Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada. Lucrari de iarna in livada
Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada. Lucrari de iarna in livada

Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada. Lucrari de iarna in livada


Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada. Afla ce lucrari de iarna sunt necesare in livada, dar si de ce trebuie sa le faci. Iata ce trebuie sa stii si tu pentru a proteja pomii din livada.

Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada. Lucrari de iarna in livada – Cuprins:

Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada

Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada
Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada

In cazul in care nu stiai, pomii fructiferi au nevoie de ingrijire chiar si in sezonul rece, asa ca nu ar fi rau sa stii cum sa ii protejezii de zapada sau ger. Nu de alta, dar pomii fructiferi pot fi sensibili la temperaturile scazute, dar mai ales la variatiile de temperatura.

In primul rand, ar fi bine sa stii ca pomii se scutura de zapada, mai ales daca vorbim despre cantitati mari cazute intr-un timp foarte scurt. Nu uita ca greutatea zapezii poate rupe crengile, asa ca este necesar sa scuturi ramurile pentru ca acestea sa nu fie rupte sau deformate.

Totusi, zapada poate fi utila pentru pomii fructiferi. Aceasta poate fi stransa la baza trunchiului pentru a proteja pomii fructiferi impotriva inghetului, dar in acelasi timp si pentru a asigura nivelul de umiditate in sol.

Mai mult, zapada poate proteja pomii fructiferi in cazul variatiilor de temperatura, pentru ca se va topi mai greu si acestia nu vor inflori imediat ce temperaturile vor creste. In acest fel, mugurii vor fi protejati in cazul inghetului tarziu.

O alternativa la zapada poate fi musuroirea pomilor fructiferi folosind pamant sau paie. Este nevoie sa pui un musuroi de pamant sau de paie in jurul trunchiului, pentru a proteja pomii impotriva inghetului.

Musuroirea pomilor fructiferi
Musuroirea pomilor fructiferi

Este bine sa stii ca daca folosesti paie sau coceni, acestea ar trebui arse dupa ce a trecut iarna. Explicatia este simpla: aceste scuturi pentru pomii fructiferi devin si adapost pentru o multime de daunatori, asadar este necesar sa le distrugi prin ardere.

De asemenea, ar trebui sa nu uiti nici de tratamentele care se aplica la finalul lunii februarie (inceputul lunii martie) sau in perioada in care iarna este pe sfarsite. Nu uita ca temperaturile trebuie sa fie de este 5 grade Celsius pe timpul zilei, iar noaptea nu trebuie sa scada sub -5 grade Celsius. Totodata, evita sa aplici tratamentele in zilele cu vant puternic sau cu precipitatii.

Citeste si: Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului

Daca nu stii ce tratamente sa aplici, afla ca ai nevoie de substante pe baza de cupru si ulei horticol. Pentru aplicarea tratamentelor pe baza de cupru poti folosi Alcupral, Champ 77 sau Cuproxat Flowable. Ca si ulei horticol, iti recomandam sa folosesti Mospilan, Confidor sau Nuprid.

Mare atentie! Vorbim de doua tratamente separate, in nici un caz nu trebuie sa amesteci cele doua substante. Iti recomandam sa aplici prima data tratamentul cu un produs pe baza de cupric si la o saptamana distanta sa il aplici pe cel cu ulei horticol.