Cum sa folosesti zeama bordeleza si cum se aplica
Cum sa folosesti zeama bordeleza si cum se aplica

Cum sa folosesti zeama bordeleza si cum se aplica


Cum sa folosesti zeama bordeleza pentru a combate daunatorii plantelor din gradina ta? Afla cum se foloseste corect si ce boli poate preveni! Ce trebuie sa stii, daca si tu vrei sa folosesti aceasta solutie in gradina ta.

Ce este si cum sa folosesti zeama bordeleza

Sulfat de cupru
Sulfat de cupru

Daca inca nu stiai, o sa iti explicam ce este zeama bordeleza si ce trebuie sa stii despre aceasta solutie ce poate fi folosita in gradina. Zeama bordeleza este leacul folosit din batrani pentru a combate daunatorii plantelor din gradina. Se crede ca solutia a fost utilizata cu mult inainte de vremea bunicilor nostri si ca si-a dovedit eficienta inca de acum 200 de ani.

Este un fungicid cupric ce contine in proportie de 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat. Fiind un fungicid de contact, patrunde in tesutul plantelor. Cuprul intareste sistemul natural de aparare al plantei si are efect antiseptic.

Compozitia face minuni impotriva daunatorilor pomilor, vitei de vie, legumelor si fructelor. Trebuie sa stii ca este perfect compatibila cu majoritatea insecto-fungicidelor, dar ca se poate folosi doar ca metoda de preventie. In acest sens, se foloseste cu maxima eficienta pentru a preveni o serie de boli printre care se numara: bacteriozele, monilioza, mana, alternarioza.

Ai grija sa nu amesteci zeama bordeleza cu alte pesticide. In cele mai multe cazuri, nu suporta amestecuri. Zeama bordeleza este total ineficienta impotriva fainarii, indiferent de momentul aplicarii.

Trebuie sa stii si ca este un produs sigur pentru mediul inconjurator, fiind acceptata si in culturile ecologice pentru ca este obtinuta din minerale naturale.

Cum se aplica solutia

Livada tratata cu zeama bordeleza
Livada tratata cu zeama bordeleza

Agricultorii cu experienta folosesc zeama bordeleza la final de iarna sau in primele zile de primavara, inainte de aparitia mugurilor. Este practic acea perioada din an cand bolile plantelor incep sa se dezvolte, instalarea lor fiind ajutata de caldura si umezeala. Asadar, mare atentie cand folosesti zeama bordeleza pentru tratamentele aplicate in gradina!

Daca nu ai utilizat solutia in perioada mentionata, o poti face si toamna, dupa caderea frunzelor. Aplicata in acest moment, va impiedica supravietuirea bolilor peste iarna. Pentru rezultate bune, este bine sa aduni mai intai frunzele de pe jos si apoi sa stropeste plantele cu solutie.

Zeama bordeleza este usor de aplicat, asa ca nu trebuie sa fii un expert ale gradinaritului. Pentru a obtine efect maxim, este necesar sa acorzi atentie nu doar perioadei cand stropesti plantele ci si cum faci acest lucru. Toate plantele trebuie sa fie acoperite uniform  cu zeama. Fiind micronizat, produsul formeaza imediat o suspensie perfect stabila, care adera excelent pe frunze.

Pentru eficienta maxima, plantele trebuie, practic, imbaiate cu zeama tamaduitoare. Deci, aplica din abundenta cu un pulverizator care genereaza particule cat mai fine.

Pentru a obtine efectul scontat, este bine sa ai in vedere sa pulverizezi solutia pe plante chiar in ziua in care a fost preparata.

Daca vrei sa folosesti zeama la pomii fructiferi, este indicat sa-i stropesti dupa caderea frunzelor si inainte ca mugurii sa se umfle. Perioada cea mai buna pentru a preveni aparitia daunatorilor prin stropire cu zeama bordeleza se face primavara, imediat dupa toaletarea ramurilor.

Cum sa aplici zeama bordeleza
Cum sa aplici zeama bordeleza

In cazul vitei de vie, stropirea se face in luna iulie, dupa ce lastarul si fructul s-au format. Este bine sa ai in vedere ca poate schimba aroma strugurilor de Tamaioasa romaneasca, daca se mai aplica tratamente dupa sfarsitul lunii mai. Mare atentie in ce perioade aplici tratamentele!

In cazul legumelor, solutia trebuie aplicata dupa ce fructele sunt formate, dar nu trebuie asteptat pana acestea se coc. Astfel, este indicat ca stropirea sa inceapa in mai. Ai in vederea ca din momentul cand ai stropit legumele si pana la recoltare sa treaca 3-4 saptamani.

Ce concentratie trebuie sa aiba zeama bordeleza

Zeama bordeleza aplicata pe cires
Zeama bordeleza aplicata pe cires

Ai mare grija si la concentratie, pentru ca este deosebit de importanta si poti provoca mai multe probleme. Sub nicio forma nu trebuie sa aplici legumelor o concentratie mai mare de 1% pentru ca risti sa arzi plantele. Solutia este activa pentru aproximativ doua saptamani dupa aplicare.

Dupa acest moment, vei observa pe plante o pelicula de culoare albastra. Timpul sigur de asteptare dupa aplicarea tratamentului de preventie a daunatorilor este de cel putin 10 zile, maximum 15.

Exista cazuri cand culoarea ramane si dupa ce se scurg cele 15 zile. Nu-ti face probleme: fructele si legumele pot fi consumate fara riscuri pentru sanatate! Zeama bordeleza nu patrunde in fructe si legume si poate fi indepartata prin spalare.

De asemenea, ca sa nu produci daune solului, poluandu-l, este recomandat sa folosesti undeva intre maxim 2 si 6 kg de cupru/hectar pe an.

Citeste si: Cum sa prepari zeama bordeleza si cand sa o folosesti

Inainte de a te apuca de treaba, echipeaza-te corespunzator. Pentru ca solutia poate provoca iritatii grave, in contact cu pielea si ochii, trebuie sa porti manusi, masca, ochelari si cizme de cauciuc.

Inainte de pulverizarea pe plante, agita bine solutia! Doar asa te vei asigura ca o sa aplici zeama bordeleza in mod corect.

Procedura se executa dis-de-dimineata, intr-o zi fara vant, pentru ca zeama bordeleza sa se usuce pana cand soarele va bate direct pe suprafata tratata.

Solutia o poti cumpara gata preparata din magazinele de profil sau o poti pregati chiar tu, la tine in gospodarie, folosind amestec format din sulfat de cupru, var stins si apa, concentratia fiind variabila in functie de perioada de aplicare.

Astfel, concentratia in timpul perioadei de vegetatie va fi de 0,5%, iar in timpul perioadei de repaus, va fi de circa 1-2%. La o concentratie de 1%, ai nevoie de 1 kg de sulfat de cupru amestecat cu 50 l de apa si de 1 kg de var stins amestecat cu 50 l de apa.