Cum sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita. Cauze si tratament!
Cum sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita. Cauze si tratament!

Cum sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita. Cauze si tratament!


Cum sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita. Atunci cand vine vorba despre orhidee, stim cu totii ca este in topul preferintelor romanilor atunci cand este vorba de cumpararea de noi ghivece de flori. Neingrijite corect, acestor flori le poate putrezi radacina si le poti pierde. Este important sa stii ca aceasta problema poate fi prevenita!

Cum sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita. Cauze si tratament! – Cuprins:

De ce putrezeste radacina orhideei?

Radacini putrezite orhidee
Radacini putrezite orhidee

Orhideele (Orchidaceae) formeaza o familie de plante in cadrul monocotiledonatelor. Este cea mai diversificata si raspandita dintre familiile de plante superioare; familia orhideelor contine peste 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi.

Este o planta foarte populara care nu lipseste din casele romanilor, plus ca este una dintre optiunile favorite atunci cand este vorba de oferirea de cadouri persoanelor dragi.

Trebuie sa stii ca, neingrijita corect, te poti confrunta cu o problema grava care poate duce la pierderea plantei, adica putrezirea radacinilor. Este bine de stiut ca mai usor salvezi o floare deshidratata decat una care a fost udata in exces si i-au putrezit radacinile. Te poti trezi cu o orhidee putrezita.

Citeste si: Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Cauzele care duc la uscarea florii

Cand o uzi prea mult, orhideea nu mai poate absorbi apa si nutrientii din substratul pe care il are in ghiveci. Se ajunge usor la situatia cand floarea traieste doar cu ajutorul apei aflate in frunze prin autoconsum, lucru care provoaca si incretirea frunzelor la baza. In lipsa unor masuri urgente, radacina va putrezi si floarea va muri.

Udarea suta la suta corecta se face prin scufundare ghiveciului in apa. Se lasa scufundata aproximativ 3-5 minute. Apoi, vasul se lasa la scurs bine, eliminand apa care s-ar putea strange in farfurioara pe care sta asezata floarea in mod obisnuit. In caz contrar, poti gasi o orhidee putrezita.

Dupa aproximativ 10 minute, timp in care apa s-a scurs in totalitate, se poate duce la locul unde obisnuiesti sa o tii. Nu are nevoie de udare decat de cel mult o data la 7-10 zile (pe timp de vara) si cu mult mai rar iarna.

Recipientul in care sta floare trebuie sa fie neaparat transparent, sa ofere orhideei un drenaj foarte bun, o ventilatie adecvata la nivelul radacinilor si sa permita si patrunderea luminii.

Cum sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita

Orhidee putrezita
Orhidee putrezita

Cum sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita. Este bine sa-ti faci un obicei sa inspectezi  din cand in cand ghiveciul. Poti observa din timp ca are probleme si poti lua masuri urgente care sa o salveze.

Un semn clar ca radacinile au inceput sa putrezeasca este faptul ca isi schimba culoarea. La inceput poate fi vorba despre niste  pete umede si intunecate, un aspect filiform si vezi cum se scurge apa cand pui presiune pe radacina.

Daca te confrunti direct cu problema pe care, evident nu o mai poti preveni pentru ca deja exista, trebuie sa stii ca ai toate sansele sa o salvezi. Tot ce ai de facut este sa urmezi cativa pasi simpli.

Citeste si: Frunze lipicioase la orhidee. Cum sa combati si ce tratament sa aplici

In primul rand, trebuie sa scoti planta din ghiveci pe o masa curata sau orice spatiu il preferi, dar unde sa poti manevra usor planta. Dupa ce ai scos-o din ghiveci, indeparteaza cu grija substratul care exista printre radacini si inspecteaza cu atentie orhideea. Neaparat trebuie sa urmezi acesti pasi, doar asa poti sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita.

Cu ajutorul unei foarfece pe care ai sterilizat-o si care este si foarte bine ascutita (pentru a taia repede si usor), indeparteaza toate partile de radacina care sunt compromise. Pastreaza-le doar pe cele sanatoase. Le vei recunoste usor.

Radacinile sanatoase sunt tari si au suprafata neteda. Cu cat culoarea radacinii este mai deschisa cu atat planta este mai tanara. Prin cufundarea in apa, vor deveni verzi.

Radacini sanatoase la orhidee
Radacini sanatoase la orhidee

Radacinile batrane sunt gri sau maro. Cele putrezite au culoare inchisa, aspect filiform, pete intunecate si umede, iar cand sunt apasate, iese apa din ele. Taieturile radacinilor sunt prelucrate obligatoriu cu praf de carbune activat sau cu praf de scorțisoara. Doar asa inveti cum sa salvezi o orhidee cu radacina putrezita.

Urmatorul pas in salvarea orhideei este sa inmoi baza plantei intr-o solutie de Atonik (stimulator de crestere si fortificare care va ajuta planta sa formeze noi radacini). Recipientul in care statea floarea trebuie spalat bine si sters riguros dupa care umpli jumatate din el cu substrat proaspat.

Asezi cu grija planta ce tocmai a primit tratament si acoperi pana sus cu al doilea rand de strat de pamant special de orhidee. In aproximativ doua luni de zile ar trebui sa observi ca plantei i-au dat noi radacini si va fi si gata sa infloreasca.

Nu uita sa renunti la udatul in exces si foarte des si hidrateaza-o exact cum te-am sfatuit in randurile de mai sus.

Pentru a preveni eventualele infectii de care ar putea suferi orhideea, este bine sa stii ca exista un leac foarte eficient si natural. Un praf de scortioara combinat cu putin ulei de masline vor face adevarate minuni. Combinatia este ca un medicament cu efecte antifungice pentru orhidee!