Cum sa scapi de gandacii de Colorado. Cele mai eficiente solutii chimice sau metode 100% naturale
Cum sa scapi de gandacii de Colorado. Cele mai eficiente solutii chimice sau metode 100% naturale

Cum sa scapi de gandacii de Colorado. Cele mai eficiente solutii chimice sau metode 100% naturale


Gandacul de Colorado este unul dintre cei mai periculosi daunatori pentru culturile de cartofi, cele de rosii sau pentru culturile de vinete. Afla cum poti scapa de acesti daunatori ai solanaceelor folosind metode 100% naturale sau solutii chimice.

Cum a ajuns in Europa gandacul de Colorado

Gandac de Colorado
Gandac de Colorado

Bineinteles, gandacul provine din Colorado, adica din America de Nord si a ajuns in Europa odata cu importurile de cartofi.

Gandacul a fost descoperit prima data in anii 1845-1850 dupa ce s-a adaptat la culturile de cartof, iar specia a inceput sa se raspandeasca destul de repede. In Europa, gandacul de Colorado a fost descoperit prima data in Germania, in portul Bremen, odata cu importurile de cartofi din America.

Cu toate ca s-au luat masuri de extinctie ale acestei specii, gandacul de Colorado s-a instalat definitiv in Europa in anul 1920 si in prezent el se mai gaseste in America de Nord, Nordul Africii, cateva tari din America de Sud si, bineinteles, in toate tarile din Europa.

Prezenta gandacului de Colorado a fost semnalata prima data in Romania in anul 1952, in comuna Sapanta, judetul Maramures, iar in anul 1955 in Banat. Din anul 1956, aceasta specie a inceput sa se raspandeasca in intreaga tara si sa atace culturile de cartofi, rosii, dar si vinete.

Cum arata gandacul de Colorado si cum se inmulteste

Cum se inmulteste gandacul de Colorado
Cum se inmulteste gandacul de Colorado

Pentru cei ce inca nu stiu, gandacul de Colorado este usor de recunoscut dupa capul de culoare galben-roscat, dar mai ales dupa cele 3-4 randuri de dungi negre, dispuse longitudinal.

Mai mult, acesta are aripi subtiri si membranoase, care capata o nuanta ruginie, in timp ce picioarele sunt de culoare roscata.

Gandacul de Colorado se inmulteste prin oua, care au o forma alungita, dimensiuni intre 1.2 si 1.8 milimetri, iar culoarea este portocalie ori galbena. Trebuie sa stiti ca exteriorul oului este lipicios si rezista la o multime de factori chimici si fizici.

Larvele gandacului de Colorado au o culoare galben-portocalie, iar pana la stadiul de impupare vor naparli de trei ori. Atunci cand este dezvoltata complet, larva are o lungime de pana la 15 mm. Pupa se formeaza doar in pamant, la o adancime de pana la 10 cm, are o forma ovala si o lungime de pana la 12 mm.

In Romania, gandacul de Colorado se inmulteste de doua ori pe an, chiar trei ori daca este un an calduros. Acesta va ierna in sol, la o adancime de pana la 20 de cm daca pamantul este umed sau pana la un metru, daca pamantul este nisipos. Perioada in care se pregateste de iernat este in a doua jumatate a lunii septembrie, pana la sfarsitul lunii octombrie.

Gandacul de Colorado va reveni la viata primavara, atunci cand temperaturile depasesc 12 grade Celsius, adica undeva la inceputul lunii mai. Perioada de inmultire este din luna mai pana la sfarsitul verii, atunci cand femelele depun oua pe spatele frunzelor, sau chiar si pe tulpina. Veti gasi gramajoare de 20-30 de oua sau chiar 100. O femela poate depuna pana la 1.000 de oua.

Daca temperatura este de 15 grade, iar umiditatea in parametri normali, primele larve de gandaci de Colorado apar dupa 14-20 zile. Daca este mai cald (24-26 grade), acestea vor aparea dupa 5-6 zile.

Larvele vor incepe sa manance frunzele si vor roade tesutul de pe spatele frunzei, insa nu vor face gauri. Pe masura ce se duc pe frunzele mai tinere, vor aparea si mici gauri pe frunze. Dupa o perioada de 2-3 zile larvele vor naparli si trec in a doua varsta larvara, iar dupa alte 4 zile de hranire vor trece in a treia varsta larvara. In aceasta perioada vor consuma tot tipul de frunze.

Dupa alte 5 zile, larvele vor ajunge in a patra varsta larvara si vor incepe sa faca pagube din ce in ce mai mari, putand sa roada chiar si tulpina plantei (cartofului).

De asemenea, credem ca ar fi foarte util sa stii cum sa scapi de muste pe timp de vara sau cum sa scapi de gandacii de bucatarie.

Solutii chimice pentru a scapa de gandacii de Colorado

Gandac Colorado
Gandac Colorado

Daca nu vrei sa iei in considerare solutiile 100% naturale, poti incerca insecticidele. Primul insecticid de pe lista noastra este Coragen, produs de cei de la FMC. Odata ce a fost pulverizat, insecticidul actioneaza destul de repede asupra gandacilor adulti, larvelor dar si a oualor. Gandacii nu se vor mai grani dupa ce vor intra in contact cu insecticidul, iar vestea buna este acesta este rezistent la spalare. Efectul acestui insecticid este de pana la 21 de zile.

Un alt insecticid pe care il puteti folosi este Mavrik 2 F, produs de cei de la Adama. Acesta este un insecticid piretroid si se poate aplica primavara si toamna. Efectul pe care il are acest insecticid este de pana la 21 de zile.

Alverde, produs de cei de la BASF este foarte eficient atunci cand vreti sa exterminati larvele dar si gandacii de Colorado adulti. Daca vreti sa distrugeti si ouale, puteti folosi Fastac Active, tot de la BASF. Acest insecticid este rezistent la apa, insa singura conditie este ca acesta sa se usuce pana la prima ploaie.

Metode 100% naturale pentru a scapa de gandacii de Colorado

Gandac de Colorado pe deget
Gandac de Colorado pe deget

Incepem cu o metoda destul de interesanta si anume culegerea gandacilor maturi de pe plante, pe care ii punem intr-un borcan de un litru. Dupa ce ati cules toti gandacii sau aproape toti, umpleti borcanul trei sferturi cu apa si inchideti cu ajutorul unui capac.

Dupa 5-7 zile, toti gandacii vor ajunge pe fundul vasului. Ce este cu adevarat interesant, este faptul ca in borcan aveti o solutie foarte concentrata impotriva gandacilor de Colorado!

Folositi 1-3 pahare de apa din borcan pe care o amestecati cu un litru de apa proaspata si dupa aceea pulverizati peste plante. Veti observa ca gandacii de Colorado vor muri. Totusi, aveti mare grija pentru ca daca solutia este prea concentrata, puteti arde si planta!

O metoda care nu va necesita mult efort, este semanarea craitelor in jurul culturii de cartofi. De asemenea, se poate semana si fasole, galbenele, calomfir, vetrice, sfecla, hrean, coriandru, iarba matei sau usturoi. Se pare ca mirosurile puternice emanate de aceste plante vor tine la departare acesti daunatori.

Cenusa este o alta solutie 100% naturala, iar aceasta se poate aplica pe locul destinat culturii, adica sub fiecare tubercul si de jur-imprejurul plantei.

O solutie din cenusa si sapun cu care sa stropiti planta, este de asemenea eficienta. Pentru a o prepara, aveti nevoie de urmatoarele:

  • Fierbeti 1 kilogram de cenusa in 10 litri de apa, timp de 15-20 de minute
  • Lasati lichidul sa se „odihneasca” timp de 2 zile
  • Strecurati lichidul obtinut si adaugati 50 de gram de sapun de casa (diluare de 1:10)

Gandacilor de Colorado nu le place… ardeiul iute, asa ca stropiti plantele cu o astfel de infuzie. Pentru a o prepara, aveti nevoie de urmatoarele:

  • 20 bucati ardei iuti care se oparesc cu apa fiarta si se lasa la infuzat timp de 24 de ore
  • Diluam amestecul cu apa si adaugam sapun de casa (50 gr sapun la 10 litri de solutie)

Atunci cand planta de cartof a crescut si are o inaltime de 15 cm, umeziti plantele si imprastiati gainat de pasare uscat, maruntit. O alta metoda ar fi o solutie concentrata din foi de ceapa.

Gargarite
Gargarite

Gargaritele sunt extrem de folositoare, pentru ca acestea mananca larvele gandacilor de Colorado. Pentru a le atrage in gradina ta, cultiva galbenele, vetrice, chimen sau marar.

Pamantul de diatomee reprezinta o metoda non-toxica care tine sub control gandacii de Colorado, iar metoda de a o folosi este sa presarati diatomit pe frunze, dar si pe solul din jurul plantelor. Totusi, va fi nevoie sa repetati operatiunea dupa fiecare ploaie.

Infuziile de galbenele sau vetrice, sunt insecticide 100% naturale ce pot fi folosite impotriva gandacilor de Colorado. Pentru a le prepara, este nevoie sa umpleti o oala cu galbenele sau vetrice proaspat culese, se acopera cu apa si se lasa la fiert pana ce apa scade la jumatate. Dupa ce s-a racit, strecurati solutia si folositi-o pe plante.

Infuzia de patrunjel incheie lista noastra de tratamente 100% naturale. Pentru a o perpara, folositi 150 grame de patrunjel proaspat, pe care il tocati si il puneti in 5 litri de apa clocotita. Lasati la infuzat timp de 30 de minute, dupa ce se raceste strecurati lichidul si stropiti plantele.

Infuzia de frunze de nuc ne-a fost sugerata de unul dintre cititorii nostri, caruia ii multumim cu aceasta ocazie. Pentru a o prepara, se fierb frunzele de nuc, iar infuzia obtinuta trebuie sa fie concentrata. Se lasa la racit, se strecoara si pentru a scapa de gandacii de Colorado terbuie sa stropiti dimineata si seara.