Protejarea pomilor de rozatoare. Cum sa faci asta si care sunt cele mai bune solutii
Protejarea pomilor de rozatoare. Cum sa faci asta si care sunt cele mai bune solutii

Protejarea pomilor de rozatoare. Cum sa faci asta si care sunt cele mai bune solutii


Protejarea pomilor de rozatoare. Afla cum sa ai grija de pomii fructiferi pe timp de iarna si de ce este necesar sa ii protejezi. Iata ce trebuie sa stii si care sunt cele mai bune solutii pe care le poti folosi.

Protejarea pomilor de rozatoare. Cum sa faci asta si care sunt cele mai bune solutii – Cuprins:

Protejarea pomilor de rozatoare. Cum sa faci asta pe timp de iarna

Protejarea pomilor de rozatoare
Protejarea pomilor de rozatoare

In cazul in care nu stiai, protejarea pomilor de rozatoare este esentiala pe perioada sezonului rece, deoarece animalele au mai putine surse de hrana. Drept urmare, rozatoarele precum iepurii sau soarecii vor roade scoarta pomilor.

Pe langa rozatoare, te poti lovi si de aparitia porcilor mistreti. Mai mult, daca obisnuiesti sa cresti oi sau capre, nu uita ca si acestea pot face pagube insemnate intr-o livada.

Merii, caisii si perii sunt cei mai expusi pomi fructiferi, asa ca nu ar fi rau sa stii ce poti face pentru a ii proteja. Nu de alta, dar exista riscul ca pomii sa se usuce, asa ca vei fi nevoit sa ii inlocuiesti.

Inainte de a iti explica ce metode poti folosi, ar fi bine sa stii ca pamantul din jurul pomilor trebuie curatat foarte bine. Nu lasa fructe cazute pe pamant, pentru ca acestea pot atrage rozatoarele sau alte animale, dar in acelasi timp constituie si locul ideal pentru boli sau daunatori. Asadar, fa curatenie in livada, inainte de venirea iernii si pe urma ai in vedere protejarea pomilor de rozatoare.

Poate cea mai buna si cea mai durabila solutie este plasa de sarma. Aceasta se poate monta cu usurinta, dar nu uita sa o ingropi in pamant pana la o adancime de 20 cm, deoarece rozatoarele pot sapa pe sub pamant si tot pot sa ajunga la scoarta.

Scoarta mancata de rozatoare
Scoarta mancata de rozatoare

Protejarea pomilor de rozatoare. O solutie destul de ieftina este sa folosesti ramuri de brad. Metoda este oarecum simpla, va trebui sa sapi pamantul din jurul pomilor fructiferi, iar apoi sa asezi crengutele de brad cu acele in jos. In acest fel, soarecii sau alte rozatoare care vor sapa pe sub pamant pot fi tinute la distanta.

O alta solutie sunt scandurile din lemn. Asadar, daca ai scanduri vechi de la un gard sau de la o banca pe care nu o mai folosesti, poti folosi 3-4 pentru a construi o protectie pentru pomii fructiferi. Nu uita sa le introduci si in pamant, la o adancime de 10-15 cm.

Citeste si: Varuirea pomilor fructiferi. Cum sa prepari solutia si cand o aplici

Pentru pomii abia plantati, se pot folosi tuburi din masa plastica. Totusi, ai grija ca acestea sa aiba un diametru mai mare, pentru a putea fi folosite pentru mai multi ani la rand. De asemenea, este indicat sa aiba o culoare deschisa si sa le ingropi 10-15 cm in pamant.

Mare atentie! Daca pomii fructiferi au cazut prada rozatoarelor, ar trebui sa stii si cum sa actionezi pentru a ii putea salva. In primul rand, va trebui sa cureti foarte bine rana provocata de rozatoare, iar apoi sa aplici un mastic pentru altoit.

Urmatorul pas va fi sa invelesti trunchiul pomului folosind o panza, dar sa o si legi bine cu o sfoara. Panza se va schimba de 1-2 ori pe luna, pana ce rana pomului s-a vindecat complet.