Cand se seamana rosiile. Cum sa pregatesti semintele pentru plantare
Cand se seamana rosiile. Cum sa pregatesti semintele pentru plantare

Cand se seamana rosiile. Cum sa pregatesti semintele pentru plantare


Cand se seamana rosiile. Afla in ce perioada ar trebui sa pui semintele de rosii in pamant pentru a produce rasadurile, dar si cum sa le pregatesti pentru plantare. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa cultivi rosii la tine in gradina!

Cand se seamana rosiile. Cum sa pregatesti semintele pentru plantare – Cuprins:

Cand se seamana rosiile pentru a produce rasaduri

Cand se seamana rosiile
Cand se seamana rosiile

Daca si tu vrei sa stii cand se seamana rosiile pentru a produce rasaduri, afla ca perioada difera in functie de planurile tale de a le planta in gradina. Bineinteles, difera si in functie de prognoza meteo.

Expertii recomanda sa plantam semintele de rosii cu 6-8 saptamani inainte de a le planta in gradina. Desigur, temperaturile difera in functie de zona in care locuiesti.

Asadar, va trebui sa calculezi perioada in care urmeaza sa plantezi rasadurile si in functie de asta vei decide cand se seamana rosiile.

De regula, semintele de rosii se planteaza in lunile martie sau aprilie, iar pentru ca acestea sa germineze si sa se dezvolte in mod corect tine minte ca temperatura solului trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 20 grade Celsius.

Rasadurile de rosii pot fi plantate in gradina abia atunci cand temperatura solului va depasi 12 grade Celsius. Tine minte acest aspect si inainte de a le planta verifica temperatura pamantului din gradina.

Cum sa pregatesti semintele de rosii pentru plantare

Plantarea semintelor de rosii
Plantarea semintelor de rosii

Acum ca stii cand se seamana rosiile, ar trebui sa stii si cum sa pregatesti semintele pentru plantare. Nu de alta, dar acestea trebuie dezinfectate pentru a te asigura ca rasadurile nu vor fi afectate de boli.

Asadar, primul pas va fi sa dezinfectezi semintele de rosii cu o solutie de permanganat de potasiu. Semintele se pun in solutie timp de 20-30 de minute, dupa care se clatesc cu apa si se pun la uscat pe un prosop de hartie sau tifon.

Dupa aceea, semintele se pun in pamantul din tavitele alveolare. O alternativa este sa pui semintele invelite intr-un servetel umed si apoi intr-o punga de plastic, iar dupa 3-5 zile sa le plantezi deja incoltite. Astfel, le vei elimina din start pe cele seci.

Nu uita nici de faptul ca tavita alveolara trebuie dezinfectata inainte de a pune pamantul si semintele. Mai mult, asigura-te ca aceasta are gauri pentru a permite excesului de apa sa se scurga.

Citeste si: Tratament pentru caderea rasadurilor. Cum sa protejezi plantele

Semintele de rosii (Solanum lycopersicum) se planteaza la o distanta de 1 cm una fata de cealalta, iar dupa aceea se vor uda folosind un recipient cu pulverizator. Este indicat sa folosesti pulverizatorul pentru a te asigura ca nu muti semintele din locul in care au fost plantate.

Temperatura optima pentru ca semintele de rosii sa germineze este cuprinsa intre 24 si 26 de grade Celsius. Cu cat temperatura scade, cu atat va dura mai mult ca semintele sa dea nastere rasadurilor.

Este indicat sa acoperi tava de rasaduri cu o folie alimentara din plastic, insa tine minte ca aceasta va trebui aerisita in fiecare zi. Folia trebuie ridicata pentru a impiedica dezvoltarea mucegaiului si se va indeparta complet cand plantele au inceput sa rasara.

Dupa ce plantele au rasarit, temperatura va trebui redusa la 18-20 de grade Celsius pe timpul zile si la 15 grade Celsius pe timpul noptii. Mentine aceste temperaturi timp de 2-3 zile pentru ca plantele sa isi dezvolte radacinile in mod corect.