecata. In caz contrar, iti recomandam sa aplici tratamentele la aparitia primelor simptome.

Cum sa combati patarea alba la capsuni. Schema de tratamente

Patarea alba la capsuni
Patarea alba la capsuni

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca primele simptome ale bolii vor aparea primavara, iar petele vor avea o culoare violacee, iar conturul acestora va fi neregulat. Spre toamna, pe masura ce temperaturile incep sa scada, centrul petelor va deveni albicios-cenusiu.

O masura preventiva consta in cosirea frunzelor dupa recoltare, care se vor distruge prin ardere. Pe langa asta, nu ar fi rau sa folosesti niste soiuri tolerante la aceasta boala.

Primul tratament pe care trebuie sa il aplici pentru a combate patarea alba la capsuni va fi atunci cand se deschid primele flori, dar si dupa inflorire, atunci cand au cazut peste 75% din petale. In acest perioada se utilizeaza Chorus 75 WG.

Citeste si: Cultivarea capsunilor. Cum sa o faci si care este cea mai buna perioada

Dupa ce s-au format peste 10 frunze si pana la a doua recoltare a fructelor mature, capsunii se stropesc cu Cidely Top. Timpul de pauza este de 3 zile, adica perioada de la ultimul tratament si pana la recoltare.

Ortiva Top se va folosi in perioada de la inceputul infloririi si pana ce plantele au ajuns la maturitate sau dupa a doua recoltare. Specialistii recomanda un maximum de 3 tratamente pe sezon, iar timpul de pauza va fi de 3 zile.

De asemenea, se mai poate utiliza un tratament cu Score 250 EC, insa numai dupa ce capsunii au inflorit. Mare atentie, se fac doar 1-2 tratamente pe sezon.