Fainare la capsuni. Afla cum sa combati aceasta boala des intalnita la capsuni, care sunt primele semne de aparitie si ce tratament trebuie sa aplici pentru a proteja plantele si a nu pune in pericol cultura.
Fainare la capsuni. Primele semne de instalare a bolii
Cu toate ca fainarea este des intalnita la trandafiri sau la mar, trebuie sa stii ca ne lovim de aceasta boala si in culturile de capsuni. Tocmai de aceea, ar fi bine sa stii si care sunt primele semne de instalare a bolii, pentru a aplica din timp tratamentele.
Ciuperca Sphaerotheca macularis este principala responsabila de fainare la capsuni, si boala a fost semnalata pentru prima data in anul 1958.
Primele semne ale unei infectari cu fainare vor aparea pe frunze si vei putea observa pete de culoare albicioasa, care se vor extinde pe masura ce boala evolueaza.
Mai mult, ciuperca va afecta si fructele, care se vor deforma, vor fi de calitate slaba, nu vor mai creste, iar ulterior se vor strica. Tocmai de aceea, trebuie sa aplici un tratament din timp, pentru a evita posibilele pierderi.
Cum sa combati fainarea la capsuni si ce tratament aplici
In primul rand, ar trebui sa stii ca ciuperca va supravietui chiar si pe perioada iernii pe resturile vegetale atacate. Asadar, pentru a preveni o posibila problema legata de fainare la capsuni, ar fi bine sa cosesti cultura de capsuni dupa recoltare.
Totodata, masa vegetala rezultata in urma cosirii se va distruge prin ardere, pentru a te asigura ca elimini posibilii spori.
Bineinteles, tratamentele sunt foarte importante si recomandam sa le efectuezi folosind unul dintre aceste fungicide: Ortiva Top, Score 250 EC, Topas 100 EC, Amistar, Cidely Top, Signum sau Dagonis.
Pe langa fainare la capsuni, ar mai trebui sa stii ca o alta boala foarte raspandita este si putregaiul cenusiu. Cauzat de ciuperca Botrytis cinerea, aceasta ataca in general in perioada in care capsunii infloresc, ceea ce inseamna ca poate pune in pericol intreaga cultura.
Primele semne ale unui atac se vor vedea sub forma unor pete brune, care vor aparea pe organele atacate. Pe masura ce boala evolueaza, plantele afectate vor prezenta un invelis cenusiu, iar fructele atacate vor putrezi.
Boala apare in perioadele cu umiditate si temperaturi ridicate, asa ca o vom intalni in principal in sere sau solarii. Pentru a preveni pericolul de aparitie a bolii intr-o cultura de capsuni, este indicat sa elimini plantele atacate, dar si sa cultivi soiuri rezistente.
Ca si tratamente, recomandam sa utilizezi Score 250 EC, Switch 62.5 WG, Teldor 500 SC, Cidely Top, Ortiva Top, Scala, Signum, Amistar sau Dagonis.