Cultivarea capsunilor. Cum sa o faci si cand este cea mai buna perioada
Cultivarea capsunilor. Cum sa o faci si cand este cea mai buna perioada

Cultivarea capsunilor. Cum sa o faci si care este cea mai buna perioada


Cultivarea capsunilor. Daca esti pasionat de gradinarit, o sa iti aratam cum sa cultivi capsunile, dar si care este cea mai buna perioada pentru a face acest lucru. Ghidul complet pentru cei ce vor sa se bucure de aceste fructe la primavara.

Cand se cultiva capsunii?

Cultivarea capsunilor
Capsuni

Inainte de toate, trebuie sa stii ca aceste plante nu sunt chiar pretentioase si nu au nevoie de caldura. Drept urmare, rezista la temperaturi mai scazute, iar acest lucru inseamna poti face cultivarea capsunilor primavara devreme.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

Cei ce vor sa cultive capsuni, trebuie sa stie sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie este perioada ideala. Temperaturile trebuie sa fie cuprinse intre 10 si 25 de grade Celsius.

Totusi, capsunii se mai pot cultiva si vara, in perioada iunie-iulie, dar si toamna, la inceputul lunii septembrie si pana la mijlocul lunii octombrie.

Daca veti planta capsuni la sfarsitul lunii martie, aceste soiuri vor ajunge la maturitate in luna mai. Bineinteles, cultura depinde de mai mult factori precum soiurile capsunilor ori daca se cultiva in aer liber sau solarii.

Tipul de sol preferat de capsuni

Sol pentru capsuni
Sol pentru capsuni

Cultivarea capsunilor. Daca ai ales sa plantezi capsuni in gradina ta, atunci trebuie neaparat sa stii si ce tip de sol prefera aceste plante. Ei bine, vei avea nevoie de un sol afanat, dar care sa contina si compost, gunoi organic de grajd. Mai mult, solul trebuie sa absoarba apa si sa fie bine drenat.

De asemenea, pH-ul ideal pentru cresterea capsunilor este situat intre valorile de 5 si 7. Stratul de pamant umed trebuie sa aiba o grosime de 2-3 cm.

Mare atentie: daca veti uda in exces capsunii, acest lucru duce la putrezirea radacinilor. Drept urmare, este indicat sa irigati prin picurare, pe tot parcursul ciclului vegetativ.

Cultivarea capsunilor. Cele mai bune soiuri de capsuni

Cultivarea capsunilor. Cultura de capsuni
Cultura de capsuni

Pentru ca exista soiuri de capsuni care rodesc tot anul, ar fi bine sa stii si tu care sunt acestea. Nu de alta, dar vrei ca acestea sa rodeasca tot anul si sa te bucuri de fructe pe toata perioada sezonului cald. Doar asa poti face cultivarea capsunilor ca la carte.

Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de capsuni:

  • Red Gauntlet – un soi rezistent la seceta, ger, dar si la boli precum fainarea. Unul dintre cele mai cunoscute si mai productive soiuri de capsuni
  • Regina – acest soi este destinat celor care vor o recoltare extratimpurie, adica in prima parte a lunii mai. Soiul rezista la seceta si ger, insa trebuie sa stii ca este sensibil la boli
  • Gorella – soi rezistent la ger, sececta si boli. Fructele pot fi recunoscute usor pentru ca sunt mari, iar varful este tesit
  • Coral – soi romanesc, cu fructe care au o aroma intensa
  • Razvan – este un soi romanesc neremontat, rezistent la seceta si temperaturi scazute, dar si la unii daunatori
  • Talisman – acest soi de capsuni se coace tarziu si rezista destul de bine la ger
  • Senga Sengana – soi rezistent la ger, seceta si boli precum fainarea
  • Aiko – soiul rezista la ger si seceta, iar productia este undeva la 500 de grame per planta
  • Elsanta – soi olandez, care rezista la boli, insa cel mai important lucru este ca gustul fructelor este superior
  • Satmarean – soi romanesc cu capacitatea de a rezista in zone cu seceta, rezista la temperaturi reduse, dar si la bolile intalnite la capsuni
  • Liberation d’Orleans – este un soi francez rezistent la boli, care ofera prima recolta in luna mai, iar a doua in lunile septembrie – octombrie
  • Benton – este un soi american, care rodeste pe toata perioada anului. Gustul fructelor insa, lasa de dorit, cu toate ca productivitatea este destul de mare (500 g de fructe la o planta)
  • Red Rich – este tot un soi american, iar prima recolta este semitimpurie
  • Roxana – unul dintre cele mai productive soiuri de capsuni, care rezista la boli si ger

Cum sa plantezi rasadurile si stolonii de capsuni

Cultivarea capsunilor rasaduri
Rasaduri de capsuni

Cultivarea capsunilor. Fie ca alegi rasaduri sau stoloni, trebuie sa stii cum sa plantezi capsunii. In cazul in care alegi sa plantezi rasaduri, atunci va trebui sa ssapi o groapa de 15-20 de cm adancime, in functie de lungimea pe care o are radacina.

Cand plantezi rasadurile de capsuni, trebuie sa ai grija sa nu le asezi prea adanc in groapa. Doar radacina trebuie acoperita cu pamant, nu si tulpina, pentru ca in caz contrar aceasta va putrezi.

Distanta intre plante trebuie sa fie de 20-25 de centimetri, in timp ce distanta dintre randurile de rasaduri plantate trebuie sa fie undeva intre 60-100 cm.

Cultivarea capsunilor. Stoloni de capsuni
Stoloni de capsuni

Stolonii de capsuni se planteaza dupa aceeasi metoda a rasadurilor. Totusi, trebuie sa aveti grija ca acestia sa fie asezati vertical in groapa, iar adancimea trebuie sa fie suficienta pentru a pastra mugurii de crestere deasupra pamantului.

Dupa plantare, pamantul din jurul acestora trebuie batatorit pentru ca radacina sa adere mai bine. In cazul in care pamantul nu este umed, stolonii trebuie mocirliti, adica scufundati intr-un amestec de pamant, apa si compost sau gunoi de grajd.

Cultivarea capsunilor. Boli si daunatori

Boli si daunatori capsuni
Boli si daunatori capsuni

Cultivarea capsunilor. Printre bolile cele mai des intalnite la capsuni enumeram mana, fainarea, putregaiul umed si cenusiu, patarea alba si antracnoza.

Pentru evitarea acestor boli este indicat sa folosesti tratamente fitosanitare. Putregaiul cenusiu poate fi eliminat folosind fungicidul Signum al celor de la BASF.

Bineinteles, capsunii au si daunatori asa ca ar trebui sa stiti ca cei mai insemnati sunt gargarita neagra, acarianul capsunului, gandacul paros, larvele carabusului de mai, nematozii capsunilor si acarianul comun.

Ia in considerare si fertilizarea capsunilor folosind un ingrasamant ce contine azot, potasiu si magneziu. Acest amestec se pune inainte sa fie plantatati capsunii.

O a doua sesiune de fertilizare se face la 4-6 saptamani dupa plantare, insa aveti grija la exesul de azot pentru ca acest lucru duce la aparitia fructelor moi.