Cum sa conduci pe timp de noapte cand e viscol si ninsoare
Cum sa conduci pe timp de noapte cand e viscol si ninsoare

Cum sa conduci pe timp de noapte cand e viscol si ninsoare


Cum sa conduci pe timp de noapte cand e viscol si ninsoare. In cazul in care trebuie sa pleci dupa ce s-a intunecat afara si prognoza meteo anunta viscol si ninsoare, ar trebui sa iei in considerare sfaturile noastre pentru a ajunge in siguranta la destinatie.

Cum sa conduci pe timp de noapte cand e viscol si ninsoare – Cuprins:

Pregateste-ti masina pentru iarna

Anvelope de iarna
Anvelope de iarna

Bineinteles, inainte de a pleca la drum, ar trebui sa iti verifici un pic automobilul si sa te asiguri ca acesta este pregatit pentru iarna. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa montezi anvelope de iarna.

Nu te aventura folosind cauciucuri all season, acestea sunt folositoare in oras si nu intr-un peisaj cu multa zapada. Stim ca sunt o alternativa mai ieftina, dar cele mai bune sunt anvelopele de iarna. Verifica si presiunea din anvelope, sa fie cea corecta.

Dupa aceea, verifica daca nu cumva lichidul de parbriz a inghetat, iar daca totul este ok ar trebui sa completezi ca nivelul sa fie optim. Totodata, pune in portbagajul masinii o lopata, racleta, cabluri de pornire, o patura, apa, ceva de mancare (batoane proteice, dulciuri etc.), dar si alte lucruri care ti-ar fi folositoare in cazul in care ramai inzapezit si va trebui sa astepti cateva ore pana la sosirea ajutoarelor.

Verifica si nivelul antigelului, sa fii sigur ca totul este in regula, dar si nivelul celorlalte fluide esentiale pentru functionarea optima a masinii.

Iti sugeram sa mai pui si un saculet cu nisip in portbagaj, pentru ca nu stii cand ai sa ramai inzapezit si ai nevoie de aderenta pentru a iesi de acolo. Nu uita nici de stergatoare, pentru ca si acestea trebuie sa functioneze perfect pe perioada iernii.

Cum sa conduci pe timp de noapte cand e viscol si ninsoare

Condus pe timp de noapte cu viscol si ninsoare
Condus pe timp de noapte cu viscol si ninsoare

Primul sfat este stiut de toata lumea, insa iti mai aducem aminte inca o data: trebuie sa conduci cu o viteza mica. Mentine o distanta corespunzatoare fata de vehiculul din fata, care iti va permite franarea in siguranta.

Pentru ca nu esti in oras, ar trebui sa eviti schimbarea benzilor si sa sa tragi brusc de volan. Masina poate derapa si ii poate lua prin surprindere si pe ceilalti participanti la trafic. Cel mai bine este sa mentii banda de mers si sa misti usor de volan.

Ai grija si la gheata neagra, unul dintre cel mai periculoase fenomene care pun in pericol soferii. Aceasta este o pelicula fina de gheata care se formeaza pe asfalt si este extrem de greu de identificat. Daca ai intrat pe o astfel de portiune de drum, nu actiona frana de picior, rezuma-te sa o folosesti pe cea de motor.

In niciun caz sa nu folosesti functia de pilot automat. Condusul pe viscol si ninsoare are nevoie de toata atentia ta, pentru ca poti actiona mai eficient pana dezactivezi pilotul automat al masinii.

Trafic pe timp de noapte iarna
Trafic pe timp de noapte iarna

Daca vei acei soferi teribilisti ce accelereaza si nu tin cont de conditiile de drum, da-te din calea lor. Nu are rost sa te certi cu ei sau sa iti pui viata in pericol. Incetineste, lasa-i sa se duca in fata, tu vrei sa ajungi in siguranta la destinatie si nu credem ca este necesar sa te sicanezi in trafic pe o astfel de vreme.

In cazul in care masina derapeaza usor, nu te speria si in niciun caz nu accelera, incearca sa corectezi traiectoria masinii. Daca masina se duce spre stanga vireaza usor de volan la stanga, iar daca se duce spre dreapta vireaza usor spre dreapta. Fara miscari bruste, vei evita orice pericol.

Atunci cand trebuie sa urci o rampa, ar fi bine sa accelerezi inainte de a urca, pentru a prinde viteza, iar pe urma lasa inertia sa isi faca treaba. Nu accelera atunci cand esti pe rampa, pentru ca este posibil ca masina sa derapeze. Cand cobori panta, foloseste neaparat frana de motor!

Masina inzapezita
Masina inzapezita

In cazul in care nu o sa mai poti circula si ai ramas inzapezit, nu intra in panica. Daca nu exista case prin apropiere, asigura-te ca stai in masina, dar in acelasi timp curata zona din jurul tevii de esapament. Cand tii masina pornita, nu vrei sa te intoxici cu monoxid de carbon!

De asemenea, porneste masina pentru intervale scurte de timp. Nu vrei sa consumi combustibilul inainte de sosirea ajutoarelor. Foloseste si patura despre care am mentionat mai sus, iar daca ti-e foame speram ca ai luat in considerare sfaturile noastre si ai pus ceva de mancare.

Nu uita sa te si hidratezi si evita sa consumi zapada, pentru ca aceasta deshidrateaza si organismul tau va munci mai mult pentru a o topi. Daca zapada este singura ta sursa de hidratare, asigura-te ca o topesti inainte de a bea apa rezultata.

Nu in ultimul rand, nu uita telefonul mobil, dar si incarcatorul sau o baterie mobila. Mai mult ca sigur o sa iti fie de folos, pentru ca va trebui sa chemi ajutoare!