Boli la rasaduri de rosii. Cum sa le identifici si ce tratamente trebuie sa faci
Boli la rasaduri de rosii. Cum sa le identifici si ce tratamente trebuie sa faci

Boli la rasaduri de rosii. Cum sa le identifici si ce tratamente trebuie sa faci


Boli la rasaduri de rosii. Afla cum sa le identifici, care sunt bolile care afecteaza de obicei rasadurile de tomate, dar mai ales ce tratamente trebuie sa aplici pentru a le mentine sanatoase si pentru a nu le afecta cresterea. Ce trebuie sa stii!

Boli la rasaduri de rosii. Cum sa le identifici si ce tratamente trebuie sa faci – Cuprins:

Cum sa previi aparitia bolilor

Rasaduri de tomate
Rasaduri de tomate

Inainte de a iti vorbi despre boli la rasaduri de rosii, ar trebui sa stii ca de multe ori rasadurile de tomate se pot imbolnavi din cauza noastra. Semintele de proasta calitate sau infectate, uneltele de lucru sau tavitele alveolare ori substratul folosit pot fi principalele cauze ale bolilor.

Tocmai de aceea, este foarte important sa te ocupi de dezinfectarea semintelor sau folosirea unui pamant de calitate.

Daca inca nu stiai, semintele de rosii pot fi dezinfectate intr-o solutie de permanganat de potasiu in care se pun timp de 20-30 de minute, dupa care se lasa la uscat. Abia dupa aceea le poti planta si te asiguri ca acestea au fost dezinfectate.

Legat de calitatea substratului, este indicat sa folosesti unul gata preparat, care a fost dezinfectat inainte. Ar fi bine sa nu folosesti pamant din ghivecele de flori sau direct din gradina, asa ca poti cumpara unul din magazinele de specialitate.

Totodata, bine minte ca rasadurile nu trebuie expuse la fluctuatii de temperatura, curenti de aer, fertilizare excesiva cu azot, deficiente de nutrienti sau exces de apa ori lipsa acesteia.

Boli la rasaduri de rosii. Care sunt acestea si cum sa le tratezi

Boli la rasaduri de rosii
Boli la rasaduri de rosii

Boli la rasaduri de rosii. In primul rand, trebuie sa stii ca bolile rasadurilor de tomate sunt cauzate de bacterii sau ciuperci ori anumite virusuri.

Poate cea mai intalnita boala la rasadurile de rosii este caderea plantutelor. Aceasta este cauzata de ciuperca Pythium ultimum care afecteaza partea inferioara a tulpinii, ceea ce duce la caderea rasadurilor.

Practic, pe tulpini vei observa pete de culoare inchisa care pe masura ce se dezvolta va duce la moartea rasadurilor. Mai poti observa si pete de culoare galbena pe frunze, insa aceasta ciuperca poate ataca si radacinile rasadurilor.

Caderea plantutelor poate fi cauzata de umiditatea ridicata (peste 90%), de temperaturi cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius, dar si de un subtrat cu pH acid ori absenta luminii.

Pentru a preveni aceasta boala la rasadurile de tomate este indicat sa aplici un tratament cu Merpan, Previcur Energy, Beltanol sau Proplant.

Mana tomatelor
Mana tomatelor

Mana tomatelor se regaseste pe aceasta lista cu boli la rasaduri de rosii. Cauza aparitiei o reprezinta ciuperca Phytophthora infestans.

Aceasta ciuperca poate afecta radacinile rasadurilor, dar poate fi recunoscuta destul de usor datorita petelor de culoare verde spre galben care apar pe frunze. Pe masura ce boala evolueaza, petele se brunifica si vor fi acoperite de un puf de culoare alba.

De regula, aceasta boala apare in solarii din cauza diferentelor de temperatura dintre zi si noapte. Umiditatea ridicata de peste 80% si temperaturile ridicate sunt principalii factori care duc la aparitia acestei boli.

Ca si tratamente, poti folosi Cabrio Top sau Acrobat MZ 69 WG. Totusi, poti preveni aparitia bolii prin aerisirea corespunzatare a solarului, prin dezinfectarea solului sau prin mentinerea unei temperaturi constante de peste 20 grade Celsius.

Boli la rasaduri de rosii - Fuzarioza
Boli la rasaduri de rosii – Fuzarioza

Fuzarioza este o alta boala ce poate afecta rasadurile de rosii si este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporium. Rasadurile afectate prezinta frunze galbene, dar in acelasi timp boala poate afecta si sistemul vascular al plantelor sau radacinile.

Poti preveni aparitia acestei boli prin folosirea unui pamant de calitate, insa mare atentie la cantitatea de apa pe care o folosesti. Umiditatea ridicata ajuta boala sa evolueze.

Fuzarioza se dezvolta rapid in solurile care sunt bogate in azot, insa au un nivel de redus de potasiu. Odata afectate, rasadurile nu se mai dezvolta si cresterea este incetinita.

Poti preveni aparitia bolii folosind Nemasol 510 sau un alt dezinfectant pentru sol, Alcaplant pentru a furniza calciu sau Sal-Wax pentru a neutraliza sarurile toxice din pamant.

Ca si tratamente, poti folosi Topsin M70, Dithane M-45 sau Mirage F-0.5%. Tine minte ca boala se trateaza destul de greu asa ca este indicat sa folosesti soiuri de rosii rezistente.

Patarea alba la tomate
Patarea alba la tomate

Patarea alba la tomate este o alta boala ce afecteaza rasadurile de rosii. Cauza o reprezinta ciuperca Septoria lycopersici si principalele semne sunt aparitia petelor de culoare maro pe frunze sau tulpini. Pe masura ce boala evolueaza petele vor deveni alibicioase. 

Principalele cauze pentru aparitia bolii la rasadurile de tomate o reprezinta umiditatea ridicata, apa in exces, temperaturile de peste 20 grade Celsius si lipsa circulatiei aerului.

Ca si tratamente, poti folosi Cabrio Top sau Polyfram DF. Este foarte important totusi sa folosesti seminte sanatoase, sa le dezinfectezi inainte de plantare.

Citeste si: Cum sa ai rasaduri sanatoase pentru viitoare plante viguroase. Reguli esentiale

Rasadurile de tomate pot fi afectate si de putregaiul cenusiu sau putregaiul radacinilor. Poti recunoaste prezenta putregaiului cenusiu prin aparitia petelor de culoare verde-galbuie la nivelul frunzelor, acoperite de un puf de culoare cenusie.

Putregaiul radacinilor va afecta sistemul radicular al plantelor, ceea ce inseamna ca va fi afectata cresterea acestora, iar pe tulpini vor aparea pete de culoare inchisa.

Ca si tratamente, poti folosi Ortiva Top, Teldor 500 SC sau Switch 62.5 WG. Un fungicid biologic de origine naturala este Taegro.