Aerisire solar. Cum sa o faci in mod corect pentru a nu afecta plantele
Aerisire solar. Cum sa o faci in mod corect pentru a nu afecta plantele

Aerisire solar. Cum sa o faci in mod corect pentru a nu afecta plantele


Aerisire solar. Iata cum sa faci aerisirea solarului in mod corect, pentru a nu afecta legumele pe care le cultivi. Trebuie sa stii cand se aeriseste solarul, care este perioada in care se aplica aceasta metoda, dar si cand trebuie sa mentii temperatura.

Cum trebuie sa procedezi cand vine primavara

Aerisire solar primavara
Aerisire solar primavara

Aerisire solar. Inainte de toate, ar trebui sa vorbim si cum sa procedezi atunci cand vine primavara. Ei bine, trebuie sa stii ca la inceputul sezonului, solariile se mentin inchise, pentru ca este nevoie de caldura acumulata la interior pentru ca rasadurile plantate sa se dezvolte in mod corect.

Temperatura exterioara poate ajunge la 5 grade Celsius sau chiar mai mica, asa ca va fi necesar sa tii solarul inchis pentru a putea mentine caldura acumulata.

Temperatura din interiorul solarului trebuie sa fie cu aproximativ 10 grade Celsius mai mare ca cea din exterior.

Citeste si: Aerarea gazonului. Cum sa o faci corect, ce este si cand este necesara

Totusi, atunci cand temperaturile din interiorul solariilor depasesc 25 de grade Celsius si este in continua crestere, va fi necesar sa faci aerisirea.

Mare atentie, acesta trebuie facuta in jurul orei 10-11 si doar atunci cand este soare. Doar asa te asiguri ca faci o aerisire corecta a unui solar.

Mai mult, aerisirea se face pe la capete, nu prin lateral, pentru a nu pierde chiar atat de multa caldura esentiala pentru plantele pe care le cultivi.

Daca folosesti ingrasamant organic, care degaja dioxid de carbon si amoniac, atunci va trebui sa faci aerisirea doar atunci cand este nor. Mare atentie, monitorizeaza temperatura de la interior, pentru a inchide acele „guri” de aerisire.

Dupa cum spuneam, daca temperatura de la interior depaseste 25 de grade Celsius, va trebui sa faci aerisirea intre orele 10 si 16.

Nu lasa solarul sa se aeriseasca mai mult, deoarece pana cand soarele va apune este necesar sa se acumuleze un plus de caldura. Nu uita ca pe timpul noptii temperaturile scad destul de mult si pe perioada primaverii.

Aerisire solar. Cum sa o faci pe perioada verii

Cum sa aerisesti solarul vara
Cum sa aerisesti solarul vara

Cand vine vara, lucrurile sunt mult mai simple. Din luna iunie, temperaturile nu mai coboara sub limita de 20 de grade Celsius, asa ca aerisirea solarului se face in permanenta. Solarul se lasa deschis pe timpul zilei, insa si pe timpul noptii.

Totodata, va trebui sa aerisesti solariile si prin laterale, asa ca este necesar sa ridici poalele solarului pentru ca legumele tale sa se poata dezvolta in mod corect.

Citeste si: Cum sa tratezi rosiile folosind o solutie bio cu gainat, urzici si drojdie

Nu uita ca pot aparea si riscurile de boala, deoarece umiditatea devine extrem de mare, asa ca va fi necesar sa iti protejezi plantele si sa le tii sanatoase.

In zilele caniculare, atunci cand temperaturile depasesc 30 de grade Celsiu, poti face aerisirea solarului si prin acoperis. Totusi, in cazul in care nu se poate, va trebui sa ridici mai sus poalele solarului.

Aerisirea solarului atunci cand vine toamna

Aerisire solar toamna
Aerisire solar toamna

Aerisire solar. Atunci cand vine toamna, lucrurile stau invers. Astfel, temperaturile incep sa scad, asa ca va trebui sa inchizi iarasi solarul si sa faci aerisirea doar la capete. Adica exact cum ai procedat pe perioada primaverii.

Cand temperaturile vor scadea sub 20 de grade Celsius pe timpul noptii, va trebui sa inchizi solarul pentru ca frigul ar putea afecta legumele pe care inca le mai ai.

Citeste si: Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina

Atunci cand ploua, bate vantul si este frig, solarul se va tine inchis in permanenta. Temperatura o sa scada si la interiorul solarului, asa ca nu te mai sfatuim sa aerisesti in permanenta.

Totusi, atunci cand vorbim despre temperaturi foarte mari pentru lunile septembrie sau octombrie, aerisirea se va face in mod regulat. Daca bate vantul, te sfatuim sa faci aerisirea prin usa opusa celei din care vin curentii de aer.