Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit
Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit

Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit


Afacere cu plante medicinale. Tratamentele pe baza de plante sunt cautate din ce in ce mai mult. Nu recomandam sa optati 100% pentru aceasta varianta, cel putin nu fara acordul unui medic.

Din cand in cand, o infuzie de plante este mai mult decat binevenita. Acum, plantele medicinale iti pot aduce si alte beneficii…cum ar fi… un profit mai mare sau mai mic.

Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit – Cuprins:

Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si ce investitii trebuie sa faci

Este important sa stii ca Romania are o clima care permite acomodarea acestor plante in orice zona si, chiar daca pentru inceput se recomanda cultivarea pe o suprafata mai mica.

In timp, mica ta afacere poate deveni una dezvoltata, cu un profit pe masura. Iata care sunt cele mai cautate plante si de pe urma carora chiar poti face bani.

Afacere cu plante medicinale. Flori de echinacea
Flori de echinacea

Afacere cu plante medicinale. Echinacea a fost aclimatizata la noi in tara si se simte destul de bine. Multi spun ca ar avea un rol important in sustinerea imunitatii, mai ales in sezonul rece.

Planta este originara din America de Norsd si se simte foarte bine intr-un sol nisipos, dar fertil.

E nevoie de o investitie, pentru ca un rasad se obtine din aproximativ 5 seminte – da, nu vor germina chiar toate, iar pentru 1.000 de metri patrati, ca sa scoti profit, ar trebui sa plantezi undeva in jur de 5.000 de rasaduri.

Citeste si: Udarea plantelor noi. Cum sa o faci si cat de des trebuie

Inainte de a renunta la idee iti spun ca de pe urma acestor 5.000 de rasaduri poti obtine un profit frumusel inca din primul an, adica undeva la 10.000 de lei, iar in al doilea an, veniturile s-ar putea dubla.

Asta si pentru ca echinacea nu are daunatori si, din acest motiv, nu implica alte costuri suplimentare pe langa achizitionarea semintelor sau a rasadurilor.

Tot ce trebuie sa faci pentru a-i asigura cele mai bune conditii de trai, si inca unul bio, este sa smulgi buruienile cu mana ta… sau a altora… dar, manual… ai prins ideea.

Cultura de rozmarin
Cultura de rozmarin

Rozmarinul este minunat pe cartofii gatiti la cuptor si i-ar sta bine si in gradina ta. Este o planta aromata pe care o folosim atat in bucatarie precum si in tratarea unor problem dermatologice. Poate fi inceputul pentru o afacere cu plante medicinale!

Acesta poate fi plantat primavera si/sau toamna si are nevoie de un teren cu multi nutrient. In plus, ii place lumina, asa ca daca vrei sa il pui in gradina ta, asigura-te ca este rasfatata de razele soarelui.

E o afacere care poate creste in timp, daca iti doresti asta. Daca nu, poti cultiva rozmarin doar pentru consumul propriu. Daca iti place aroma lui puternica.

Afacere cu plante medicinale. Cultura de lavanda
Cultura de lavanda

Afacere cu plante medicinale. Lavanda era la mare cautare acum cativa ani si o gaseam in diferite forme si preparate la targurile in aer liber. Fie ca era stransa buchetel, fie ambalata in saculeti sau preparata ca tinctura sau crema, lavanda era peste tot.

Este si motivul pentru care planta cu flori mov iti poate rotunji veniturile bine de tot. Inainte de a te entuziasma iti spun ca nu doar profitul pe care ti-l poate aduce este mare, ci si costurile.

Ca sa plantezi lavanda pe un hectar ai nevoie de aproximativ 40.000 de lei, din care vreo 30.000 doar pentru butasii plantei. Restul de bani se duc pe pregatirea terenului, plantarea si intretinerea ulterioara a solului.

Trebuie sa mai stii ca aceasta investitie nu este amortizata din primul an, ci abia din al doilea. Asadar, lavanda este mai degraba pentru cei care au deja suficienti bani pentru a-si permite o astfel de afacere.

Afacere cu plante medicinale. Ricin
Ricin

Ricinul are si el nevoie de un sol bogat in nutrient si foarte fertil pentru a se putea dezvolta cat mai bine.

Afacere cu plante medicinale. Daca terenul tau nu indeplineste aceste conditii si vrei neaparat sa infiintezi o cultura de ricin, atunci trebuie sa iei in calcul costurile cu ingrasamantul, eventual natural, si cu irigarea corespunzatoare a terenului.

Nici ricinul in sine nu este tocmai ieftin. Un kilogram de seminte incepe pe la aproximativ 80 de lei si poate ajunge la 130 de lei – daca sunt seminte mai de soi.

Citeste si: Cultivare rubarba. Cum sa cresti aceasta planta

Nu asta ar fi problema… 130 de lei nu e o suma fabuloasa. Doar ca, daca vrei sa traiesti de pe urma culturii de ricin, vei dori sa plantezi o suprafata de cel putin un hectar si pentru asta ai nevoie de vreo 25 de kilograme de seminte.

O cultura profitabila de ricin poate fi infiintata si pe un teren cu o suprafata de un hectar. Totusi, pentru dezvoltarea corecta a plantei, vom avea nevoie de sol fertil, bogat in nutrienti. In cazul in care solul nu este tocmai bogat, va trebui sa ajutam cultura cu ingrasamant si prin irigare.

In cazul ricinului, cel mai mare cost este reprezentat de samanta. In medie, costul pe kilogram variaza intre 80 si 130 de lei, in functie de soiul ales, iar pentru o cultura de un hectar vom avea nevoie de circa 25 de kilograme. Asta inseamna vreo 3.250 de lei semintele.