Cum sa conduci pe polei. Sfaturi pentru soferi!
Cum sa conduci pe polei. Sfaturi pentru soferi!

Cum sa conduci pe polei. Sfaturi pentru soferi!


Cum sa conduci pe polei. Afla ce trebuie sa iei in considerare atunci cand carosabilul este acoperit de gheata. Sfaturi pentru soferii care vor sa ajunga in siguranta la destinatie, fara evenimente neplacute.

Cum sa conduci pe polei. Sfaturi pentru soferi! – Cuprins:

Cum se formeaza poleiul?

Drum acoperit cu polei
Drum acoperit cu polei

Cum sa conduci pe polei. Poleiul este cel mai periculos fenomen care poate aparea pe timpul iernii, asa ca mare atentie pentru ca nu este de joaca. Mai mult, este sa observi un drum acoperit de polei, pentru ca este transparent si se formeaza pe anumite portiuni de drum precum poduri sau zone cu viraje ori unde exista diferente de nivel si curentii de vant sunt de o intensitate mai mare.

Poleiul apare de obicei dupa o ploaie, care la contactul cu carosabilul rece ingheata instantaneu. Fenomenul mai este cunoscut si sub numele de ploaie inghetata.

Totodata, poleiul se poate forma si atunci cand pe timpul zilei sunt temperaturi ridicate, gheata sau zapada se topeste, iar atunci cand se lasa seara temperaturile scad sub 0 grade Celsius.

Mare atentie si in zona podurilor, pentru ca poleiul se formeaza din cauza curentilor de aer rece care circula pe deasupra podului, dar mai ales pe sub pod. Este greu sa iti dai seama pentru ca nu vei vedea acea pelicula subtire de gheata, insa mare atentie pentru ca este extrem de periculos.

Cum sa conduci pe polei. Sfaturi de luat in considerare!

Cum sa conduci pe polei
Cum sa conduci pe polei

Nu credem ca mai este nevoie sa iti spunem ca ai nevoie de anvelope de iarna. Acestea sunt mult mai bune decat cele de vara, dar si decat cele all season, care sunt utile doar cand faci drumuri scurte prin oras. Monteaza-ti anvelope de iarna, daca vrei sa fii in siguranta atunci cand sofezi!

Bineinteles, atunci cand circuli pe polei, ar trebui sa mai ai grija sa mentii o distanta sigura fata de autoturismul din fata ta care sa iti permita sa franezi la timp, sa nu mergi prea repede, sa mentii o viteza constanta si sa nu schimbi benzile de circulatie dintr-o data si fara a semnaliza.

In cazul in care masina ta derapeaza, nu intra in panica. Ia piciorul de pe acceleratie si incearca sa tii traiectoria dreapta. In nici un caz nu actiona frana, pentru ca nu te va ajuta in niciun fel si nu vrei sa blochezi rotile masinii.

Tine mainile pe volan la orele 9 si 3, ambele maini! Fii foarte atent cum derapeaza masina si vireaza in aceeasi directia in care se duce si spatele automobilului.

Gheata neagra
Gheata neagra

Cum sa conduci pe polei. In cazul in care te lovesti de fenomenul cunoscut sub numele de „gheata neagra”, ar trebui sa stii ca nu este indicat sa bruschezi comenzile masinii. De asemenea, drumurile acoperite de gheata neagra nu apare pe suprafete mari, ceea ce inseamna ca o sa treci destul de repede peste pericol daca mentii o viteza constanta si folosesti doar frana de motor.

Atunci cand gheata neagra se formeaza pe suprafete mari de drum, sfatul nostru este sa opresti masina pana ce autospecialele vor imprastia material antiderapant pe carosabil. Mai bine nu te aventurezi decat sa faci ceva gresit.

Conform expertilor, nu trebuie sa accelerezi in curbe. Foloseste frana de motor inainte de a intra intr-o curpa, iar apoi vireaza insa nu atinge pedala de acceleratie. Lasa anvelopele sa isi faca treaba pentru a beneficia de toata tractiunea posibila. Abia cand iesi din curba si volanul este drept, poti accelera in siguranta.

Frana de motor este sfanta in cazul in care drumul este acoperit cu polei. Este cea mai buna modalitate de a reduce viteza in caz de pericol, asa ca nu te sfatuim sa folosesti frana de picior!

Citeste si cum sa conduci pe zapada o masina care are cutie automata sau cum sa conduci pe timp de noapte cand e viscol si ninsoare!