Cum sa cureti mucegaiul de pe peretii interiori ai casei tale
Cum sa cureti mucegaiul de pe peretii interiori ai casei tale

Cum sa cureti mucegaiul de pe peretii interiori ai casei tale


Mucegaiul reprezinta o adevarata problema atunci cand este detectat la interior. Tocmai de aceea este necesar sa actionezi imediat si sa nu lasi lucrurile asa, pentru ca sporii se vor dezvolta iar suprafata afectata o sa fie si mai mare. Iata cum sa cureti mucegaiul de pe peretii interiori ai casei tale.

Ce este mucegaiul si de ce apare in interiorul unei case

Mucegai pe perete interior
Mucegai pe perete interior

Daca inca nu stiai, mucegaiul este o ciuperca a carei spori sunt omniprezenti in aer si una dintre cele mai des intalnite probleme intr-o casa. Sunt mii de ciuperci care duc la aparitia mucegaiului la interior, iar de multe ori cele mai mari cauze sunt un mediu cald si umiditatea crescuta.

Nu comparati mucegaiul de interior cu cel de pe alimente, pentru ca acelea sunt diferinte. Cele mai intalnite tipuri de mucegai de interior sunt Penicillium, Cladosporium, Alternaria si Aspergillus.

De cele mai multe ori, mucegaiul va aparea in baie, bucatarie sau pe balcon. Totusi, daca problemele sunt destul de mari si exista infiltratii de apa in casa ta, atunci mucegaiul se poate dezvolta si in alte camere.

Cauze pentru aparitia mucegaiului in interiorul unei case:

  • Condens – atunci peretii nu sunt izolati corect, transferul de umiditate dn interior catre exterior nu se face, iar condensul sau umezeala isi face aparitia pe pereti
  • Infiltratii de apa – in cazul in care exista infiltratii de apa in casa ta, inseamna ca hidroizolatia a fost efectuata prost sau cu materiale de proasta acalitate
  • Mediu cald si nivel de umiditate ridicat – este cea mai intalnita cauza, iar mucegaiul apare mai ales in sezonul rece, din cauza diferentelor de temperatura dintre exterior si interior

Tipuri de mucegai care pot aparea in casa ta si cum arata acestea

Mucegai sub tapet
Mucegai sub tapet

Dupa cum spuneam, exista mai multe tipuri de mucegai, iar acestea au culori si aspect diferit. Tocmai din acest motiv, ar fi bine sa stii cum arata diferite tipuri de mucegai, pentru a sti care este problema din casa ta.

Nu uita ca mucegaiul este vizibil doar in momentul in care se dezvolta in colonii. Sporii de mucegai se inmultesc repede si pot supravietui o perioada destul de lunga.

Iata cele mai cunoscute tipuri de mucegai care pot aparea in casa ta:

  • Mucegaiul alb – arata ca o pasla alba
  • Aspergillus – este acel mucegai de culoare verde, care apare pe alimentele din casa ta
  • Cladosporium – este un tip de mucegai cu o culoare verde inchis, iar de multe ori apare pe suprafata materialelor textile sau pe suprafete lemnoase
  • Penicillium – este de culoare verde albastru sau albastru, iar de multe ori apare pe legume si fructe
  • Stachybotrys – este mucegaiul de culoare negru-verzui care apare pe suprafetele din lemn sau pe panourile de gips carton

Bolile cauzate de mucegaiul din casa

Mucegai interior casa
Mucegai interior casa

Pe langa problemele pe care le poate cauza in casa, mucegaiul este extrem de periculos si pentru sanatatea ta. Atunci cand te confrunti cu mucegai la itnerior, sporii sunt inhalati foarte usor, iar acestia dau nastere unor reactii alergice. Totodata, se pot dezvolta boli destul de grave la nivelul cailor respiratorii.

Daca simti miros de mucegai in casa, adica acela asemanator cu pamantul umed, atunci sigur ai o problema in casa. Nu uita ca inainte sa vezi problemele cu mucegaiul, in casa vei simti miros de mucegai.

Bolile cauzate de mucegaiul din casa sunt astmul, sinuzita fungica, boli de plamani, dar si boli de rinichi ori de stomac. Mai mult, mucegaiul poate cauza probleme la nivelul articulatiilor sau a muschilor, insa si la nivelul sistemului nervos. Asadar, mirosul de mucegai ar trebui sa te alarmeze si sa investighezi problema din casa ta!

Cum sa cureti mucegaiul de pe peretii interiori. Pasi pe care sa ii urmezi

Daca ai identificat deja problema si ai gasit mucegai pe peretii interiori din casa ta, atunci trebuie sa actionezi imediat. Urmeaza acesti pasi pentru a te asigura ca mucegaiul nu va mai aparea si ca o sa il cureti ca la carte.

La final, iti recomandam sa folosesti o vopsea antimucegai, cu care te vei asigura ca mucegaiul nu va mai aparea pa peretii casei tale. Vopseaua este potrivita pentru toate tencuielile interioare uzuale, precum beton, gips, placi de gips carton, pereti acoperiti cu tapet ori tapet din fibre rugoase.

Foloseste un echipament de protectie

Masca de protectie
Masca de protectie

Primul pas pe care ti-l recomandam este sa porti echipamente de protectie. Drept urmare, vei avea nevoie de o masca de protectie speciala, pentru ca nu vrei sa inspiri acei spori de mucegai atunci cand cureti peretii.

Totodata, o sa ai nevoie de ochelari de protectie, manusi de cauciuc, un prosop vechi pe care nu il mai folosesti, dar si niste haine vechi pe care nu le mai folosesti si pe care le vei arunca dupa ce vei indeparta mucegaiul.

Mai mult, echipamentul tau trebuie sa includa un recipient cu pulverizator, o perie tare, un spaclu, carpe de curatare, folie si vopsea antimucegai, in cazul in care suprafata afectata este mare.

Pregateste zona de lucru

Mobila invelita in plastic
Mobila invelita in plastic

Urmatorul pas este sa pregatesti zona in care vei lucra pentru indepartarea mucegaiului. Inchide usa camerei unde te apuci de lucru sau foloseste folie pe care sa o lipesti pe pereti ori sa acoperi mobila si celelalte suprafete din camera.

In cazul in care ai obiecte decorative sau jaluzele, acestea trebuie scoase din camera respectiva. Totodata, pune folie si pe podea, pentru a preveni petele si pentru a curata sporii de mucegai din camera mult mai eficient.

Solutie antimucegai din ingrediente naturale

Solutie naturala impotriva mucegaiului
Solutie naturala impotriva mucegaiului

Pentru indepartarea mucegaiului, o sa avem nevoie si de o solutie pe care o vom prepara in casa. O sa ai nevoie de 2 linguri de borax, o jumatate de cana de otet si 2 cani de apa fierbinte. Amesteca foarte bine solutia si pe urma pune-o in recipientul cu pulverizator.

Daca problemele tale sunt mult mai mari, atunci poti folosi o solutie preparata dintr-o cana de apa, o cana de otet, o jumatate de cana de suc de lamaie, doua linguri de bicarbonat de sodiu si o lingura de apa oxigenata. Amesteca foarte bine aceste ingrediente si pune solutia intr-o sticla cu pulverizator.

Curatare mucegai de pe perete cu tapet sau vopsea

Curatare mucegai perete cu tapet
Curatare mucegai perete cu tapet

Atunci cand vrei sa cureti mucegaiul de pe un perete care are tapet sau vopsea, trebuie sa folosesti una dintre solutiile de mai sus, sa pulverizezi suprafata afectata si sa cureti zona pentru a scoate stratul afectat. Mare atentie sa nu folosesti solutie din abundenta.

Pulverizeaza si curata, nu vrei ca solutia sa curga pe perete. Dupa ce ai curatat stratul de mucegai, pulverizeaza inca o data, lasa solutia sa actioneze timp de 10 minute, iar apoi sterge cu o carpa curata. Nu clati, lasa suprafata afectata sa se usuce peste noapte!

Cum sa cureti mucegaiul de pe peretele tencuit

Curatare mucegai negru cu spaclu
Curatare mucegai negru cu spaclu

In cazul in care peretele nu este tapetat si nici vopsit, atunci pulverizeaza pe suprafata afectata una dintre solutiile de mai sus si foloseste un spaclu pentru a curata mucegaiul.

Dupa ce ai terminat de indepartat stratul de mucegai, aplica inca o data solutia si las-o sa actioneze timp de 15 minute. La final, sterge suprafata cu o carpa uscata.

Curatare mucegai de pe perete din gips carton sau tavan fals

Curatare mucegai perete gips carton
Curatare mucegai perete gips carton

Atunci cand vorbim despre despre mucegaiul aparut pe gips carton sau pe tavanul fals, aceste suprafete poroase o sa aiba nevoie de solutia mai puternica. Pulverizeaza solutia pe zonele afectate, insa nu in cantitate mare pentru ca nu vrei ca solutia sa se scurga pe perete.

Asteapta cateva minute pana ce solutia este absorbita, iar apoi pulverizeaza din noua si asteapta 15 minute. Foloseste o carpa curata pentru a curata zona afectata, insa ai mare grija sa nu o folosesti si pentru alte suprafete pentru ca vei reusi sa ajuti la inmultirea acelor spori de mucegai.

Dupa aceea, foloseste o alta carpa curata pe care ai pulverizat solutia antimucegai. Sterge din nou suprafata afectata si lasa solutia sa actioneze peste noapte. Nu clati suprafata si nu aerisi camera. Solutia va continua sa elimine mucegaiul pana cand se va usca.

Cum sa previi aparitia mucegaiului in casa

Geam deschis in casa
Geam deschis in casa

Acum ca am rezolvat si am curatat peretii de mucegai, ar trebui sa stii si cum sa previi aparitia acestei probleme in casa ta.

In primul rand, trebuie sa ai un nivel de umiditate optim in casa, asa ca foloseste un higrometru de camera pentru a controla acest lucru. Nu uita ca umiditatea trebuie sa fie intre 30% si 50%, mai scazuta vara si ridicata pe timpul iernii. Poti folosi un dezumidificator, daca este prea mare sau poti cumpara plante care absorb umiditatea.

Rufele nu trebuie uscate la interior, pentru ca acest lucru va creste si umiditatea din casa ta. Usuca-le la aer liber sau intr-un loc bine ventilat.

Nu uita nici de aerisirea camerelor de cel putin 3 ori pe zi, pentru a elimina umezeala, dar si pentru a evita aparitia alergiilor sau a virozelor. Daca faci baie sau dus, nu uita sa deschizi geamul de la baie si sa inchizi usa, pentru ca umezeala sa nu intre in restul casei.