Cand se planteaza rosiile in solar neincalzit si cum sa faci asta
Cand se planteaza rosiile in solar neincalzit si cum sa faci asta

Cand se planteaza rosiile in solar neincalzit si cum sa faci asta


Cand se planteaza rosiile in solar neincalzit. Afla care este perioada ideala pentru a planta rasadurile de rosii, cum sa faci asta in mod corect, ce temperatura trebuie sa aiba solul si la ce distanta trebuie sa le plantezi.

Cand se planteaza rosiile in solar neincalzit si cum sa faci asta – Cuprins:

Cand se planteaza rosiile in solar neincalzit

Cand se planteaza rosiile in solar neincalzit
Cand se planteaza rosiile in solar neincalzit

Daca si tu iei in considerare o productie de rosii la tine in gradina, ar trebui sa stii cand se planteaza rosiile in solar neincalzit. Nu de alta, dar daca temperaturile vor fi prea mici, risti sa nu obtii rezultatele dorite.

Inainte de toate, trebuie sa stii ca rasadurile de rosii (Solanum lycopersicum) au nevoie de o temperatura a solului de peste 10-12 grade Celsius, timp de 5-6 zile. Daca inca este prea frig, ar trebui sa astepti pana ce pamantul se incalzeste.

Conform expertilor, rasadurile de rosii se planteaza in solar in perioada 25 martie – 10 aprilie. Daca vei alege aceasta perioada, te asiguri ca obtii si o productie de rosii pe masura.

Citeste si: Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. Cum sa procedezi

Cei ce vor sa planteze rasaduri de rosii in gradina vor trebui sa aleaga perioada 25 aprilie – 15 mai. In acest fel, te asiguri ca temperatura solului va depasi 12 grade Celsius si rasafurile vor creste sanatoase si neafectate de temperaturile scazute.

De regula, in perioada 15-25 aprilie in zona sudica a tarii solul atinge temperatura de 12 grade Celsius. Daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi mai joase, va trebui sa faci asta cu 15-20 de zile mai tarziu.

Rasadurile de rosii au nevoie de aproximativ 55-60 de zile pentru a creste si a putea fi plantate. Asadar, ia in calcul aceasta perioada pentru a stii cand sa pui semintele in tavitele alveolare pentru a obtine rasadurile.

Cum sa plantezi rasadurile de rosii si la ce distanta

Plantare rasaduri de rosii
Plantare rasaduri de rosii

Acum ca stii cand se planteaza rosiile in solar neincalzit, ar trebui sa stii si la ce distante trebuie sa faci asta pentru a permite plantelor sa se dezvolte in mod corect.

Mai mentionam faptul ca poti cultiva rosii pe aceeasi suprafata de pamant doar o data la 4 ani. Ia in calcul acest ghid despre rotatia culturilor de legume pentru a intelege mai multe.

Totodata, pH-ul solului trebuie sa fie cuprins intre 5.5 si 6.8. In acest fel te asiguri ca plantele vor creste si se vor dezvolta in mod corect, iar productia nu va fi afectata.

Rasadurile de rosii se planteaza la o distanta de 30-40 de centimetri pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 70-80 cm.

Temperatura optima pentru ca rasadurile sa creasca in mod corect este de peste 20 de grade Celsius. Totusi, tine minte ca peste 26 de grade Celsius rasadurile de rosii pot fi afectate pentru ca nu se dezvolta corect in caldura excesiva, mai ales in prima parte a vietii.

Daca temepraturile exterioare cresc, tine minte ca trebuie sa  te ocupi si de aerisirea solarului. Gasesti aici un mic ghid despre aceasta operatiune si cum sa o faci ca la carte.