Cum sa faci rotatia culturilor de legume
Cum sa faci rotatia culturilor de legume

Cum sa faci rotatia culturilor de legume in gradina ta


Cum sa faci rotatia culturilor de legume. Cei ce vor o afacere in domeniul agriculturii, ar fi bine sa stie ce trebuie sa faca pentru a obtine rezultate mai bune. In acelasi timp, costurile trebuie tinute sub control.

Care sunt beneficiile rotatiei culturilor?

Rotatia culturilor de legume
Rotatia culturilor de legume

In primul rand, trebuie sa stii ca rotatia culturilor se face pentru ca a maximiza productia si pentru a lupta impotriva daunatorilor.

Aceasta metoda este extrem de benefica intrucat este o metoda naturala in a lupta contra daunatorilor, dar in acelasi timp iti reduce si cheltuielile.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

Astfel, nu o sa mai fii nevoit sa folosesti erbicide, insectofungicide sau ingrasaminte si vei economisi mai mult bani. Totusi, pentru a face acest lucru trebuie sa respecti niste reguli de rotatie a culturilor.

Cum sa faci rotatia culturilor de legume. Trebuie sa mai stii ca unele culturi de legume iau multi nutrienti din pamant, iar aici amintim rosiile, broccoli, varza, vinetele sau salata.

De asemenea, exista culturi care nu au nevoie de foarte multi nutrienti din pamant, iar aici vorbim despre usturoi, ceapa, ardei gras, cartofi, ridichi sau cartofi dulci.

Salata, varza si spanacul, adica plantele cu frunze au nevoie de azot pentru a se dezvolta. In acelasi timp, fasolea si mazarea vor acumula azotul din aer, iar acesta va fi eliberat in sol. Tocmai din acest motiv este indicat sa rotesti aceste legume, pentru a avea culturi reusite.

Cum sa faci rotatia culturilor de legume

Cum sa faci rotatia culturilor de legume
Cum sa faci rotatia culturilor de legume

Daca te-ai hotarat sa folosesti si tu aceasta metoda, iti recomandam sa o incerci pe o perioada de 3 ani. In primul an, poti cultiva salata, spanac si alte legume varzoase precum broccoli, conopida sau varza de Bruxelles.

In al doilea an, poti cultiva morcovi, cartofi, napi sau pastarnac. In al treilea an poti cultiva rosii, ardei, vinete, castraveti si dovlecei.

Citeste si: Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Iata cum sa o aplici!

Totodata, poti alege ca in primul an sa cultici solanacee, adica rosii, ardei sau vinete. Dupa aceea, in al doilea an ar fi bine sa cultivi legume de frunze, iar in cel de-al treilea an sa cultivi radacinoase si lucerna sau leguminoase in cel de-al patrulea an.

Mai mult, poti incerca rotatia culturilor de legume in acelasi an. In lunile noiembrie-aprilie se cultiva salata, spanac sau ceapa verde, iar in perioada aprilie-iulie sa cultivi rosiile timpurii. In perioada august-septembrie ar trebui sa cultivi spanac.

Mai poti incerca sa cultivi cartofi timpurii in perioada martie-iulie, dupa aceea sa cultivi varza de toamna (iulie-noiembrie).

Mazarea ori fasolea verde pot fi cultivate in perioada martie-iulie, iar in perioada iulie-octombrie poti incerca sa cultivi castraveti sau varza de toamna in perioada iulie-noiembrie.

Chiar daca nu ai o gradina pe o suprafata mare, tot poti incerc rotatia culturilor de legume. Pur si simplu trebuie sa obtii trei sau patru suprafete in care cultivi legume diferite.