Cum sa faci o afacere in agricultura. 6 idei cu buget redus
Cum sa faci o afacere in agricultura. 6 idei cu buget redus

Cum sa faci o afacere in agricultura. 6 idei cu buget redus


Cum sa faci o afacere in agricultura. Iata 6 idei cu buget redus, pe care le poti incepe daca vrei sa te lansezi in acest domeniu. Ce trebuie sa stii si care este investitia de inceput.

Cum sa faci o afacere in agricultura. 6 idei cu buget redus – Cuprins:

Cum sa faci o afacere in agricultura. 6 idei cu investitie minima

Afacere in agricultura
Afacere in agricultura

Daca si tu vrei sa stii cum sa faci o afacere in agricultura si ai la dispozitie un buget redus, atunci ti-am pregatit o lista cu cele mai bune 6 idei.

Prima idee este poate cea mai cunoscuta, pentru ca vorbim despre o afacere cu legume ecologice. Legumele netratate sunt la mare cautare si preturile sunt mai mari, comparativ cu legumele pe care le gasim in piete sau supermarketuri.

Asadar, daca si tu vrei sa incepi o afacere cu legume ecologice, ar trebui sa stii ca terenul pe care urmeaza sa le plantezi nu trebuie sa fi stropit anterior cu ierbicide, pesticide, insecticide sau alte tratamente. 

Legumele se pot planta in aer liber sau in solarii, insa daca alegi a doua varianta ar trebui sa stii ca intervin costuri suplimentare, pentru ca solariile vor trebui construite. Nu te gandi ca este un capat de tara, dar cheltuielile pot atinge undeva intre 10 si 20 de euro/mp.

Avand in vedere cererea pentru legumele ecologice sau netratate, avantajul este ca vei amortiza rapid cheltuielile daca vei gasi o piata de desfacere. Te poti indrepta in directia supermarketurilor mari sau te poti promova folosindu-te de canalele de social media.

Ciupercarie
Ciupercarie

Cea de-a doua idee pe care ti-o dam este sa faci o ciupercarie. Marele avantaj pe care il are acest tip de afacere este faptul ca nu vei avea nevoie de un teren agricol pentru a face asta, in schimb o sa ai nevoie de un spatiu precum o pivnita sau un beci. 

Ia in considerare faptul ca o sa ai o cheltuiala atunci cand cumperi miceliul necesar, dar si cu sistemul de control al temperaturii din incaparea respectiva sau cu compostul pe care il vei folosi. Mai mult, alte costuri pe care trebuie sa le stii sunt cele legate de spatiul unde depozitezi ciupercile.

Poti cultiva ciuperci Champignon sau Pleurotus, iar investitia initiala este undeva la cateva mii de euro, in functie de spatiul unde vrei sa incepi afacerea. Desigur, daca o incepi intr-un spatiu pe care il detii deja, automat vei economisi din start o suma importanta de bani.

Cultura de galbenele
Cultura de galbenele

Daca detii un teren mai mare, poti lua in considerare o cultura de galbenele. Aceste pante medicinale nu au nevoie de prea multe ingrijiri si nici nu sunt pretentioase atunci cand vine vorba de solul pe care sunt cultivate.

Galbenele se seamana in luna martie si vei avea nevoie undeva la 10-12 kg de samanta la hectar. Pe suprafetele mai mici, galbenelele se pot cultiva manual. Recoltarea se face atunci cand incep sa se deschida primele 2-3 flori ligulate, adica incepand din luna iunie si pana in toamna, mai exact luna octombrie.

Ardei iute habenero
Ardei iute habenero

O alta afacere de succes pentru cei ce dispun de un teren mai mare este cea de ardei iuti. Vorbim aici de soiuri cunoscute la nivel mondial precum ardeiul Cayenne, Habanero sau Japapeno. Investitia initiala se va ridica la cateva sute de euro daca vrei sa cumperi seminte, iar aceasta va creste daca vrei sa cumperi direct rasadurile.

Pentru a incepe acest tip de afacere o sa ai nevoie de seminte de calitate, iar apoi va trebui sa obtii rasadurile. Atunci cand varsta acestora a depasit 50-60 de zile, rasadurile se pot cultiva in camp deschis, insa mare atentie pentru a le adapta la temperaturile exterioare inainte de plantare.

Rasadurile se pot transplanta atunci cand temperatura solului are peste 15 grade Celsius, insa cel mai bine va trebui sa respecti instructiunile expertilor atunci cand vine vorba de soiul de ardei iute pe care l-ai ales.

Afacere in agricultura - Cultura de catina alba
Afacere in agricultura – Cultura de catina alba

Un alt tip de afacere pe care ar trebui sa il iei in considerare daca dispui de un teren agricol este cultura de catina alba. Va fi nevoie sa pregatesti terenul pentru plantare, operatiune ce include afanarea profunda a solului si maruntirea araturii. Investitia se poate ridica undeva la 4000 – 5000 euro pe hectar.

Plantarea catinei se poate face manual sau automat, pe directia Nord-Sud, perpendicular pe directia vantului. Avand in vedere faptul ca acest tip de planta este unisexuat dioica, va fi nevoie sa plantezi masculi pentru realizarea polenizarii. Bineinteles, mai multe detalii vei cauta atunci cand te decizi sa incepi acest tip de afacere.

Cultura de Paulownia
Cultura de Paulownia

Daca ai la dispozitie un teren cu suprafata de un hectar, atunci poti lua in considerare si o afacere cu Paulownia. O sa ai nevoie de aproximativ 500-600 de puieti, iar investitia se ridica undeva la 3000-4000 de euro pe hectar.

Citeste si: 10 idei de afaceri la tara. Cum sa incepi o afacere in mediul rural

Ce mai trebuie sa stii este faptul ca acest tip de arbore se dezvolta foarte bine pe solurile nisipoase si nu tolereaza solul argilos ori stancos. Mai mult, pH-ul solului trebuie sa fie cuprinsa intre 5 si 7,5.

In cazul in care nu stiai, Paulownia este o specie de arbore cu una dintre cele mai rapide cresteri, insa chiar si asa trebuie sa iei in considerare faptul ca pana vei obtine un lemn de calitate va dura aproximativ 7-8 ani.