Confort termic. Cum sa il asiguri pentru locuinta ta in sezonul rece
Confort termic. Cum sa il asiguri pentru locuinta ta in sezonul rece

Confort termic. Cum sa il asiguri pentru locuinta ta in sezonul rece


Confort termic. Vremea de afara este din ce in ce mai rece si mai umeda, iarna intrandu-si in drepturi incetul cu incetul in cea mai mare parte a tarii. Mai mult decat atat, specialistii sustin ca ne asteapta o iarna destul de friguroasa, ceea ce ar trebui sa ne faca sa constientizam ca trebuie sa acordam o atentie sporita lucrurilor pe care trebuie sa le facem pentru a pastra confortul termic in casele in care locuim.

Asa cum stim cu totii, acest confort termic este influentat in cea mai mare parte de temperatura de afara si de umiditatea din exterior. Astfel, chiar daca nu avem niciun fel de probleme legate de sistemul de incalzire al casei, disconfortul poate aparea mai devreme sau mai tarziu.

Confort termic. Cum sa il asiguri pentru locuinta ta in sezonul rece – Cuprins:

Confort termic. Care este temperatura ideala in casa ta pe timp de iarna

Confort termic
Confort termic

Confort termic. Potrivit specialistilor, temperatura ideala in locuinta trebuie sa fie cu 1 – 2 grade mai scazuta decat in timpul verii. Astfel, cei mai multi dintre noi s-ar simti confortabil intr-o locuinta in care temperatura este pastrata constant intre 20 si 22 de grade Celsius.

Iar “constant” este termenul cheie in toata aceasta ecuatie, aceasta sarcina reprezentand si cea mai mare provocare cu care ne confruntam cu totii in timpul sezonului rece, atunci cand temperaturile de afara scad cu mult sub zero grade. Si, asa cum spuneam si mai devreme, nici umiditatea din aer nu este de partea noastra, ba din contra!

Izolarea termica a casei
Izolarea termica a casei

Una dintre primele solutii pe care le avem la dispozitie pentru a pastra confortul termic al locuintei se refera la izolarea peretilor, a ferestrelor si a usilor. Simplu de spus, insa nu la fel de simplu de pus in practica.

In plus, izolarea locuintei nu este deloc ieftina. Totusi, pe termen lung este cea mai buna optiune pe care o avem la dispozitie. Si, chiar daca nu este cea mai ieftina, o izolare buna a locuintei ne va ajuta in timp sa facem economii importante. Si asta inseamna un confort termic.

Daca vrem insa o solutie rapida si care sa ne scoata din incurcatura imediat, aceasta este reprezentata de un calorifer electric. Caloriferul electric poate fi considerat o sursa de caldura auxiliara care va incalzi mai rapid si mai usor intreaga locuinta.

Temperatura poate fi mentinuta la acelasi nivel, orice calorifer avand trepte de incalzire si termostat reglabil. Daca locuinta ta este ceva mai mare, indreapta-ti atentia catre un calorifer cu putere mare, de 2000 W spre exemplu.

Umiditatea optima in locuinta ta in sezonul rece

Umiditate in casa
Umiditate in casa

Revenim acum la problema umiditatii, care la prima vedere poate fi tratata superficial de multi dintre noi, dar care ne poate provoca un disconfort destul de ridicat. Si nu vrei acest lucru, pentru ca tu cauti un confort termic.

Fie ca este prea mare, fie ca este prea mica, umiditatea din aer afecteaza in primul si primul rand bebelusii. Efectele se pot simti insa destul de serios si in cazul adultilor, asa ca nu neglija aceasta problema!

Cea mai simpla solutie pe care o ai la indemana pentru a asigura un nivel potrivit de umiditate locuintei tale este sa te asiguri ca aerisesti periodic intreaga casa, regland in acest fel diferentele dintre interior si exterior. Astfel, cand vei intra in casa dupa ce ai revenit de afara, corpul tau nu va mai simti o diferenta atat de abrupta din punct de vedere al umiditatii!

Confort termic dezumidificator
Dezumidificator

Bineinteles, problema umiditatii se simte si mai mult in timpul iernii, atunci cand temperaturile de afara sunt mult mai scazute decat cele de la interior. In acest mod se creeaza condensul, care va duce la cresterea umiditatii din locuinta ta.

Lasand la o parte aerisirea obligatorie pe care trebuie sa o faci chiar si iarna, o solutie alternativa poate fi gasita in utilizarea unui dezumidificator. In acest fel te asiguri ca nu vei avea probleme nici cu mucegaiul si nici cu alergiile. Astfel, obtii si un confort termic.

Pe de alta parte, umiditatea scazuta va face ca aerul din locuinta ta sa fie mult mai uscat. Mediul uscat dintr-o casa favorizeaza raspandirea microbilor si a virusilor, ceea ce nu iti doresti, in special in contextul actual.

De aceasta data, solutia ideala este reprezentata de un umidificator, prin intermediul caruia poti avea in locuinta ta un nivel de umiditate recomandat pentru sanatatea ta.

Daca iti doresti ceva mai mult de la umidificatorul tau, poti opta pentru unul cu functie de ionizare, care asigura si eliminarea particulelor de praf, mirosurilor sau alergenilor.