Cum sa conduci in siguranta pe ploaie daca esti sofer incepator
Cum sa conduci in siguranta pe ploaie daca esti sofer incepator

Cum sa conduci in siguranta pe ploaie, daca esti sofer incepator


Cum sa conduci in siguranta pe ploaie daca esti sofer incepator. Afla ce trebuie sa iei in considerare atunci cand te decizi sa pleci la drum pe timp de ploaie. Ce trebuie sa stii pentru a ajunge in siguranta la destinatie!

Acvaplanarea, cel mai mare pericol atunci cand conduci pe ploaie

Acvaplanare
Acvaplanare

Pentru cei ce nu stiu, acvaplanarea este un derapaj al unui automobil pe o pelicula de apa, de minimum 2.5 milimetri. Atunci cand anvelopele masinii nu mai pot disloca apa de pe carosabil, se pierde aderenta, iar astfel apare fenomenul de acvaplanare.

Atunci cand masina acvaplaneaza, soferul pierde controlul asupra directiei, franelor, dar si asupra acceleratiei. Trebuie sa mai stii ca riscul de acvaplanare creste odata cu starea de degradare a anvelopelor.

Cu cat anvelopele sunt mai tocite, cu atat creste si riscul ca masina ta sa acvaplaneze. O anvelopa noua poate elimina pana la 10 l de apa/secunda, iar cantitatea scade pe masura ce cauciucurile se tocesc.

Atunci cand masina acvaplaneaza, trebuie sa iei piciorul de pe pedala de acceleratie, sa tii volanul drept si sa actionezi usor franele. Nu brusca sub nicio forma directia masinii, pentru ca automobilul poate derapa.

Cum sa conduci in siguranta pe timp de ploaie, daca esti sofer incepator

Cum sa conduci pe ploaie
Cum sa conduci pe ploaie

Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand ploua este viteza. Ruleaza la o viteza care iti permite sa mentii controlul asupra masinii. In cazul in care vizibilitatea este scazuta, ar trebui sa reduci si viteza de rulare.

Fii foarte atent la acvaplanare. Ti-am explicat mai sus, insa iti mai amintim ca masina poate derapa si ar trebui sa nu apesi pedala de acceleratie prea tare. Mai mult, ai grija si la starea anvelopelor si la nivelul de uzura al anvelopelor.

 Pe langa acvaplanare, drumurile ude mai pot fi si alunecoase. Nu uita ca pe asfalt sunt multe depuneri de ulei sau alte substante alunecoase, iar atunci cand ploua acestea devin o problema. Fii foarte atent daca vezi astfel de pete si nu merge cu viteza prea tare.

Cum sa conduci in siguranta pe timp de ploaie. Evita baltile mari pentru ca acestea ascund si gropi. Mai mult, daca intri printr-o balta mare, risti ca apa sa intre la motor si poti sa il distrugi. Totodata, apa afecteaza si instalatia electrica a masinii.

Dupa ce ai trecut prin balti, nu uita sa actionezi frana. In acest mod, discurile de frana ale masinii se vor usca si vei putea opri masina in siguranta.

Anvelopa carosabil ud
Anvelopa carosabil ud

De asemenea, te sfatuim sa pui frana din timp si sa nu te apropii prea mult de masinile din fata. Mentine o distanta corespunzatoare fata de vehiculul din fata, care iti va permite sa opresti in siguranta. Doar asa poti conduce in siguranta pe ploaie, mai ales daca esti sofer incepator.

In cazul in care te afli pe un drum inundat pe unde curge apa, te sfatuim sa ai mare grija! Inundatiile pot provoca accidente, asa ca daca te incapatanezi sa treci prin acea apa, risti ca masina ta sa fie impinsa de pe carosabil.

Cum sa conduci in siguranta pe timp de ploaie. Nu uita nici de farurile masinii! Luminile trebuie tinute aprinse pentru a fi vizibil si pentru ceilalti participanti la trafic, dar si pentru vizibilitatea ta. Nu folosi insa faza lunga, pentru ca poti orbi ceilalti soferi, iar lumina puternica iti va reduce si tie vizibilitatea.

Atunci cand geamurile se aburesc la interior din cauza ploii, trebuie neaparat sa pornesti sistemul de dezghetare al geamurilor. Da si drumul la caldura, pentru ca astfel geamurile nu se vor mai aburi.

Mentine si o distanta sigura fata de camioane sau autobuze. Apa aruncata de rotile acestora iti pot bloca vizibilitatea complet, asa ca este extrem de greu sa conduci in spatele vehiculelor de mare tonaj. Daca trebuie neaparat sa depasesti aceste vehicule, ai mare grija si fa-o cat extrem de repede si in siguranta!

Afla si cum sa conduci pe zapada daca esti sofer incepator sau cum sa incalzesti rapid interiorul masinii in diminetile geroase de iarna.