Cum sa folosesti corect un recuperator de caldura
Cum sa folosesti corect un recuperator de caldura

Cum sa folosesti corect un recuperator de caldura


Romanii isi doresc tot ce este mai bun pentru casa lor nou construita, insa majoritatea evita sa foloseasca un recuperator de caldura, pentru ca nu au destule informatii despre aceste dispozitive si nu stiu sa cum sa le foloseasca in mod corect. Am decis sa explicam ce este un recuperator de caldura, care sunt avantajele lui, la ce ne poate ajuta si ce face exact acesta pentru o casa proaspat construita, care este izolata extrem de bine.

Ce este un recuperator de caldura si cum ajuta acesta casa ta

Stim foarte bine ca atunci cand ne mutam intr-o casa noua, proaspat construita si foarte bine izolata, avem cateodata senzatia ca pur si simplu ramanem fara aer. Aici vorbim despre poluarea aerului din interior. Daca atunci cand vorbim despre poluare ne gandim automat la smog si masini, trebuie sa stiti ca poluarea interioara a aerului apare de la produsele toxice, ventilatie necorespunzatoare, temperatura ridicata sau umiditate.

Fumul de tutun, radonul, formaldehida, azbestul sau alti contaminanti care cresc in zone umede, sunt adevarate pericole pentru noi si pentru plamanii nostri. Efectele poluarii aerului din interior ne pot pune viata in pericol, asa ca trebuie sa avem grija de noi si de familia noastra. Din cauza izolatiei, casa nu respira atat de bine, insa pe timp de iarna nu putem sta tot timpul cu geamurile deschise, corect? Ei bine, aici intervine recuperatorul de caldura!

Un recuperator de caldura este un dispozitiv, destul de important in viata de zi cu zi, care vine in ajutorul nostru. Izolatia casei ne ajuta sa nu pierdem caldura, insa trebuie sa intelegem ca aerul proaspat este necesar. Asa ca, pentru a avea tot timpul aer proaspat in casa, cu pierderi minime de caldura cel putin pe timp de iarna, avem nevoie de un recuperator de caldura. Mai mult, aerul evacuat nu se amesteca deloc cu aerul proaspat care intra in casa.

Ce este foarte important sa intelegeti este ca recuperatorul de caldura poate fi folosit si pe timp de vara, deoarece acesta ajuta sistemul de aer conditionat. Iata un exemplu concret atunci cand in interiorul casei avem 24 de grade, iar daca aerisim clasic vom introduce aer de afara la 38 de grade, spre exemplu.

Ei bine, in cazul sistemelor de ventilatie cu recuperare sau recuperatoare de caldura, aerul care este introdus din exterior este adus cat mai aproape de temperatura celui din interior, datorita energiei cedate de aerul viciat care este expulzat. Astfel, aerul care intra in casa va avea o temperatura aproximativa de 27 de grade si nu la 38 de grade asa cum se intampla cand deschidem geamul.

Un recuperator de caldura nu se substituie unitatii de racire sau de incalzire, adica aer conditionat sau centrala termica, insa le poate ajuta pe acestea pentru a face un efort mult mai mic, ceea ce inseamna mai putini bani cheltuiti de noi pentru incalzirea sau racirea casei. Conform expertilor, un recuperator de caldura ne ajuta sa facem economii de pana la 25 % pe an pentru racirea sau incalzirea spatiului in care locuim.

Care sunt avantajele unui recuperator de caldura

Recuperator de caldura montat in casa

Haideti sa luam un exemplu concret, al celor care cumpara apartamente sau farsoniere situate la demisolul blocurilor nou construite. Bineinteles, preturile mai mici cu pana la 20% este principalul motiv pentru care clientii aleg o astfel de locuinta. Deoarece acestea sunt situate la nivelul strazii, praful care poate intra in casa ii face pe cei ce locuiesc intr-o astfel de locuinta sa stea cu geamurile inchise.

Aceste apartamente mari dezavantaje, cum ar fi aerisirea defectuoasa si riscul de aparitie a mucegaiului sau igrasiei. Efectele pe termen lung sunt grave si ne pot afecta sanatatea.

Ce puteti face in acest caz? Ei bine, instalati un recuperator de caldura, deoarece acesta va va permite sa reglati umiditatea interioara, sa aerisiti in mod constant incaperile fara sa pierdeti caldura si sa evitati ferestrele deschise in permanenta, deoarece acestea cresc gradul de insecuritate.

In cazul in care casa ta nu are o ventilatie naturala minima, atunci un recuperator de caldura te poate ajuta sa aduci aer proaspat in interior. In acelasi timp, vei evacua aerul viciat din interior, insa foarte important este faptul ca cele doua fluxuri de aer nu se vor intersecta!

Cum sa folosesti corect un astfel de dispozitiv

In primul rand, haideti sa vedem cat costa exact un recuperator de caldura. Ei bine, in functie de modelul pentru care optati, preturile incep de la 200-300 de euro si pot ajunge pana la 1.000-1.200 de euro atunci cand vorbim despre un model bun, construit de japonezii de la Mitsubishi.

Tubulatura si grilele mai cresc pretul, asa ca mai vorbim despre 1.500-1.800 de euro, insa iarasi depinde foarte mult de produsele pe care le alegem. Totusi, amortizarea investitiei se face in maximum 5 ani.

Pentru a beneficia de un aer proaspat in intreaga casa, trebuie sa intelegem ca un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este format din mai multe unitati, adica din ventilatoare, tubulatura si recuperator de caldura. Ventilatoarele recuperatoare de caldura se monteaza in dormitoare si zonele de living.

Citeste si: Izolare geamuri iarna. Cum sa izolezi ferestrele locuintei, pe timp de iarna

Este recomandat sa aveti un numar par de unitati, pentru a echilibra sistemul si volumul aerului ce este evacuat sa fie egal cu volumul aerului introdus. Pentru a instala acest sistem se aplica principiul ventilatiei transversale pentru a circula aerul de la o unitate de ventilatie la alta. Foarte important este sa aveti si un senzor de CO2, pentru ca interiorul casei dumneavoastra trebuie sa aiba o cantitate cat mai mica de dioxid de carbon.

Un recuperator de caldura se foloseste si iarna si vara, pentru a avea tot timpul aer proaspat in casa, fara sa lasati geamurile deschise. Filtrele ajuta si la filtrarea aerului inainte ca acesta sa intre in casa, asa ca recuperatorul de caldura imbunatateste si calitatea aerului care intra.