Tratamente la capsuni primavara. Cum sa le faci si ce produse sa folosesti
Tratamente la capsuni primavara. Cum sa le faci si ce produse sa folosesti

Tratamente la capsuni primavara. Cum sa le faci si ce produse sa folosesti


Cum sa faci primele tratamente la capsuni primavara. Afla in ce perioada se fac primele stropiri la capsuni, dar mai ales ce produse ar trebui sa folosesti pentru a tine bolile si daunatorii departe de plantele tale.

Cum sa faci primele tratamente la capsuni si ce produse sa folosesti – Cuprins:

Cum sa faci primele tratamente la capsuni primavara

Tratamente la capsuni primavara
Tratamente la capsuni primavara

Daca si tu ai decis sa cultivi capsuni la tine in gradina, ar fi bine sa stii si cum sa faci primele tratamente. Este esential sa stii ce produse sa folosesti si ce previn acestea.

Ei bine, primul tratament se face Primavara, atunci cand au aparut primele frunze noi. Capsunii au nevoie de o stropire pentru a preveni patarea alba si bruna a frunzelor, dar si pentru a preveni putrezirea coletului.

Specialistii recomanda sa faci primul tratament cu Cupertine Super sau cu zeama bordeleza. Cuprul continut de aceste tratamente va dezinfecta planta, dar si solul. Bineinteles, fii cu ochii si pe prognoza meteo pentru a te asigura ca nu o sa ploua.

Dupa cum bine stim, zeama bordeleza este un tratament foarte bine cunoscut printre gradinari si poate fi folosit pentru protejarea culturilor de legume, fructe sau a pomilor fructiferi precum caisii, merii, piersicii sau prunii. Desigur, zeama bordeleza poate fi folosita si pentru tratamente la vita de vie.

Zeama bordeleza la capsuni
Zeama bordeleza la capsuni

Pentru a prepara zeama bordeleza o sa ai nevoie de 1 kg piatra vanata sau sulfat de cupru, 1 kg var stins si 100 litri de apa. Bineinteles, cantitatile se pot mari sau micsora, in functie de cantitatea pe care o vei folosi.

In aceeasi perioada, este nevoie de un tratament pentru a combate acarienii, dar si insectele defoliatoare. Pentru a face asta, o sa ai nevoie de Novadim Progress. Alternativ, pot folosi Nurelle D, un insecticid ce poate combate adultii, dar si toate stadiile de larvare din culturile de legume sau fructe.

Citeste si: Putregaiul cenusiu la capsuni. Cum sa il combati si ce tratamente sa aplici

Urmatorul tratament pe care il vei aplica va fi la aparitia inflorescentelor. Atunci cand apar si se inalta inflorescentele este nevoie sa tii la departare boli ca fainarea, Patarea alba si bruna a frunzelor sau putregaiul cenusiu al fructelor. Pentru asta vei avea nevoie de fungicidul Drago 76 WP.

In aceeasi perioada se va aplica un tratament si cu Nurelle D pentru a combate molia capsunului sau gargarita florilor. Optional, se va aplica si un tratament cu Nissorun, daca exista un atac al acarienilor.

Atunci cand inflorescentele sunt in faza de buton alb, capsunii au nevoie de un tratament cu Topsin 500 SC si Mospilan 20 SG.

Dupa aplicarea tratamentelor, ar fi bine sa stii ca o sa fie nevoie si de o fertilizare foliara a capsunilor, iar pentru a face asta poti folosi Elite, un ingrasamant de tip NPK (20:20:20).