Gheata neagra. Cum sa conduci cand are loc acest fenomen
Gheata neagra. Cum sa conduci cand are loc acest fenomen

Gheata neagra. Cum sa conduci cand are loc acest fenomen


Gheata neagra. Afla cum trebuie sa conduci masina atunci cand carosabilul este acoperit de gheata neagra si de ce trebuie sa fii foarte atent. Cand are loc acest fenomen si cum se produce.

Ce este acest fenomen si cum se formeaza?

Gheata neagra
Gheata neagra

Inainte de toate, ar trebui sa stim exact ce este acest fenomen si cand se formeaza. Ar trebui sa iti mai spunem ca aceasta gheata nu este chiar neagra, este gheata normala care se formeaza pe carosabil.

Singura diferenta este ca gheata neagra are mai putine bule de aer, asa ca este mai greu de observat. Gheata obisnuita poate fi observata mai usor pentru ca are o culoare mai albicioasa, insa atunci cand vorbim despre gheata neagra, aceasta este foarte greu de observat.

Acest fenomen se formeaza atunci cand temperatura la sol scade foarte mult si atinge punctul la care ingheata, iar ploaia sau burnita continua sa cada. De asemenea, gheata neagra se formeaza mai mult pe timpul noptii, pentru ca in timpul zilei este topita din cauza soarelui sau a temperaturilor mai ridicate.

Vei gasi acest fenomen in curbe, in rampe, la baza pantelor sau in orice alte locuri unde apa este colectata pe carosabil. De cele mai multe ori, nu vei stii ca soseaua este acoperita de gheata si iti vei da seama foarte tarziu.

Cum sa iti dai seama ca soseaua este acoperita de gheata neagra?

Carosabil acoperit de gheata
Carosabil acoperit de gheata

Ei bine, este destul de greu sa iti dai seama ca soseaua este acoperita de gheata neagra.

Totusi, nu ar fi rau sa consulti si prognoza meteo atunci cand pleci la drum sau sa asculti cu atentie stirile, pentru a fi la curent cu fenomenele meteorologice.

Daca temperaturile urmeaza sa scada sub 0 grade Celsius sau au scazut deja atunci cand te afli la volan, atunci ar trebui sa iei in considerare si formarea acestui fenomen denumit gheata neagra.

In cazul in care termometrul masinii arata temperatura de 0 grade Celsius sau mai putin, orice urme de apa pe care le vezi pe carosabil se pot transforma in gheata neagra. Asa ca, mare atentie!

Mare atentie si cand treci peste un pod, pentru ca aerul rece care circula pe deasupra si pe dedesubt tind sa tina carosabilul la o temperatura foarte scazuta.

Tocmai de aceea, ploaia care cade va ingheta instantaneu si fenomenul de care toti soferii se tem se va forma numaidecat.

Cum sa conduci cand carosabilul este acoperit de gheata neagra

Gheata neagra pe drum asfaltat
Gheata neagra pe drum asfaltat

Sa conduci pe un carosabil acoperit de gheata neagra este dificil, iar pentru asta trebuie sa fii foarte atent la drum. Asta in cazul in care esti indeajuns de norocos sa observi fenomenul pe asfalt.

Bineinteles, atunci cand cunosti zona in care conduci, ar trebui sa stii si unde exact se formeaza acest fenomen.

Daca nu cunosti zona, atunci nu calca pedala de acceleratie foarte puternic si uita-te dupa eventuale semne de franare pe asfalt sau dupa masini care au derapat de pe carosabil.

Primul sfat pe care trebuie sa il iei in considerare este sa reduci viteza. Chiar daca pe zapada mai ai un pic de tractiune, anvelopele masinii tale nu vor avea absolut nicio aderenta pe gheata.

Drept urmare, o sa fie foarte greu sa opresti masina daca o sa ai o viteza prea mare.

Atunci cand ai ajuns pe o portiune de drum acoperita de gheata neagra, ia piciorul de pe acceleratie imediat. Mai mult, tine volanul drept, pentru a mentine directia si pentru a trece peste pericol. Daca o sa tragi de volan, o sa pierzi controlul masinii si cel mai probabil vei derapa.

Nu actiona frana atunci cand soseaua este acoperita de gheata

Drum pe timp de iarna
Drum pe timp de iarna

Evita actionarea franei! Cu toate ca sistemul de franare te ajuta in majoritatea situatiilor, atunci cand circuli pe o portiune de drum acoperita de gheata neagra este ineficient.

Asa ca, daca observi zona acoperita de gheata, ia piciorul de pe frana, iar daca vrei sa reduci viteza te sfatuim sa folosesti frana de motor.

In cazul in care masina derapeaza, ar trebui sa stii ce sa faci pentru a ii corecta traiectoria. Daca masina derapeaza si se misca spre stanga, atunci vireaza usor la stanga.

Daca se intampla ca masina sa derapeze si sa se miste spre dreapta, atunci vireaza usor spre dreapta. Indreapta volanul si mentine traiectoria, dar ai grija sa nu apesi pedala de acceleratie.

Atunci cand este loc, poti indrepta masina spre zonele cu aderenta mai mare, precum zapada sau zone in care a fost aruncat nisip antiderapant. Chiar si urmele de zapada inghetata te pot salva!

Cum sa reactionezi atunci cand masina derapeaza

Masina pe sosea iarna
Masina pe sosea iarna

Daca o sa derapezi, ar trebui sa nu te panichezi si sa ramai calm. Daca nu ai viteza mare, rotile tale vor ajunge intr-o portiune cu aderenta mai mare, asa ca nu te panica.

Incearca sa folosesti frana pe cat de putin posibil si tine volanul in directia in care vrei ca masina sa se deplaseze.

Cand este cazul, sistemul ABS (Anti-Lock Braking System) al masinii ar trebui sa intre in functiune.

Daca automobilul tau este echipat si cu sistemul ESP (Electronic Stability System), acesta va avea grija ca masina sa revina la traiectoria pe care o doresti.

Afla si cum sa conduci pe polei sau cum sa conduci pe zapada, daca esti sofer incepator!