Cum sa accesezi fonduri europene daca vrei sa-ti deschizi o afacere sau ai una deja
Cum sa accesezi fonduri europene daca vrei sa-ti deschizi o afacere sau ai una deja

Cum sa accesezi fonduri europene daca vrei sa-ti deschizi o afacere sau ai una deja


Daca vrei sa-ti deschizi o afacere sau ai una deja si esti in cautare de fonduri, o sa iti explicam ce trebuie sa faci pentru a accesa bani de la Uniunea Europeana. Iata cum sa accesezi fonduri europene pentru afacerea ta.

Ce sunt fondurile europene?

Mai intai, haideti sa lamurim ce sunt exact fondurile europene si de unde vin acesti bani. Ei bine, fondurile europene sunt instrumentele de finantare nerambursabile care sunt alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a reduce decalajele de dezvoltare economica, dar si sociala, dintre acestea.

In Romania, Fondurile Europene Structurale si de Investitii (Fondurile ESI) reprezinta principala sursa de finantare a Programelor Operationale care au ca obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economica si sociala la nivel national.

Fondurile ESI includ urmatoarele:

  • Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)
  • Fondul Social European (FSE)
  • Fondul de Coeziune (FC)
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR)
  • Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM)

Conform Ministerului Fondurilor Europene, dezvoltarea agriculturii se poate finanta si prin plati directe care sunt suportate de Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA).

Ce afaceri se pot finanta din fonduri europene?

Trebuie sa stiti ca nu orice afaceri se pot finanta din fonduri europene, asa ca Uniunea Europeana a stabilit anumite prioritati clare in ceea ce priveste investitiile finantate cu ajutorul acestor bani.

Iata ce afaceri se pot finanta din fonduri europene:

  • Dezvoltarea IMM-urilor si cresterea competitivitatii mediului de afaceri
  • Investitii in agricultura si dezvoltare rurala
  • Investitii in acvacultura, in cresterea productivitătii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu, in infrastructura specifica
  • Investitii in infrastructura (transporturi, retele de apa potabila si canalizare,
  • Investitii in managementul deseurilor, sanatate, educatie, turism, patrimoniu cultural, eficienta energetica si energie regenerabila
  • Investitii
  • Investitii in cercetare, dezvoltare si inovare in domenii prioritare pentru Romania, precum si din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor
  • Investitii in capitalul uman, prin activitati de formare sau reconversie profesionala, servicii sociale
  • Infiintarea de locuri de munca, promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei si a discriminarii
  • Cooperarea teritoriala intre regiunile UE in domeniul cercetarii, mediului, transporturilor, educatiei, energiei, sanatatii, securitatii si formarii
  • Consolidarea si dezvoltarea administratiei publice centrale si locale prin realizarea de investitii specifice
  • Consolidarea capacitatii administrative a beneficiarilor in vederea pregatirii si implementarii proiectelor finantate din FESI

Cine poate accesa fonduri europene in Romania?

Ei bine, trebuie sa stii ca fondurile europene pentru agricultura pot fi obtinute de fermierii care isi fiscalizeaza activitatea, asa ca trebuie sa fii platitor de taxe si impozite pentru a le putea accesa.

Pe scurt, fondurile pot fi accesate de fermierii care au un PFA, de cooperative agricole si societati cooperative agricole sau de grupuri de producatori. Afla si cum poti sa cultivi lavanda si sa obtii profit de pe urma ei!

Daca vrei sa obtii fonduri pentru partea de infrastructura locala, precum irigatiile, beneficiarii pot fi organizatii sau federarii ale utilizatorilor de apa, care sunt constituite din proprietarii sau utilizatorii de terenuri agricole.

Fondurile europene pentru afaceri non-agricole care se desfasoara in mediul rural, se pot accesa de catre fermieri sau membrii ai unei gospodarii agricole din mediul rural (care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati non-agricole pentru prima data), de micro-intreprinderi, intreprinderi mici din spatiul rural (activitati pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii pentru obtinerea fondurilor europene), micro-interprinderi si intreprinderi mici care au fost infiintate in anul in care s-a depus cererea de finantare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali. Afla si cum sa iti faci o firma si care sunt actele necesare!

In proiectele finantate prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, beneficiarii finali trebuie sa fie persoanele defavorizate.

Daca vrei sa accesezi fonduri alocate politicii de coeziune, trebuie sa stii ca cei ce le pot accesa trebuie sa fie entitati cu personalitate juridica sau persoane juridice inregistrate in Romania, precum societati comerciale, ONG, companii nationale, autoritati publice locale si asociatii ale acestora, institutii de invatamant sau de cercetare, dar si institutii publice.

Cum sa accesezi fonduri europene pentru afacerea ta

Din experienta, va spunem sa va inarmati cu foarte multa rabdare atunci cand vreti sa accesati fonduri europene, pentru ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple si birocratia va incetini tot procesul.

In primul rand, pentru a accesa fonduri europene trebuie sa te asiguri ca ideea proiectului tau se va incadra in domeniile de eligibilitate ale fondurilor, adica Programul Operational/Axa Prioritara/Apelul de proiecte.

De asemenea, va trebui sa te asiguri si ca entitatea ce va fi propusa ca beneficiar indeplineste conditiile de eligibilitate impuse prin Ghidul Solicitantului aferent.

Dupa ce ai consultat acel ghid, va trebui sa elaborezi cererea de finantare si sa o depui in cadrul apelului deschis din cadrul Programului Operational in care se incadreaza proiectul, pana la data limita.

Retine faptul ca cererea de finantare trebuie sa fie corect completata, la fel ca si calitatea proiectului. Totodata, trebuie sa respecti toate conditiile specifice Programului Operational din care se solicita finantarea. Proiectele se depun online, folosind sistemul informatic MySMIS2014. Pentru a vedea care sunt etapele de creare si de depunere a cererii de finantare folosind aplicatia informatica, puteti consulta manualul de utilizare MySMIS2014 Front Office.

Iata care sunt etapele pentru a accesa fonduri europene:

  • Evaluarea cererii de finantare si a anexelor aferente de catre ofițerii de evaluare din cadrul AM/OI
  • Eventuale solicitari de clarificari catre solicitanti pentru revizuire/completare cerere de finantare
  • Transmiterea raspunsului la solicitarea de clarificari către AM/OI de catre solicitant
  • Notificarea solicitantului cu privire la aprobarea proiectului spre finantare
  • Elaborarea contractului/deciziei de finantare la nivelul AM si transmiterea catre solicitant in vederea semnarii de catre reprezentantul legal
  • Semnarea contractului/deciziei de finantare de catre reprezentantul legal al AM