Cum sa mentii umiditatea optima in casa pe timp de iarna
Cum sa mentii umiditatea optima in casa pe timp de iarna

Cum sa mentii umiditatea optima in casa pe timp de iarna


Umiditatea optima in casa pe timp de iarna este esentiala, asa ca ar trebui sa stii care trebuie sa fie valoarea acesteia in sezonul rece si cum sa o obtii. Iata cele mai bune sfaturi de la experti, despre umiditatea optima la tine in casa.

Care trebuie sa fie umiditatea in casa pe timp de iarna

Umiditate optima in casa iarna
Umiditate optima in casa iarna

Inainte de a stii cum sa o mentii, ar fi util sa afli si care este valoarea optima a umiditatii intr-o locuinta. Conform studiilor, temperatura ideala in casa pe perioada iernii este de 20-22 de grade Celsius.

Totodata, in baie este necesara o temperatura de 22-24 de grade Celsius, in timp ce in dormitor se recomanda o temperatura de 18-20 de grade Celsius.

In cazul in care aveti copii mici, temperatura in camera bebelusului trebuie sa fie mai ridicata pe timpul iernii, iar valoarea ideala este cuprinsa intre 22-24 de grade Celsius, insa pe timpul noptii pediatri recomanda o temperatura cuprinsa intre 18-20 de grade Celsius.

Daca ai camere goale, care nu sunt locuite, atunci iti recomandam o temperatura cu 2-3 grade mai scazuta decat in restul case. Nu este bine sa ai o temperatura mai scazuta, deoarece peretii camerei o sa devina mai reci.

Nivelul optim de umiditate intr-o locuinta, in functie de temperatura exterioara:

  • Temperatura exterioara intre -10 si 0 grade Celsius – umiditate sub 40%
  • Temperatura exterioara intre 0 si 10 grade Celsius – umiditate sub 45%
  • Temperatura exterioara intre 10 si 20 grade Celsius – umiditate intre 50% si 60%

Umiditatea optima in casa pe timp de iarna. Cum sa o mentii!

Nivel de umiditate optima in casa
Nivel de umiditate optima in casa

Dupa cum se poate vedea, umiditatea optima in casa pe timp de iarna este cuprinsa intre 40% si 60%. Daca temperatura este prea ridicata, atunci va scadea si nivelul de umiditate, iar organismul nostru va resimti acest lucru.

Drept urmare, pielea ni se usuca mai repede, avem senzatia de gat si nas uscat, dar si de ochi sau plamani uscati. Mai mult, pot aparea si probleme respiratorii sau acea tuse seaca.

Umiditate crescuta in casa
Umiditate crescuta in casa

Daca nivelul de umiditate este crescut, atunci ar trebui sa stii ca acest mediu favorizeaza aparitia mucegaiului, al microbilor, ciupercilor, dar si aparitia infectiilor tractului respirator.

Atunci cand umiditatea este crescuta in casa ta, va aparea igrasia, aparatele electrocaasnice nu vor functiona corespunzator, mobila din lemn incepe sa putrezeasca, apare un numar mare de insecte. Cel mai important este ca apare si disconfortul climatic, asa ca vei resimti frig chiar daca temperatura din casa este potrivita.

Tocmai din acest motiv ar fi bine sa iti aerisesti regulat casa, pentru ca astfel vei evita si aparitia alergiilor, dar si a durerilor de cap. Nu uita ca in casele unde se afla 3-4 persoane exista si o concentratie mare de dioxid de carbon, iar lipsa oxigenului poate duce la scaderea concentratiei sau a eficientei.

Higrometru
Higrometru

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa masori umiditatea in casa. Acest lucru il poti face folosind un higrometru, adica un aparat care determina nivelul umiditatii din aer. Aparatul poate efectua masuratori precise, iar acest lucru ne va permite sa aflam nivelul de umiditate din locuinta noastra.

Daca ai masurat valoarea umiditatii din casa ta, iar aceasta are o valoare mica, atunci ar trebui sa tii cont de aceste sfaturi. Principala metoda prin care poti ridica nivelul de umiditate din casa ta este sa pulverizezi apa in aer.

Totodata, te sfatuim sa aplici si clasica metoda, adica amplasarea unui bol de apa pe un calorifer sau radiator. Mai poti lasa si vase cu apa prin casa, insa ai grija sa le realimentezi la cateva zile.

Si florile reprezinta un ajutor, pentru ca apa de la acestea se evapora, iar nivelul de umiditate va creste spre valoarea optima. In principiu, plantele de interior precum feriga Boston, bambusul sau planta paianjen te va ajuta sa reglezi nivelul de umiditate din casa.

Mai sunt metode precum uscarea rufelor in camera, fierberea lichidelor la foc mic sau dusul cu usa deschisa, insa nu le recomandam. Riscul de a creste umiditatea prea mult in camera este destul de mare!

Umiditate in casa
Umiditate in casa

Atunci cand umiditatea este mare, procesul trebuie sa fie invers. Drept urmare, poti apela la plantele care te ajuta sa reduci nivelul de umiditate din casa. Acestea iedera, dafinul sau palmierul bambu.

O alta metoda este reducerea temperaturii interiorare din locuinta. Atunci cand este prea rece, umiditatea creste, insa daca o sa crestem temperatura din casa, o sa reducem si nivelul de umiditate.

Cea mai simpla metoda de a mentine umiditatea optima in locuinta este sa aerisim locuinta in mod frecvent. Aerisirea va aduce un echilibru, asa ca ne vom simti mai bine si vom elimina si aerul din interior care are o cantitate mare de dioxid de carbon.

Recuperatorul de caldura este un aparat ideal, pentru ca acesta favorizeaza intrarea aerului curat de afara, insa va avea grija ca acesta sa nu raceasca interiorul casei. Astfel, aerul de afara va fi incalzit, inainte de a intra in locuinta ta.

Bineinteles, alte solutii raman umidificatorul si dezumidificatorul. Le poti gasi la eMag.ro si pot fi foarte folositoare atunci cand ai probleme cu umiditatea crescuta sau prea mica din locuinta ta.