Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. Cum sa procedezi
Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. Cum sa procedezi

Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. Cum sa procedezi


Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. Afla cum sa procedezi pentru a evita alungirea rasadurilor de tomate si ce produse este recomandat sa utilizezi. Iata ce trebuie sa stii!

Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. Cum sa procedezi – Cuprins:

De ce se alungesc rasadurile de tomate

Alungirea rasadurilor de tomate
Alungirea rasadurilor de tomate

Inainte de a vorbi despre un tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii, ar trebui sa stii si de ce se intampla acest lucru.

Ei bine, alungirea rasadurilor reprezinta o accelerare a procesului de crestere a plantelor si poate fi cauzata de hormoni de crestere, factori de mediu sau lucrari tehnologice.

Principala cauza pentru care rasadurile se alungesc este lumina. Plantele nu au lumina suficienta si astfel se vor alungi catre zonele mai luminoase. Asadar, mare atentie la spatiile pe care le folosesti pentru a tine rasadurile.

Temperatura este un alt factor ce poate duce la alungirea rasadurilor pentru ca tomatele (Solanum lycopersicum) au nevoie de o temperatura constanta cuprinsa intre 16-20 de grade Celsius pe timpul noptii si de 24-26 de grade Celsius pe timpul zilei. Daca temperaturile nu sunt cuprinse intre aceste valori, este posibil sa apara fenomenul de alungire.

Totodata, va trebui sa ai grija si la cantitatea de apa pe care o administrezi rasadurilor. Daca rasadurile au multa apa si temperatura pe timpul noptii este ridicata, acesti factori duc la alungirea plantelor.

Mare atentie si la cantitatea de azot pe care o folosesti pentru rasaduri. Daca folosesti o cantitate prea mare de ingrasamant, rasadurile se vor alungi.

Alungirea rasadurilor poate fi cauzata si de intarzierea operatiunilor tehnologice, precum repicatul sau raritul. In cazul in care nu le efectuezi la timp, plantele se vor rupe sau vor deveni fragile.

Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. Cum sa procedezi in acest caz

Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii
Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii

Tratament pentru ingrosarea rasadurilor de rosii. In primul rand, daca ai cultiva rasadurile in tavite speciale, ar trebui sa stii ca cel mai bun loc este langa o fereastra orientata inspre Sud.

Mai mult, poti forta ingrosarea rasadurilor de tomate daca le plasezi intr-un curent de aer. Explicatia este simpla: planta va crede ca creste intr-un mediu cu vant mai puternic, asa ca va elibera substante chimice pentru a ingrosa tulpina pentru a rezista mai bine.

Citeste si: Cum sa combati caderea plantutelor la tomate. Cauze si tratamente

Repicarea rasadurilor este o alta metoda benefica pentru a ajuta rasadurile sa se ingroase. Practic, fiecare rasad se va muta intr-un singur ghiveci unde va beneficia de mai mult spatiu, mai multi nutrienti si mai multa lumina.

Cand temperaturile exterioare au crescut, rasadurile pot fi scoase afara timp de cateva ore pe zi. In acest fel, vor fi expuse la vant, dar si la alte temperaturi, iar acesti factori le vor forta sa devina mai puternice.

Bineinteles, va fi nevoie si de o fertilizare a rasadurilor. Poti folosi ingrasaminte naturale precum mranita sau produse precum Cycogan 400. Pentru cei ce nu stiu, Cycogan 400 este un regulator de crestere care se va absorbi rapid in plante si care va actiona asupra taliei plantelor.