Camp de lavanda
Camp de lavanda

Cum sa cultivi Lavanda si cum sa obtii profit de pe urma ei


Afacerile cu lavanda devin din ce in ce mai populare la noi in tara, asa ca daca si tu vrei sa inveti cum sa cultivi aceasta planta frumos mirositoare, o sa iti aratam pas cu pas ce trebuie sa faci.

Iata cum poti sa obtii si profit de pe urma lavandei si ce trebuie sa ai in vedere atunci cand te decizi sa incepi o astfel de afacere. Ce fel de pamant are nevoie lavanda, cum se adapteaza la noi in tara si ce daunatori are, toate le vei afla in acest articol.

Lavanda (Lavandula angustifolia), cunoscuta si ca levantica, este un arbust peren ce face parte din familia Lamiaceae. Aceste plante provin din regiunea mediteraneana, dar se gasesc pana in Africa tropicala si pana in regiunile sud-estice ale Indiei. Este originara din regiunile mediteraneene, calcaroase si muntoase.

Frunzele lavandei sunt de culoare verde-argintiu, iar planta poate trai pana la 50 de ani. Maturitatea plantei este atinsa intre 2 si 5 ani. Exista si culturi de lavanda, in Europa de Vest, care sunt vechi de 100 de ani.

Ce soiuri de lavanda sunt profitabile in Romania?

Flori de lavanda
Flori de lavanda

Dupa cum ziceam, principalul scop al unei culturi de lavanda este sa obtii profit de pe urma ei, asa ca va trebui sa alegi un soi care este si profitabil, mai ales adaptat la clima din Romania.

Cu toate ca exista peste 47 de tipuri de lavanda, doar 6 sunt adaptate pentru clima din tara noastra:

  • Lavanda grosso este cel mai cunoscut soi, iar daca vrei sa comercializezi florile de lavanda pentru ulei, acesta este planta pe care o cauti. Grosso reprezinta o incrucisare a doua tipuri englezesti de lavanda si anume Lavendula angustifolia si Lavendula latifolia
  • Lavanda Hemos este un alt tip de Lavanda angustifolia si este in principal cunoscuta pentru florile mari, folosite pentru aranjamente florale ori decoratiuni
  • Lavanda Sectopolis si Lavanda Angustifolia Vertis sunt doua tipuri de lavanda cunoscute pentru florile frumos mirositoare, asa ca sunt recomandate celor care vor sa vanda pentru aranjamente florale
  • Lavanda Munstead este un alt tip de Lavanda angustifolia si poate creste pana la o inaltime de 50 cm, iar florile sunt foarte parfumate. Acest soi se recomanda celor care vor sa vanda butasi
  • Lavanda Buena Vista (specie de Lavanda angustifolia) este cunoscuta pentru ca infloreste de doua ori pe sezon, miroase puternic si este bicolora. Mugurii acesteia se folosesc pentru a aromatiza zaharul, uleiul sau untul, dar si ca ingredient in bomboane sau prajituri

Ce sol este necesar pentru o cultura de lavanda si cum pregatesti terenul?

Cultura de lavanda
Cultura de lavanda

Daca te gandesti sa faci o cultura de lavanda, trebuie sa stii ca solul pentru cresterea plantei trebuie sa fie alcatuit din 45% minerale (nisip, namol, lut si argila), 5% materie organica si 50% spatiu poros.

Mai mult, PH-ul solului trebuie sa fie usor alcalin si sa aiba o valoare cuprinsa intre 6.5 si 7.5. Daca solul este prea acid ii poti adauga lamaie, iar daca este prea alcalin vei adauga sulf. Nisipul si pietrisul sunt necesare pentru a asigura drenarea plantelor.

Cu 2-3 saptamani inainte de cultivarea plantelor, este necesar sa ari terenul (la 20-22 cm) si sa pui un ingrasamant pe baza de fosfor sau potasiu. De asemenea, este necesar ca terenul sa nu aiba buruieni.

Nu uita ca lavanda are nevoie si de mult soare, asa ca ia in considerare un teren care este expus la lumina soarelui timp de 8 ore pe zi. Evita zonele unde iernile sunt reci si lungi, asa ca alege un climat cald cu ierni blande, moderat uscat, cu veri lungi si calduroase.

Dupa cum am zis mai sus, lavanda provine din regiunile mediteraneene, unde sunt temperaturi medii intre 20 si 30 de grade, pe timp de primavara si vara. Lavanda prefera o temperatura a solului de 18 grade Celsius si va fi stimulata pentru a se regenera dupa ce ai recoltat-o.

Umezelea excesiva este daunatoare pentru lavanda si poate cauza aparitia ciupercilor care ataca planta, adica frunzele si mugurii.

Cum sa cultivi si sa intretii o cultura de lavanda?

Lavanda
Lavanda

Fie ca alegi sa plantezi butasi sau seminte, trebuie sa stii ca randurile de lavanda trebuie asezate la o distanta de 40-65 cm. In functie de soiul pe care il alegi, distanta dintre randuri poate ajunge pana la 150 cm.

Daca cultivi lavanda pe un sol ce se afla la o altitudine mare, este recomandat ca randurile sa se afle mai aproape unele de celelalte, pentru ca plantele o sa fie protejate e vant. Daca umiditatea solului este mare, plaseaza randurile la distante mai mari unele de celelalte, pentru ca este nevoie ca aerul sa circule si umiditatea sa dispara.

Pentru o cultura de un hectar, vei avea nevoie de circa 10.000 de butasi, asa ca trebuie sa ai in vedere o investitie serioasa.

Atunci cand cultivi plantele, retine faptul ca acestea vor avea nevoie de mai multa apa fata de o planta matura, pana cand o sa isi dezvolta sistemul de radacini, care poate ajunge pana la 2.8 metri in al 5-lea an de viata.

Dupa ce trec doi ani si se maturizeaza, plantele de lavanda pot rezista cu ajutorul precipitatiilor, asta daca media anuala depaseste 450 mm. Daca in zona unde vrei sa cultivi nu sunt ploi atat de dese, trebuie sa stii ca este necesar un sistem de irigare. Vei avea nevoie de 3-4 sesiuni de irigare atunci cand verile sunt calduroase, sau in jur de 20 de minute o data pe saptamana.

Se recomanda, bineinteles, irigarea prin picurare pentru ca altfel, riscati sa deteriorati florile. Nu trebuie sa exagerati cu irigarea si sa o faceti doar atunci cand solul este uscat. In sens contrar, radacinile vor putrezi si vor face infectii fungice.

Taierile de intretinere sunt si ele necesare pentru o cultura de lavanda. In primul rand stimuleaza cresterea plantei, dar o si protejezi. Prima taiere se face in primul sezon de crestere, atunci cand infloresc primii muguri ai lavandei.

Lavanda se taie primavara sau atunci cand vara este pe sfarsite ori la inceputul toamnei, dupa ce ati recoltat. Daca ati plantat lavanda pentru ulei, trebuie sa stiti ca o sa fie nevoie sa taiati un sfert din planta, fara sa atingeti planta lemnoasa.

Daunatori ale culturilor de lavanda

Apus lavanda
Apus lavanda

Culturile de lavanda pot fi afectate de diverse boli, insecte, dar si de alte plante care lupta pentru supravietuire.

Iata ce daunatori poate avea o cultura de lavanda

Gandacii Cercopoidea pot ataca o cultura de lavanda mai ales primvara, atunci cand secreta o substanta ce se aseamana cu saliva, dar care nu ameninta sanatatea plantei. Bineinteles, tulpinile afectate se pot ofili, dar daca afolosesti pesticide sau alte tratamente chimice vei scapa repede de ei.

Isophya tenuicerca este o specie de greier de tufis care se deplaseaza prin sarituri si se inmulteste excesiv. Ii poti extermina folosind tratamente fitosanitare.

Insectele Aphidoidea pot transmite virusul alfalfa mosaic, lucru ce va provoca aparitia petelor galbene pe frunzele si vlasatrii plantei de lavanda. Plantele nu vor muri, insa vor inceta sa se dezvolte si sa infloreasca. Daca virusul alfalfa a infectat o parte din cultura de lavanda, este necesar sa arzi plantele pentru a impiedica raspandirea acestuia. Foloseste si insecticid impotriva Aphidoidea si curata des si instrumentele de gradinarit.

Lacusta verde de pasune sau Tettigonia viridissima este un alt daunator pentru culturile de lavanda, insa un tratament fitosanitar rezolva repede aceasta problema. Trebuie sa stii ca banalele buruieni pot afecta o plantatie de lavanda, in primii doi ani. Dupa cum am zis si la inceputul acestui articol, este necesar ca terenul pe care cultivi sa nu aiba buruieni, asa ca erbicideaza terenul cu un an inainte sa plantezi lavanda

Bolile care pot afecta o cultura de lavanda

Flori lavanda
Flori lavanda

Ciuperca Septoria sau septoriza, apare datorita umiditatii mari care se formeaza atunci cand sunt excese de precipitatii ori atunci cand solul nu este bine drenat. Simptomele plantelor sunt petele rosii-cafenii de pe partea superioara a frunzelor, care devin albicioase si cu o dunga rosiatica. In mijlocul petelor va aparea un punct negru, iar frunzele se vor usca si vor cadea.

Pentru a scapa de aceasta ciuperca va fi necesar sa rupi si sa distrugi frunzele infectate, dar si sa tratezi restul plantelor cu fungicide cum ar fi clorotalonil, mancozeb sau cupru.

Ciuperca Phomopsis este un alt pericol pentru lavanda, mai exact pentru tulpinile plantei. Iti vei da seama usor ca a fost afectata cultura ta de lavanda atunci cand plantele se ofilesc dintr-o data, chiar daca nu lipsesc precipitatiile. Daca pe tulpinile lavandei vei observa puncte mici negre (este necesara o lupa), va trebui sa scoti acele plante din pamant si sa le arzi.

Phytophthora, Verticilium, Fusarium, Rhizoctonia si Pythium sunt boli de sol provocate de umezeala in exces sau chiar de fertilizarea excesiva a culturii de lavanda atunci cand se folosesc substante ce contin mult nitrogen. Radacinile lavandei vor putrezi, iar asta inseamna moartea plantelor. Pentru a indeparta aceste boli de sol este nevoie sa aplici tratamente foliare cu Previcur 607 S.L 0,15% sau Topsin 70P.U. 0,1%.

Cum sa inmultesti lavanda

Ei bine, dupa ce au trecut peste 2 ani si cultura ta a ajuns la maturitate, o sa vrei sa inmultiesti planta, asa ca ai doua optiuni de butasire:

  • Taierea tulpinilor lemnoase, cunoscuta si ca hardwood. Aceasta operatiune se face primavara si toamna
  • Taierea partilor moi, superioare, ale plantei, cunoscuta si ca softwood. Aceasta modalitate de inmultire se poate face doar primavara

Cum sa inmultesti lavanda pentru a fi sigur ca vei obtine tufe bogate:

  • Alege doar plantele sanatoase, care nu au inmugurit
  • Lungimea tulpinilor trebuie sa aiba intre 7 si 10 cm
  • Daca adopti metoda hardwood, este necesar sa tai sub o umflatura care indica un nodul pentru frunza
  • Frunzele trebuie taiate pe o portiune de 5 cm in partea de jos a tulpinei
  • Razuieste partea pe care o bagi in pamant
  • Tulpinele se pot inmuia intr-un stimulent pentru inradacinare, pentru a evita putrezirea
  • Poti planta totul intr-un recipient pe care l-ai umplut pe jumatate cu muschi de turba, scoarta pentru drenaj, iar cealalta jumatate cu vermiculit sau perlit
  • Recipientul trebuie sa fie acoperit cu o folie de plastic, pentru a obtine un efect de sera pentru butasi
  • Butasii softwood o sa aiba radacini in maximum 4 saptamani, iar butasii hardwood au nevoie de putin mai mult timp
  • Dupa ce au primele radacini, butasii pot fi transplantati in pamant

Cand se recolteaza lavanda

Recoltarea lavandei
Recoltarea lavandei

De obicei, o cultura de lavanda se recolteaza vara, cand mugurii sunt deja formati dar nu sunt deschisi la toate florile. Recolta la o cultura de lavanda trebuie sa fie undeva la 500 kg/hectar in primii 2 ani, iar dupa al 3-lea an, recolta poate sa ajunga pana la 4.000 kg/hectar.

Din al 5-lea an, vei putea recolta 5.000 kg/hectar. Nu uita ca vorbim despre flori verzi, asa ca daca le vei usca inseamna si o injumatatire a cantitatii.

Alege neaparat o zi cu mult soare, in care nu exista precipitatii. Orice ploaie poate scadea calitatea recoltei. Daca vei recolta lavanda pentru a fabrica ulei, trebuie sa faci acest lucru cu 5-10 zile inainte de recoltarea pentru flori.

Cum sa obtii profit de pe urma unei culturi de lavanda

Galetusa lavanda
Galetusa lavanda

In primul rand, trebuie sa intelegi ca pentru a obtine profit de pe urma unei culturi de lavanda, trebuie sa te hotarasti exact cum vrei sa procedezi: vrei sa vinzi butasi, vrei sa produci ulei de lavanda sau sa vinzi florile.

Daca vrei sa vinzi butasi, o poti face dupa ce acestia au facut radacini si o sa poti produce sute de tulpini anual. Cu cat butasii sunt mai dezvoltati, cu atat pretul pentru care ii poti vinde este mai mare, deci creste si profitul.

Pentru a produce ulei de lavanda trebuie sa mai investesti bani intr-un cazan de distilare necesar pentru extragerea uleiului esential. Pretul uleiul difera in functie de calitate.

Lavanda uscata poate fi vanduta pentru diverse ceaiuri, in scop farmaceutic sau pentru diverse remedii naturiste. Ai insa nevoie de un spatiu pentru a usca plantele.

Daca vrei sa investesti mai multi bani si sa faci produse din lavanda, este alegerea ta. Nu uita ca pe piata exista deja producatori, asa ca o sa ai concurenta destul de mare.

Daca vei obtine profit, nu uita cum sa platesti impozitele online folosind ghiseul.ro. Daca vrei doar sa faci un gard viu folosind lavanda, iata cum sa ingrijesti un gard si cum sa il intretii pe termen lung!