Cum sa faci pregatirea stupilor pentru iarna. Ce trebuie sa ai in vedere
Cum sa faci pregatirea stupilor pentru iarna. Ce trebuie sa ai in vedere

Cum sa faci pregatirea stupilor pentru iarna. Ce trebuie sa ai in vedere


Pregatirea stupilor pentru iarna. Cum sa faci asta in mod corect si ce trebuie sa stii despre iernarea familiilor de albine. Iata ce trebuie sa ai in vedere pentru a le proteja in sezonul rece atunci cand temperaturile scad destul de mult!

Cum sa faci pregatirea stupilor pentru iarna. Ce trebuie sa ai in vedere – Cuprins:

Pregatirea stupilor pentru iarna. Cum sa faci asta in mod corect

Pregatirea stupilor pentru iarna
Pregatirea stupilor pentru iarna

Pentru ca sezonul rece se apropie cu pasi repezi, ar fi bine sa stii cum sa faci pregatirea stupilor pentru iarna, dar si cum sa protejezi familiile de albine.

In cazul in care nu stiai, albinele nu mai sunt atat de active ca in timpul verii, iar pe timpul iernii acestea se vor strange ca intr-un ghem pentru a mentine temperatura constanta si pentru a nu ingheta.

Albinele raman active pe toata perioada iernii, deoarece au nevoie sa se hraneasca si sa isi mentina temperatura ridicata pentru a supravietui. Totusi, daca acestea stau un stupi va fi necesar sa le pregatesti pentru sezonul rece.

Pregatirea familiilor de albine incepe de la jumatatea lunii august si tine pana la luna octombrie. Primul pas va fi sa se scoata ramele goale din stupi, iar apoi sa se completeze rezervele de hrana de care insectele au nevoie in sezonul rece. Albinele au nevoie de miere si pastura.

Verificarea stupilor iarna
Verificarea stupilor iarna

Bineinteles, munca nu s-a terminat aici deoarece stupii trebuie verificati in permanenta pentru a vedea daca familiile de albine sunt in siguranta. O sa existe si pierderi, asa ca albinele moarte vor trebui indepartate.

Acel ghem pe care albinele il formeaza trebuie sa fie situat jos pe rame, iar daca este asa inseamna ca totul este in regula. In cazul in care acel ghem este in partea de sus, familia de albine nu are provizii suficiente si trebuie ajutata.

Pregatirea stupilor pentru iarna. In cazul vanturilor puternice, stupii pot fi mutati in adaposturi special construite, insa nu uita ca ventilatia este absolut necesara. Temperatura din camera respectiva nu trebuie sa fie mai mica de 0-2 grade Celsius, iar umiditatea trebuie sa fie de 75%.

Daca sunt lasati afara, stupii trebuie protejati de temperaturile scazute folosind polistiren expandat. Acesta ofera o izolare completa, asa ca vei putea pastra caldura la interior.

Varroa
Varroa

Pregatirea stupilor pentru iarna. Nu uita nici de varroa (Varroa destructor), acel parazit care poate afecta intreaga colonie de albine. Vorbim despre un acarian ce face parte din familia paienjenilor si care se poate dezvolta in celulele de trantori si lucratoare.

Acest parazit se hraneste cu hemolimfa, adica sangele albinelor si poate fi vazut cu ochiul liber. Parazitul arata ca un crab si are o culoare brun-rosiatica.

Pentru a combate varroa este recomandat sa aplici un tratament cu Apistan, Mavrirol sau Varachet. Acesta se va administra sub forma de fumigatii prin urdinis, iar substanta va actiona prin contact molecular sau prin inhalatie.

Citeste si: Cum sa comercializezi miere de albine in mod legal. Acte necesare

Pregatirea stupilor pentru iarna. De asemenea, este necesar ca albinele sa aiba si aer, asa ca asigura-te ca stupii ofera ventilatia necesara. Aerul terbuie sa intre pe la urdinis si sa iasa prin gaurile de aerisire din podisor. In acest fel, previi si formarea mucegaiului si mentii interiorul uscat.

In caz de vanturi puternice poti fixa capacele stupilor folosinfd o greutate sau o chinga. In acest fel te asiguri ca stupii sunt complet protejati.

Va fi nevoie sa previi si intrarea rozatoarelor in stupi, asa ca pentru asta va fi necesar sa instalezi o grila anti-soareci la urdinis.