Cum sa reduci consumul de combustibil cand circuli pe autostrada
Cum sa reduci consumul de combustibil cand circuli pe autostrada

Cum sa reduci consumul de combustibil cand circuli pe autostrada


Cum sa reduci consumul combustibil cand mergi pe autostrada. Consumul de carburant este un aspect extrem de important pentru multi soferi care pleaca la drum lung, costurile aferente benzinei sau motorinei reprezentand de multe ori o parte semnificativa din bugetul total alocat unei calatorii.

Ce amenda risti daca depasesti viteza maxima legala pe autostrada?

Instrumentar de bord
Instrumentar de bord

Cum sa reduci consumul combustibil cand mergi pe autostrada. Asa cum stim deja cu totii, tara noastra nu exceleaza atunci cand vine vorba despre autostrazi, ba chiar din contra. Totusi, este important sa stiti ca exista cateva aspecte importante de care puteti tine cont atunci cand circulati pe o autostrada pentru ca nivelul consumului de carburant sa fie mai mic.

In plus, aceste sfaturi va vor ajuta destul de mult atunci cand veti pleca din tara la drum lung, tarile din vestul Europei avand mult mai multe autostrazi.

In primul si primul rand insa, haideti sa vorbim despre viteza maxima cu care puteti circula pe o autostrada in Romania. Potrivit legislatiei in vigoare, in tara noastra, limita de viteza este de 130 km/h pentru vehiculele din categoria A si B.

Limita de viteza scade insa la un nivel de 110 km/h pentru masinile din categoria C si D, respectiv pentru vehiculele din subcategoria D1. In cele din urma, pentru vehiculele din categoriile A1, B1 si C1 limita de viteza pe autostrada este de numai 90 km/h.

Citeste si: Cum sa iti speli masina in mod corect, intr-o spalatorie self service

Extrem de important de mentionat, pentru soferii incepatori, limita de viteza pe autostrada este de 110 km/h, pentru vehiculele din categoria A si B.

Astfel, viteza maxima este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte masina condusa de soferii incepatori. Chiar daca esti sofer incepator, ar fi bine sa stii cum sa reduci consumul combustibil cand mergi pe autostrada.

De multe ori, atunci cand circulam pe autostrada, ni se pare ca putem apasa piciorul pe pedala de acceleratie fara niciun risc. Atentie insa, riscurile sunt extrem de mari, iar amenzile nu sunt deloc mici.

Spre exemplu, depasirea vitezei maxime cu 10 – 20 km/h iti va aduce 2 sau 3 puncte de amenda (290 sau 435 de lei) si 2 puncte de penalizare. Daca limita maxima de viteza este depasita cu peste 50 km/h, vei primi intre 9 si 20 de puncte de amenda. In plus, permisul iti va fi suspendat pentru 90 de zile.

Cum sa reduci consumul de combustibil cand circuli pe autostrada

Cum sa reduci consumul de combustibil cand circuli pe autostrada
Cum sa reduci consumul de combustibil cand circuli pe autostrada

Revenim in cele din urma la subiectul materialului nostru si va oferim cateva ponturi pentru a minimaliza consumul de carburant atunci cand circulati pe autostrada.

O dotare optionala se dovedeste a fi extrem de utila atunci cand vrei sa scazi nivelul consumului de carburant. Este vorba despre pilotul automat al masinii! In cazul in care acesta este folosit, masina va circula la o viteza constanta, ceea ce va reduce consumul de carburant.

Desi la prima vedere ar putea parea neimportanta din acest punct de vedere, utilizarea aerului conditionat face ca nivelul consumului de carburant sa creasca.

Citeste si: Cum sa montezi folii auto in mod legal, pentru a nu primi amenda

Totusi, daca il folosesti constant, aerul conditionat va raci masina foarte bine, ceea ce inseamna ca nu va mai fi nevoie sa utilizezi sistemul la fel cum o faci atunci cand conduci in oras.

Mergem mai departe si iti recomandam ca atunci cand circuli pe autostrada sa tii geamurile masinii inchise. In primul rand, asa vei reusi sa tii aerul rece in interiorul habitaclului.

Apoi, vei mentine aerodinamica masinii, acest lucru contribuind de asemenea la minimalizarea consumului de carburant.

Presiunea in anvelope
Presiunea in anvelope

Cum sa reduci consumul combustibil cand mergi pe autostrada. Presiunea in avelope este la randul ei extrem de importanta atunci cand vorbim despre acest aspect al consumului. Inainte de un drum lung pe autostrada nu ezita sa verifici presiunea din anvelope.

Daca poti este recomandat sa umfli anvelopele cu azot, variatia presiunii in functie de temperatura urmand sa fie mult mai mica.

Citeste si: Cum sa cureti farurile matuite ale masinii. Cele mai bune solutii!

Bineinteles, greutatea masinii este foarte importanta in aceasta discutie. Este recomandat sa nu incarci niciodata masina la maximum, acest lucru urmand sa creasca nivelul consumului de carburant. In plus, va fi afectata si distanta de franare a masinii!

In cele din urma, iti mai recomandam sa schimbi filtrele de aer murdare. Acestea maresc consumul de combustibil atunci cand sunt murdare. Daca circulati mult in marile aglomerari urbane, aceste filtre se vor murdari destul de des tinand cont de nivelul poluarii din aer.