Rasaduri de rosii ofilite. Cum sa previi si care sunt cauzele
Rasaduri de rosii ofilite. Cum sa previi si care sunt cauzele

Rasaduri de rosii ofilite. Cum sa previi si care sunt cauzele


Rasaduri de rosii ofilite. Afla care sunt principalele cauze, dar si cum sa previi acest lucru. De ce se pot ofili rasadurile pe care le-ai plantat sau pe care tocmai le-ai cumparat, iata ce trebuie sa stii!

Rasaduri de rosii ofilite. Cum sa previi si care sunt cauzele – Cuprins:

Rasaduri de rosii ofilite. Cum sa previi si de ce se intampla asta

Rasaduri de rosii ofilite
Rasaduri de rosii ofilite

Rasaduri de rosii ofilite. Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, ar fi bine sa stii care pot fi cauzele. Nu de alta, dar trebuie sa stii cum sa actionezi pentru a mentine plantele sanatoase.

In primul rand, trebuie sa stii ca rasadurile de rosii (Solanum lycopersicum) se pot ofili din cauza unei cantitati prea mare de apa, asa ca mare atentie atunci cand le uzi. Prea multa apa inseamna ca radacinile pot putrezi, asa ca ar fi bine sa le uzi folosind cantitati mici de apa.

Desigur, lipsa apei poate constitui o alta problema. Pe scurt, asigura-te ca plantele primesc apa la timp, dar mai ales ca pamantul este tot timpul drenat pentru ca apa sa nu stagneze.

Si temperaturile sunt foarte importante pentru o crestere corecta a rasadurilor de rosii. Daca temperaturile sunt prea ridicate, rasadurile se vor ofili. Totusi, daca temperaturile sunt prea scazute, asta inseamna ca rasadurile vor creste destul de greu.

Mai mult, temperaturile prea ridicate pot face ca rasadurile sa creasca prea inalte si subtiri, iar asta inseamna ca o sa ai plante fragile care se pot rupe destul de usor. Este foarte important sa mentii o temperatura constanta de 22-26 grade Celsius in timpul zilei si de 16-20 de grade Celsius pe timpul noptii.

Rasaduri de tomate
Rasaduri de tomate

Nu uita nici de faptul ca plantele au nevoie de lumina. Daca o sa pui rasadurile intr-un loc unde lumina soarelui nu prea ajunge acestea pot deveni slabe si se pot ofili. Asadar, pune tavita alveolara intr-un loc unde rasadurile de rosii beneficiaza de lumina sau foloseste o lampa de crestere cu lumina artificiala.

Desigur, chiar daca respecti toti pasii de mai sus te pot lovi de ofilirea rasadurilor de rosii. Asta se poate intampla deoarece plantele pot avea anumite deficiente. Asigura-te ca folosesti ingrasaminte care sa contina azot, fosfor si potasiu.

Citeste si: Distanta de plantare a rosiilor. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

Daca inca nu stiai, azotul ajuta la dezvoltarea radacinilor, dar si a tulpinilor sau la formarea frunzelor. Pe de alta parte, fosforul ajuta plantele sa infloreasca si sa formeze fructe. Potasiul este responsabil pentru sanatatea generala a plantelor, dar si pentru un sistem radicular sanatos.

Rasadurile de rosii pot fi afectate si de anumite boli prevum putregaiul radacinilor sau fainare. Drept urmare, te vei lovi de rasaduri de rosii ofilite. Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca plantele cresc intr-un mediu sanatos si ca umiditatea nu este foarte ridicata.

La final, mentionam si problema daunatorilor. Rasadurile pot fi atacate de afide, musculite albe, tripsi sau paduchi ceea ce duce la ofilirea acestora. Daca ai observat acesti daunatori, asigura-te ca aplici tratamentele la timp!